2 роки простору Дія.Сity: топові компанії серед резидентів, мільярди сплачених податків та висока оцінка бізнесу

Унікальний правовий та податковий простір Дія.City має на меті перетворити Україну на потужний технологічний хаб. Зараз перевагами проекту користуються понад 830 компаній, що обʼєднують понад 62 тисячі спеціалістів. За 2023 рік резиденти Дія.City сплатили 8,5 млрд грн.

«ІТ-індустрія є однією із ключових галузей нашої економіки, яка забезпечує валютні надходження, сплачує податки та створює нові робочі місця. Галузь попри війну зберегла свій потенціал та експертизу. І зараз активно розвиває критично необхідний Україні defense-tech. Дрони, роботизовані системи, системи автоматизованого управління, зв’язку та захисту, РЕБ і багато іншого. Для нас як держави завдання номер один — забезпечити всі умови для того, щоб такий бізнес зберігав свою стійкість та розвивався», — розповідає Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Окремий фокус Дія.City тримає на підтримку defense-tech — компаній, що створюють дрони, роботів, РЕБ та інші технології, що посилюють Сили оборони. Зараз у Дія.City понад 100 таких компаній.

«Архітектура Дія.City нагадує крутий та гнучкий ІТ-продукт. Це дозволяє простору оперативно реагувати на виклики, які виникають не тільки в Україні, а й у світі. До Дія.City вже можуть доєднуватися defense-tech-компанії. Резидентами простору стали понад 100 компаній. Це важливо, бо вони створюють технології, які дуже потрібні нам, щоб долати ворога. І цей позитивний досвід підтримки державою важливих галузей ми будемо масштабувати. Зокрема, у планах на цей рік — розширити сфери для medtech-компаній, які займаються створенням протезів чи запуском програм для лікування поранених військових», — сказав Віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Дія.City створює для технологічних компаній усі умови для розвитку та масштабування — сприятливі податки, ПнВК як потужний інструмент для реінвестування, гнучкі умови співпраці, інструменти для залучення інвестицій та захисту нематеріальних активів.

За результатами дослідження «Аналіз Diia.City: Результати, вплив на бізнес та перспективи» від Advanter Group, що проведене на замовлення Обʼєднання резидентів «Diia.Сity United», 98% компаній-резидентів позитивно оцінюють вплив Дія.City на розвиток бізнесу.

Для глобального технологічного бізнесу та інвесторів Дія.City є сигналом надійності та привабливості української юрисдикції для розвитку ІТ-компаній.

«Підтримувати український технологічний сектор — велика честь для Сполучених Штатів. Дія.City має величезний потенціал для того, щоб продовжувати покращувати умови для українського бізнесу. Простір — один із прикладів того, як американський Уряд допомагає покращити та посилити бізнес-клімат в Україні», — зауважила Посол США в Україні Бріджит Брінк.

Серед цілей Дія.City на майбутнє — розширення видів діяльності, зокрема для компаній, що створюють біонічні протези; глобальна промоція українського технологічного сектору; збільшення кількості робочих місць в ІТ.

Реалізація проекту Дія.City стала можливою завдяки системній підтримці Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

За інформацією “Урядового порталу”

Додати коментар