Що відомо про підготовку до очного навчання у школах і садочках Переяславської громади, розповів Вячеслав Саулко

До початку нового навчального року залишається все менше часу. Тож батьків цікавить питання щодо того, в якому форматі відбуватиметься освітній процес і наскільки безпечним, в умовах воєнного стану, буде перебування дітей у школах та садочках.

На якій стадії робіт наразі знаходяться укриття в освітніх закладах громади і які з них уже готові до використання – розповів для Proslav голова Переяславської громади Вячеслав Саулко.

Чому у минулому навчальному році навчання було дистанційним?

«Першочергове і найважливіше завдання, яке стоїть нині перед державою і зокрема нашою громадою, – забезпечити укриттями всі школи та садочки. Минулого року перед нами стояла чітка вимога, що це мають бути укриття із капітальними ремонтами. Це створювало певні проблеми. Адже такі роботи потребують чималих коштів, а укриття треба було облаштувати у всіх освітніх закладах. Тому минулоріч навчання проходило в дистанційному форматі», – пояснює Вячеслав Володимирович.

У цьому ж році в планах – вирішити це питання, щоб з 1 вересня освітні заклади змогли розпочати навчальний процес в очному режимі. Від початку року Переяславська міська рада провела у громаді ряд важливих заходів, щоб розпочати ремонти укриттів, в окремих випадках – капітальні.

 
Яка ситуація із укриттями в селах громади?

Міський голова зазначає, що усі шкільні заклади в селах громади мають найпростіші укриття. Але не всі вони повністю готові.

«Звісно, укриття не є зразковими, як би нам цього хотілося, але вони повністю облаштовані для безпечного і комфортного перебування там дітей. Під питанням в нас залишалася тільки Вовчківська гімназія. Але ми вже знайшли приміщення, яке підійде для укриття, і там наразі проводяться ремонтні роботи. Думаю, що за два-три тижні воно буде готове», – запевняє очільник громади.

Дошкільні навчальні заклади міста

Облаштування укриттів розпочали з найбільших садочків міста, зокрема  «Любавоньки».

«Ми провели там в надзвичайно короткі терміни якісний ремонт. Стверджую, що подібних укриттів у Київській області (окрім Києва – прим. авт.) немає. Це велике укриття, забезпечене усім необхідним: освітленням, вентиляцією, каналізаційною мережею, теплом, інтернетом і т. п.», – розповідає Саулко.

Ми поспішали із завершенням робіт ще й тому, що це черговий дошкільний заклад цього літа.

Друге укриття – це дитячий садок «Берізка». Компанія, яка займалася там ремонтом, працювала по 10-14 годин на добу, але вони зробили це укриття зразковим і, за словами Вячеслава Володимировича, також одним з найкращих в області.

Облаштоване укриття в садочку «Сонечко». У цьому укритті проводять додаткові роботи, щоб забезпечити більшу площу, аби в разі повітряної тривоги жителі міста теж могли ним скористатися.

Крім того, тривають ремонтні роботи у «Золотому ключику».

Є також садочок «Малятко». Він знаходиться недалеко від Переяславської гімназії №3. Тобто, в разі потреби, діти можуть скористатися цим укриттям.

Освітні заклади міста

За словами голови громади, гімназія №1 забезпечена повністю – укриття в ідеальному стані і відповідає всім вимогам. Учні з 1 вересня готові безперешкодно ним користуватися.

Гостро стояло питання стосовно гімназії №2. Цей заклад потребує капітального будівництва укриття за усіма нормами і стандартами. Наразі учні можуть користуватися укриттями швейної фабрики і «Критого ринку», які знаходяться поблизу.

У гімназії №3 укриття готове для того, щоб заклад розпочав очний навчальний процес.

Щодо гімназії №4, неподалік неї знаходиться Володимирський храм із укриттям, яке повністю відповідає вимогам. Там є всі необхідні умови: кухня, душ, кімната, де можуть відпочивати діти і т. д.

«Це, певно, найкраще укриття в місті. Однак на майбутнє у самій школі також планується ремонт найпростішого укриття», – наголошує Саулко.

Досить проблемною вважалася гімназія №5. Тому що там немає жодного приміщення, яке можна використати як найпростіше укриття. «Є попередні домовленості, згідно з яким держава повністю бере на себе будівництво нового укриття. Воно буде найдорожче, але це буде безпечне протирадіаційне укриття».

Цей проект спочатку має пройти всі експертизи і перевірки, щоб укриття могло на постійній основі слугувати і школі, і місцевим жителям. В умовах воєнного стану важко передбачити, як швидко укриття буде повністю готове. Адже коли трапляються теракти на кшталт підриву Каховської ГЕС, держава направляє практично всі кошти на те, щоб допомогти постраждалим. Але, на думку, Вячеслава Володимировича, фінанси на облаштування укриття для гімназії №5 все ж виділять.

Проведення робіт в укритті початкової школи (колишня школа №6) повністю взяв на себе благодійний фонд «Save the Children».

«Це зарубіжні інвестиції, від самого початку вони наголосили на тому, що це все потребує чимало часу. Проєкт має на міжнародному рівні пройти велику кількість експертиз і перевірок. Тому його реалізація затягнулася. Та все ж вдячний організації за те, що вони самостійно провели процедуру тендеру, визначили виконавців робіт і виділили кошти», – зауважує міський голова.

Наразі роботи там уже ведуться.

Учні Переяславського ліцею імені Івана Мазепи мають можливість, в разі небезпеки, переховуватися в укритті фабрики, яка знаходиться поряд.

Укритті фабрики, яка знаходиться поряд з ліцеєм імені Івана Мазепи

Найпроблемнішим наразі залишається ліцей імені Володимира Мономаха. Це має бути найбільше укриття в місті, в якому одночасно може розміститися близько 1500 осіб. До того ж, у цьому закладі навчається найбільша кількість дітей.

Облаштування цього укриття зразу обіцяв взяти на себе благодійний фонд «Save the Children». Обіцяні роботи мали розпочатися ще з весни, але реалізація проекту затягуваляся.

«Щоб пришвидшити виконання робіт, ми самі виділили кошти і розробили проект. І коли ми вже віддали його представникам фонду, знову постало фінансове питання. Темпи проведення роботи нас не задовольняли. Під час одного із засідань сесії міської ради було ухвалено рішення «підстрахувати» благодійну організацію. Ми перенаправили кошти, звідки було можливо, щоб терміново розпочати ремонт цього укриття. Тож роботи там уже скоро почнуться», – ділиться очільник громади.

«Як я і обіцяв, до 1 вересня, навіть якщо доведеться працювати цілодобово, всі укриття будуть готові», – резюмує Вячеслав Саулко, виокремлюючи тільки укриття школи №5, де процес може затягнутися.

Додати коментар