Руслан Кравченко: Київщина реконструює гуртожитки та нежитлові приміщення під оселі для ВПО

Київщина реконструює гуртожитки та нежитлові приміщення під оселі для внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко під час засідання Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при КОВА. Засідання відбулося за участі Віцепрем’єр-міністра ‒ Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

«Поспілкувалися з представниками районів та громад, почули про їхні нагальні потреби, щоб зробити допомогу максимально ефективною на всіх рівнях.  На сьогодні на Київщині зареєстровано майже 328 тис. ВПО. Найбільша кількість перемістилась в межах Київської, із Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської областей. Пріоритетом залишається забезпечення людей житлом. На Київщині створено 32 місця тимчасового проживання, в тому числі 17 модульних містечок. Тут мешкають понад 4,4 тис. ВПО», – сказав Руслан Кравченко.

Він зауважив, що створення комфортних місць для проживання та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб залишаються пріоритетом.

Зокрема, за підтримки благодійників вже реконструювали низку гуртожитків у Богуславі, Сквирі, Михайлівці-Рубежівці, Томашівці. «Крім того, переобладнуємо нежитлові приміщення у комфортні оселі. Наприклад, в місті Славутич УВКБ ООН допомагає перебудувати старе приміщення поліклініки в житло. За кошти обласного бюджету закупили 50 квартир на суму понад 110 млн грн для ВПО», – додав Руслан Кравченко.

Начальник КОВА зауважив, що на жаль, реальні потреби не відповідають фінансовим можливостям. Тому Київщина активно залучає міжнародних партнерів. «Завдяки благодійному фонду «Місія Хансена в Україні» та його засновнику Деллу Лой Хансену реалізується 4 проєкти для ВПО. Це 487 квартир та 220 індивідуальних будинків», – зауважив Руслан Кравченко.

Щодо працевлаштування, то Київщина заохочує роботодавців до прийняття на роботу внутрішньо переміщених осіб та стимулює ВПО розвивати свій бізнес. Вже з початку цього року роботодавці отримали компенсацію на оплату праці за 52 особи із числа ВПО.

До речі, для надання допомоги на місцях, аналогічні Ради з питань ВПО вже створені у 33 громадах 6 районів області.

Додати коментар