Головні тези з пресконференції Президента України Володимира Зеленського

Про запланований Саміт миру:
– Ми не хочемо, щоб нам нав’язували будь-які формати перемовин, будь-які формули миру. Ініціатива може йти тільки від України. Перший інавгураційний Саміт миру відбудеться навесні у Швейцарії. Україна хоче, щоб до нього долучилось якомога більше країн.
Про безпеку для українців:
– Українці повинні виборювати собі безпеку самостійно. Немає іншої альтернативи. Вона повинна бути гарантованою і нами – внутрішньою безпекою, нашою сильною армією, допоки ми не в НАТО, і також гарантіями безпеки від наших партнерів.
– У нас немає альтернативи не перемогти. Немає можливості програти. Якщо ми будемо сильні зброєю, ми переможемо.
Про ситуацію на польському кордоні:
– Ми цінуємо підтримку польського суспільства та держави, які стали пліч-о-пліч від початку повномасштабного вторгнення. Водночас підтримувати Україну треба зараз, а не до кінця. Дуже не хотілося б, щоб цей кордон, який є між нами, був між нашими суспільствами.
Про допомогу від Сполучених Штатів Америки та союзників:
– Американська допомога – це питання не фінансового резерву. Це питання конкретних пакетів зброї, наповнення конкретного захисту нашої держави.
– Не все йде за планом, не все залежить від нас. Деякі речі залежать від нас, деякі речі – від партнерів, тому є затягування тих чи інших процесів. Головне – мати план, і цей план є.
– Дуже важливо, щоб допомога надходила вчасно, бо війна технологічна. Час не можна втрачати.
Про ситуацію на війні:
– Складно боротися із сучасними технологіями. Складно боротися у гібридній війні проти ресурсу росії. І складно, коли навіть деякі представники нашої громадськості не розуміють до кінця, як працює телеграм, тікток, і як працює росія з цими носіями. Потрібно фільтрувати та перевіряти інформацію й не вестись на голосні вкиди.
– Ми не ведемо перемовини з нашими партнерами щодо застосування їхніх армій на території України. Якщо Україна буде в НАТО – для нас це найпотужніші безпекові гарантії.
Про втрати України від початку повномасштабного вторгнення:
– 31 тисяча українських військових загинули від 24 лютого 2022 року. Кожен полеглий боєць – це великі втрати для нас. Слава й шана кожному, хто віддав найдорожче – своє життя, за мир в Україні.
Вчергове закликаю Переяславську громаду бути об’єднаними, консолідованими та працювати на спільну Перемогу! Допомагайте захисникам, переселенцям й усім, хто цього потребує. Пам’ятайте – ми сильні, коли разом! Тільки так переможемо! Слава Україні! – допис зі сторінки міського голови Вячеслава Саулка.

Додати коментар