Документальну стрічку “Понівечене дитинство” показали в етері 24 телеканалу

12 червня в етері 24 телеканалу показали документальний проєкт “Понівечене дитинство”, який розповідає про те, як Росія викрадає українських дітей. 

Джерело: ютуб-канал online.ua Про що стрічка “Понівечене дитинство”

Про що стрічка “Понівечене дитинство” 

За понад рік повномасштабної війни Україна змогла повернути менш як 400 дітей. Водночас росія заявляє, що “евакуювала” 744 тисячі українських дітей і продовжує незаконно вивозити дітей з тимчасово окупованих територій України. У фільмі діти та їхні батьки розповіли власні історії полону, примусового вивезення в оздоровчий табір, розлуки з батьками під час так званих фільтраційних заходів. Стрічка «Понівечене дитинство» документує свідчення дітей про воєнні злочини РФ проти українців. 

Як росіяни викрадають українських дітей

Розповіді ілюструють те, що викрадення Росією дітей з України є чітко спланованим та добре організованим процесом за типовими сценаріями: обман або вбивство батьків, викрадення сиріт, депортація під приводом оздоровлення та фільтраційні табори. За словами радниці-уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації, координаторки порталу “Діти війни” Дарʼї Герасимчук, Україна зафіксувала щонайменше 5 сценаріїв викрадення українських дітей.

Росіяни мають сценарій, коли вони спочатку вбивають батьків, потім викрадають дітей. Другий сценарій, коли вилучають дітей безпосередньо з біологічних родин. Третій — коли розлучають дітей з батьками під час так званої фільтраційної процедури. Ще один сценарій — наймасовіший, — коли через непридатні для проживання умови батьки нібито добровільно віддають дитину на так званий відпочинок до російських таборів, — говорить Дарʼя Герасимчук. 

У так званих таборах росіяни зазвичай займаються русифікацією дітей, забороняючи говорити українською та телефонувати додому.

У них була можливість потренуватися на Донбасі та у Криму. Росіяни дивилися, як працюють різні освітні механізми, на що діти краще реагують, в яких обставинах. Вони дійшли висновку, що коли дитина знаходиться дуже довго без батьків та рідних, без належної підтримки в чужому для неї середовищі, то починає вірити в те, що розказують росіяни. На жаль, це працює, — зазначає юристка благодійного фонду “Save Ukraine” Мирослава Харченко.

Джерело

Додати коментар