У Переяславській початковій школі завершують капремонт укриття: коли діти почнуть ним користуватися?

Майбутнє укриття для учнів Переяславської початкової школи розміщене у підвальному приміщенні будівлі цього закладу. Воно було в жахливому стані та потребувало капітального ремонту. Влітку розпочали необхідні роботи і наразі вони наближаються до завершення. Яким є підвальне приміщення тепер, розповідає Переяслав.City.

Аварійне підвальне приміщення школи

Підвальне приміщення Переяславської початкової школи дуже довго не експлуатувалося.

– Це колись був об’єкт цивільного захисту, потім він горів, був підтоплений і ми просто його закупорили, бо на ремонт кошти не виділялися. Воно не обслуговувалося, не вентилювалося, не опалювалося і звідти тягло сирістю та грибком. Ми його просто замурували, щоб тим усім не дихати, – розповіла Олена Тимченко, директорка Переяславської початкової школи.

Штукатурка лущилася, обсипалася, стеля була в жахливому стані. Олена Ігорівна показала фотографії підвального приміщення до ремонту.

Стан підвального приміщення Переяславської початкової школи до ремонтуСтан підвального приміщення Переяславської початкової школи до ремонтуАвтор: надане Оленою Тимченко

Необхідність капітального ремонту

— Шлях до початку капітального ремонту підвалу, що міг слугувати укриттям, був непростим і тривалим. Коли розпочалися всі наші сумні події (повномасштабне вторгнення росії на територію України – авт.), постало питання, куди в разі обстрілів ховатися?

…я думала, що від поштовхів усе вмить завалиться

Ми знали, що цей підвал був колись укриттям. Я відразу почала звертатися з тим, щоб його використовувати. Адже, раптом що – і дітям, і людям, котрі проживають поруч, необхідно мати куди йти, щоб уберегти своє життя. У мене особисто були побоювання, що там перекриття панельне. Арматура стирчить і я думала, що від поштовхів усе вмить завалиться. Я казала, що дітей туди не заведу, бо це тюрма, – поділилася спогадами директорка.

Стан сходів у підвальне приміщення Переяславської початкової школи до ремонтуСтан сходів у підвальне приміщення Переяславської початкової школи до ремонтуАвтор: надане Оленою Тимченко

Тому була замовлена експертиза. І вже її результати розставили усі крапки над «і».

– Виявилося, що перекриття, на щастя, не панельне, а залите – монолітне. Загалом цей підвал колись будувався добротно як бомбосховище. Просто це приміщення не використовувалося і зазнало руйнації. Але коли експертиза підтвердила міцність споруди, ми почали рухатися далі. Звичайно, хотілося зробити все швидше, але не було коштів, – зазначила Олена Тимченко.

Ремонт укриття виконує міжнародний фонд

Узятися за цю справу і профінансувати ремонт укриття взявся Міжнародний фонд Save the Children.

Їхні представники приїхали, подивилися. А далі – тендерні торги, експертизи, підрядник шукав субпідрядника… Стартували ремонтні роботи у липні цього року.

– Планували до 1 вересня закінчити, потім до середини жовтня, а тепер дуже сподіваємося, що хоч до першого листопада це питання вже буде вирішене. Вартість проєкту з облаштування сховища склала близько п’яти мільйонів, – підсумувала Олена Ігорівна.

У коридорі підвального приміщення початкової школи усі ремонтні роботи закінчені. Залишилося тільки підключити електроенергію до всіх кімнат укриття.У коридорі підвального приміщення початкової школи усі ремонтні роботи закінчені. Залишилося тільки підключити електроенергію до всіх кімнат укриття.Автор: Іванна Данюк

Наразі виконавці робіт уже завершують монтаж вентиляційної системи та освітлення – буде працювати звичайне, але є й резервне. Дотримані протипожежні норми, сховище має два входи/виходи (оснащені вогнестійкими дверима), територія підвалу поділена на зони – є окремі приміщення для кожного з класів, а також технічні кімнати для зберігання запасів води, провізії тощо.

І звичайне, і резервне освітлення у кімнатах, куди вже подається електроенергія, працюють. Завершується монтаж вентиляції.І звичайне, і резервне освітлення у кімнатах, куди вже подається електроенергія, працюють. Завершується монтаж вентиляції.

Одна з кімнат, де, у разі потреби, перебуватимуть школярі.Одна з кімнат, де, у разі потреби, перебуватимуть школярі.

Штукатурка та фарбування стін також на фініші.Штукатурка та фарбування стін також на фініші.

Крім того, є й місце для облаштування медпункту (тут вже встановлений умивальник, під’єднано воду), туалети звичайні, а також один для людей з інвалідністю. Змонтовано також і систему опалення.

На початку ремонтних робіт виконавці також на метр заглиблювалися, щоб мати змогу утеплити підлогу та вберегти підвал від підтоку вологи. Відповідно, на вулиці, довкола будівлі зробили вимощення.

Для майбутнього найпростішого укриття має Переяславська початкова школа вже й меблі – 80 лав, розрахованих на 240 людей.

У закладі 204 учня та 30 осіб персоналу.

На сходах залишилося облаштувати поручні, щоб діти мали змогу безпечно спускатися.На сходах залишилося облаштувати поручні, щоб діти мали змогу безпечно спускатися.

Один із виходів з укриття веде прямо на подвір'я.Один із виходів з укриття веде прямо на подвір’я.

Додати коментар