У Свято-Успенському соборі у Переяславі працювала комісія для обстеження та передачі ключів, матеріальних цінностей й документів законним власникам

6 червня у Свято-Успенському соборі у Переяславі працювала спільна комісія для обстеження та передачі ключів, матеріальних цінностей, документів законним власникам культової споруди. До складу комісії увійшли представники виконавчих органів міської ради та священослужителі ПЦУ та УПЦ – Proslav.

На фото Іван Поліжак (посередині) і Іван Гайдучок молодший (справа)

Протягом тижня біля паркану церкви чергували представники добровольчого формування територіальної громади, які забезпечували охорону об’єкта. Близько опівдня 6 червня до Свято-Успенського собору прибули представники комісії та правоохоронці.

Відповідно розпорядження Переяславського міського голови, членам комісії треба було провести обстеження та передачу ключів, матеріальних цінностей та документів за адресою вул. Михайла Сікорського 22. 

На території храму на комісію очікували представники УПЦ (МП) і представниця ГО “Правозахисна організація боротьба з корупцією в Україні”. Перед тим як зайти до подвірʼю храму протоієрей ПЦУ Іван Будняк зачитав розпорядження згідно якого проводилась відповідна робота. Після нетривалої словесної перепалки комісія з правоохоронцями та кореспондентом Proslav все ж змогли потрапити на подвірʼя святині. 

Згодом на території собору зʼявився уже відомий своїми нецензурними висловлюваннями архімандрит УПЦ (МП) Антоній (Пономаренко). Він почав перешкоджати роботі комісії та правоохоронців, мовляв, що все що є у церкві належить Господу і ніхто не має права вчиняти такі дії. Він наговорив багато цікавого, про що ми зробимо окремий матеріал згодом. 

Через кілька годин і усуненням фізичних проблем із входом до споруди комісія все ж потрапила в церкву. Іван Гайдучок (колишній настоятель храму) мав змогу забрати особисті речі, а комісія описала всі ікони та церковне начиння, що є у соборі. По завершенню роботи комісії Свято-Успенський собор було зачинено, а ключі передано новому настоятелю (ПЦУ) Поліжаку Івану. Він планує провести першу службу Православної Церкви України у стінах собору уже цієї неділі.

Водночас представниця ГО Правозахисна організація боротьба з корупцією в Україні Чуглазова Галина прокоментувала, що вони намірені оскаржувати ці дії у суді і бачать їх незаконними.

«До нас звертаються люди з проханням відновити справедливість. Ми вивчаємо документи і надаємо юридичний супровід», – додала пані Галина.

Що передувало:

  • 23 червня 2022 року відбулися збори на яких Громада Переяслава 136-ма голосами ухвалила рішення про перехід Свято-Успенського кафедрального собору до лона ПЦУ.
  • 12 грудня 2022 року на підставі загальних зборів були внесені зміни до релігійної організації. Змінилась назва з “РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА СВЯТО-УСПЕНСЬКА ПАРАФІЯ КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ М. ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ” на “РЕЛІГІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ “РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА СВЯТО-УСПЕНСЬКА ПАРАФІЯ КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ) М. ПЕРЕЯСЛАВ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ” та змінився керівник (настоятель) з Гайдучка Івана Мироновича на Поліжака Івана Петровича. Інформація з Opendatabot.

Нагадаємо, за результатами опитування, яке проводила наша редакція у telegramсеред 1173 опитаних 90% вважають, що УПЦ (МП) не місце у Переяславі та Україні в цілому.

Додати коментар