До 100-річчя Сікорського колеги засновника Заповідника видали монографію про всі музеї Переяслава

Презентація колективної монографії «Нариси з історії музеїв Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбулася у суботу, 23 червня, в конференц-залі НІЕЗ «Переяслав», повідомляє Переяслав.City.

У книзі розповідається про створення 24 музеїв Заповідника, які сьогодні становлять його основу і є туристичним магнітом для відвідувачів. Генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич зазначив, що кожен із цих музеїв має свою власну неповторну історію, і створювалися вони у різних історичних та соціально-економічних умовах.

Науковці презентували книгу про музеї Переяслава, її видали у 2023 році, вона містить 540 сторінок Науковці презентували книгу про музеї Переяслава, її видали у 2023 році, вона містить 540 сторінок

– Безперечно, що визначна роль у заснуванні та подальшому розвитку Заповідника належить Герою України Михайлу Івановичу Сікорському. Восени цього року виповниться ювілейна дата – 100 років від дня його народження. Тож, як зазначили науковці, підготовлені колективом «Нариси з історії музеїв НІЕЗ «Переяслав» є даниною пам’яті як йому, так і його численним колегам, нашим попередникам, які створили та розвивали ці музеї, – сказав Лукашевич.

 

Виступає колишня завідувачка музею Народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини  Галина КозійВиступає колишня завідувачка музею Народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини Галина Козій

Він також зауважив, що попри війну, у 2022 році деякі музеї Київської області все ж працювали і навіть заробили на обслуговуванні туристів 240 тисяч гривень, з них доля переяславських музеїв становить 65 тисяч гривень. І це при тому, що перші майже пів року для відвідувачів були відкриті лише кілька музеїв у місті.

Віктор Ткаченко розповів, як у 2008 році зародилася ідея написання цієї книгиВіктор Ткаченко розповів, як у 2008 році зародилася ідея написання цієї книги

На презентації монографії виступили автори нарисів – колишні та нинішні працівники Заповідника. Зокрема, Віктор Ткаченко розповів, як ще у 2008 році зародилася ідея написання цієї книги. Тарас Нагайко зізнався, скільки довелося попрацювати, аби привести кожен окремий нарис до «єдиного знаменника». Сергій Вовкодав розповів, про завершальний етап у підготовці до видання книги. Своїми спогадами про написання нарисів поділилися Людмила Набок, Галина Козій, Ніна Захарчук, Леонід Кірпікін.

Колишній головний хранитель фондів Заповідника Лариса Годліна розповідає цікаві історії із життя музейниківКолишній головний хранитель фондів Заповідника Лариса Годліна розповідає цікаві історії із життя музейників

Олег Коломієць виказав пропозицію створити у заповіднику невеличкі меморіальні куточки присвячені Людмилі Березіній, яка писала під псевдонімом Дніпрова Чайка та композитору Павлу Сениці. Зауважив, що у фондах заповідника зберігаються навіть особисті речі цих видатних людей Переяславщини.

Науковці заповідника також повідомили, що готують чергову книгу про історію заповідника в іменах.

Книга «Нариси з історії музеїв НІЕЗ «Переяслав» містить 540 сторінок, видана в друкарні «Рута», місто Кам’янець-Подільський, наклад 300 екземплярів.

Учасники презентації книги про музеї Переяслава, червень 2023 р.Учасники презентації книги про музеї Переяслава, червень 2023 р.

Додати коментар