«В Академії педагогічних наук відкрилася виставка мистецьких робіт переяславських студентів»

“Григорій Сковорода і Саїд Нурсі: гуманістичні обрії майбутнього”. Виставка мистецьких робіт студентів та викладачів ДВНЗ Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди відкрилася у приміщенні Національної академії педагогічних наук України. Понад 30 авторів представили більше 100 своїх мистецьких робіт. Серед яких живопис, графіка та декоративно-прикладне мистецтво. Експозиція підготовлена в рамках роботи україно-турецького Центру імені Саїда Нурсі та з нагоди 295 річниці від дня народження Григорія Сковороди. 

На відкриття виставки приїздили гості з Туреччини.  Зокрема, Сайт Юджи, член турецького Парламенту та директор Стамбульського фонду науки і культури,  Мухаммет  Черман, виконавчий член Стамбульського фонду науки і культури,  Хакан  Гюлерце, генеральний координатор Стамбульського фонду науки і культури,  Йонет Чжан Тезел, посол Туреччини в Україні.  Від української сторони у події взяли участь: Володимир Іларіонович Луговий, доктор педагогічних наук, професор, директор Інституту вищої освіти, віце-президент Національної академії педагогічних наук, Віктор Петрович Коцур, доктор історичних наук,  професор,  академік Національної академії педагогічних наук України,  ректор ДВНЗ Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, а також викладачі та студенти навчального закладу. 

Пан Сайт Юджи,  відкриваючи експозицію,  подякував працівникам академії та університету за організацію такої важливої культурної події. 
“Сьогодні ми беремо  участь у важливому мистецькому заході в рамках співробітництва нашого фонду та університету.  Саїд Нурсі та Григорій Сковорода – два філософи,  які піднімали цінні і дуже схожі теми у своїх працях. Вони залишили велике творче надбання  для українського та турецького народів”,  – сказав пан Сайт.

Як зазначив ректор навчального закладу,  студенти та викладачі Переяслав-Хмельницького університету спробували засобами мистецтва розкрити тему гармонії людини і природи. Побачивши в цій гармонії схожість філософських поглядів українського та турецького мислителів.
       “Ідеї цих мислителів спрямовані не лише на сьогодення,  але й в майбутнє.  Любов до Бога,  любов до людини,  гармонія у суспільстві,  гармонія людини та природи – це ті ідеї,  які актуальні і сьогодні,  в умовах викликів 21 століття. Будуючи життя на любові,  на гармонії,  на взаємодії,  на взаємодопомозі,  ми можемо будувати досконалий світ”,  – зазначив науковець Віктор Коцур.

На завершення урочистостей, Віктор Коцур подарував турецьким гостям пам’ятні медалі університету.  У відповідь, турецькі високопосадовці залишили в стінах Академії декілька примірників праць філософа Саїда Нурсі. Як символічну згадку про участь у спільному культурному заході у стінах Академії. 

Після відкриття експозиції,  турецькі гості відправилися з візитом до Переяслав-Хмельницького університету, де відбулася  робоча зустріч під час якої обговорювалася майбутня співпраця Стамбульського університету,  Стамбульського фонду науки і культури та Переяслав-Хмельницького університету.

Слід зауважити,  що виставка робіт переяславських студентів та викладачів ще місяць знаходитиметься у стінах Академії педагогічних наук України. А тому усі бажаючи можуть побачити результати творчої праці переяславських викладачів та студентів. 

Нижче представлені прізвища усіх авторів,  роботи яких знаходяться на експозиції. 
       Викладачі університету:
Носаченко Тетяна Борисівна,  Стрілець Ольга Володимирівна,  Смірнова Оксана Олексіївна, Шокірова Зоріна Рустамівна,  Шпитальова Олена Вадимівна,  Мотузок Роман Миколайович.

Студенти університету:

Дарина Овчиннікова,  Олена Іваненко,  Ольга Марушевська,  Марушевська Софія,  Катерина Вересенко,  Андрій Ходько,  Катерина Недбайло,  Гаврилюк Віталіна,  Любов Берозоруцька, Софія Костюкич.  

Олена Вдовиченко

Додати коментар