Пів року в Переяславі працює оновлена організація осередку Червоного Хреста

Широкомасштабна війна росії проти України внесла корективи і в роботу Переяславського Товариства Червоного Хреста України. Хоча воно й без того потребувало реорганізації та змін. Про оновлення та роботу цих волонтерів у громадах Переяславщини розповідає Переяслав.City.

Оновлений Переяславський осередок Бориспільського міськрайонного Товариства Червоного Хреста України (голова Юлія Скибун), розпочав роботу 2 грудня 2022 року. Його в Переяславі очолила Юлія Мурзаєва:

– Організувалися ми спонтанно. Ми – це я, Інна Крячок та Владислав Палатний. Перед війною працювали в аеропорту. Волонтерити почали з першого дня війни, збирали допомогу військовим. Коли в Борисполі організували осередок Червоного Хреста, нам запропонували створити такий же і в Переяславі. Ми пройшли відповідні навчання, вивчили документи, за якими тепер працюємо.

У Переяславі приміщення для нашого, так би мовити, офісу, безоплатно нам надав приватний підприємець, колишній міський голова Тарас Костін. Він також дозволив користуватись його складськими приміщеннями та вантажівкою. Наша адреса тепер вулиця Тараса Шевченка, 13.

Офіс Червоного Хреста у ПереяславіОфіс Червоного Хреста у Переяславі на вул Шевченка, 13 Автор: Володимир Набок

Основне завдання осередку Червоного Хреста – це допомога внутрішньо переміщеним людям. У п’яти громадах Переяславщини їх нараховується близько 10 тисяч осіб. Також допомагають найбільш вразливим категоріям місцевого населення, зокрема, особам з інвалідністю, людям літнього віку, багатодітним сім’ям, батькам-одинакам, безробітним, які втратили роботу після 24 лютого 2022 року, особам, в яких зруйноване житло, родичі загиблих внаслідок воєнних дій.

Волонтерка Інна КрячокВолонтерка Інна Крячок допомагає людям під егідою Червоного Хреста України

– Ми працюємо за кількома напрямками, – розповідає Юля Мурзаєва. – Це психосоціальна підтримка населення і перш за все дітей. Річ у тім, що дорослі за такою підтримкою майже не звертаються. Люди просто не звикли спілкуватись із психологами, а діти розкриваються, немов квіти на сонці.

Для роботи з дітьми ми отримуємо необхідні матеріали: пластилін, кольоровий папір, олівці, маємо багато настільних ігор, у які дітки граються із задоволенням. Цей напрямок у нас є поки що лише в Циблях, там на волонтерських засадах з дітками працює Алла Гаранда. Голова громади Олександр Палагута надав приміщення у дитячому садочку і майже кожної суботи там проводиться заняття. Плануємо збільшити їх кількість. А до Дня захисту дітей провели фестиваль у будинку культури.

– Діти, які приїхали із війни, закриті, як у коконі, – долучається до розмови волонтерка Інна Крячок. – Були такі, що не йшли на контакт через мовний бар’єр. Переважна більшість прибулих дітей російськомовні. І для них на фоні новин російська мова – це війна, вони вважають, що на Переяславщині їх сприйматимуть агресивно. У нас був випадок, що дитину на таку поведінку налаштувала рідна бабуся. То ми мусили працювати як із бабусею, так і з онуком.

Волонтерка Інна Крячок проводить індивідуальні заняття для дітейВолонтерка Червоного Хреста Інна Крячок проводить індивідуальні заняття для дітей

Іще один із напрямків їхньої роботи – це «Безпечна поведінка та підвищення обізнаності про ризики мін та вибухонебезпечних залишків війни». Люди повертаються на деокуповані території й повинні задля власної безпеки знати, як поводитись на території, яку залишили окупанти. Інна Крячок пройшла відповідну підготовку та отримала сертифікат.

Волонтери осередку Червоного Хреста з першого дня війни надають допомогу і з догляду за людьми вдома. Цей напрямок роботи фінансує Данський Червоний Хрест. Вони призначають винагороду волонтеру, забезпечують тонометрами, велосипедами, розповіла керівниця.

Волонтерка Яна Петрик вимірює тиск пенсіонерціВолонтерка Червоного Хреста Яна Петрик вимірює тиск пенсіонерці

– Ця робота чимось схожа на ту, які проводить Центр соціального захисту пенсіонерів та інвалідів Раїси Голованової. Наша волонтерка Яна Петрик працює в селі Ковалин Дівичківської громади, обслуговує семеро літніх людей. Червоний Хрест допомагає їм продуктовими та гігієнічними наборами. Яна пройшла курси домедичної допомоги, тож у разі необхідності зможе надати першу допомогу людині. В липні хочемо відкрити таке ж відділення у Переяславі. Ми не є конкуренти Раїсі Петрівні, ми – партнери.

Коли були проблеми зі світлом то вона звернулась до нас та попросила генератор для дитячого садочка «Калинонька». Ми з задоволенням виконали її прохання. Нещодавно подали запити на побутову електротехніку, і ось на минулому тижні уже отримали для одного із закладів прально-сушильну машину та мікрохвильову піч. Раніше нам прислали груби-буржуйки для Переяславської та Циблівської громад.

Під час занять по психосоціальній підтримціУ приміщенні дитячого центру в Циблях волонтерки Червоного Хреста проводять заняття із психосоціальної підтримки

Ще один напрямок, який ми започаткували із першого дня роботи, – це гуманітарна допомога населенню. Ми приймаємо великі гуманітарні вантажі зі Швейцарії. Наприклад, у грудні отримали відразу двадцять тонн продуктових та гігієнічних наборів, то до розвантаження залучили всіх знайомих та друзів.

За півроку діяльності переяславський Червоний Хрест забезпечив гуманітарною допомогою понад 2,5 тисячі людей. На початок червня в Переяславі та в сільських громадах було видано: 1100 продуктових, 1175 гігієнічних, 342 дитячих набори, 90 постільних комплектів та 720 ковдр.

– З першого дня ми завели журнал потреб і записуємо туди, що люди просять, аби замовити саме ці речі. Збираємо й інформацію, чого потребують територіальні громади. Як тільки отримуємо, телефонуємо замовникам, щоб забрали. Самі відвезти не можемо, бо не маємо транспорту.

Юлія Мурзаєва наголосила, що вони отримують благодійну допомогу від Данського, Швейцарського, Японського, Грецького, Турецького Червоного Хреста та багатьох інших міжнародних організацій. Також за допомогою вони звертаються до керівників підприємств, фермерів, релігійних конфесій, підприємців, бізнесменів, учнівської молоді та просто небайдужих людей, як в Переяславі, так і до подібних собі Товариств у Європі. А найбільшу допомогу їм надає Київська обласна організація ТЧХУ, якою керує Ігор Прокопенко.

Під час свята в Циблівському будинку культуриПід час свята в Циблівському будинку культури

Додати коментар