Кожен споживач має право на бездимне середовище

Держпродспоживслужба нагадує, що відповідно до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» в усіх громадських місцях на території нашої держави, а також на робочих місцях заборонено куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, кальянів та пристроїв для нагрівання тютюну.

Кожен споживач має право на бездимне середовище, особливо в громадських місцях.

Це гарантується Законом України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

На сьогодні заборонено вживати у громадських місцях не лише кальяни, тютюнові вироби та електронні сигарети, а й сигарети для нагрівання (ТВЕНи) разом із пристроями для нагрівання тютюну.

У яких саме місцях діють згадані обмеження:

у ліфтах і таксофонах;

у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

у приміщеннях та на території навчальних закладів;

у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;

у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

у приміщеннях гуртожитків;

на дитячих майданчиках;

у місцях загального користування житлових будинків;

у підземних переходах;

у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі в таксі;

на вокзалах та станціях;

на зупинках громадського транспорту.

Чи обмежує ця заборона права українців? Відповідь очевидна — ні. Адже у ст. 3 Конституції України зазначено, що здоров’я людини — одна з найвищих соціальних цінностей. До того ж ратифікована Україною Рамкова конвенція ВООЗ із боротьби проти тютюну визначає, що Сторони конвенції захищають політику громадського здоров’я від впливу комерційних та інших корпоративних інтересів тютюнової промисловості.

Варто нагадати, що контроль за дотриманням бездимного законодавства фізичними особами покладений на органи Нацполіції. Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд (контроль) за суб’єктами господарювання щодо дотримання заборони куріння.

Для захисту громадянами свого права на бездимне повітря також МОЗ створено сервіс Центру громадського здоров’я, через який можна надавати інформацію стосовно порушень в згаданій сфері.

Відповідно до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» куріння кальянів дозволене тільки у спеціально відведених місцях, які не мають потреби відвідувати люди, що не курять.

Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує: сесія куріння кальяну завдає такої ж шкоди, як і сто викурених сигарет. Курець кальяну вдихає в 30–40 разів більше диму, ніж курець сигарети. Смако-ароматичні домішки суміші для кальяну також покликані полегшити вдихання більшої кількості диму.

Кальян — це тютюновий виріб, який містить нікотин. Тривале вживання кальяну прямо пов’язане з нікотиновою залежністю, що може стати причиною вживання кількох тютюнових виробів одночасно. Безпечного куріння не існує.

Додати коментар