Ярмарка «handmade», танцювальний флешмоб й розмаїття кольорів: як минув другий день акції «Одягни вишиванку – підтримай захисника» в університеті

Середа, 17 травня 2023 року, в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі продовжилася благодійна акція «Одягни вишиванку – підтримай захисника». У цей день погодні умови дозволили провести усі заплановані заходи на майданчику біля погруддя Григорію Сковороді, де від ранку лунала добірка українська музика, майоріли жовто-блакитні стяги, рясніли візерунки барвистих вишиванок на сковородинівцях, що охоче фотографувалися біля фотозон, а потім підходили до розкладки ярмарки-продажу виробів «hand made» майстринь університету аби придбати собі щось на згадку і, таким чином, підтримати захисників – сайт УГСП.

У такому настрої сковородинівці дочекалися опівдня, аби наживо побачити прекрасний танцювальний флешмоб до Дня вишиванки від студентської спільноти факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій. Після цього організатори підсумували підсумки ярмарки-продажу: роботи Ірини Гагаріною придбали на суму 200 грн, Інни Рубан – на 300 гривень, Анни Самолюк – на 500 гривень. Факультет педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва зібрав 1000 гривень.

На цьому заходи тільки набили обертів. Об 11:00 бібліотека університету зібрала сковородинівців, працівників мистецьких та музейних закладів Переяслава та громади на захід у рамках творчого проєкту «Університетські зустрічі» у читальній залі ім. Сігізмунда ІІІ. Там відбулася година спілкування, простір вільного спілкування на тему «Українська Птаха – Марія Буряк». Присутні переглянули документальну стрічку про Марію Буряк режисера, оператора візуального сценарію Олексія Стрільця, книжкову виставку «Вишиванка – український етнічний бренд» й послухали дивовижний виступ сопілкарів Вадима Ноздровського та Романа Мотузка.

На завершення дня у залі інформаційних ресурсів «Чумацький шлях» демонстрували документальну стрічку «Спадок нації». Його ідея полягає в тому, що вишита сорочка є не тільки матеріальною, а й духовною спадщиною українського народу. У фільмі органічно переплетені дві площини. Перша, етнографічна, показує неймовірне різноманіття унікальних орнаментів, технік вишивки, крою, що залежать від регіону побутування сорочок. Друга  це історії людей, життя яких змінила вишиванка: врятувала, поєднала, стала символом нескореності чи останньою надією…

Вишита сорочка є не тільки частиною гардеробу кожного українця, але й символом та оберегом, який передається з покоління в покоління як онеоціненний скарб. Вишиванка – це символ, який єднає українців і презентує Україну у світі, це генетичний код та дрес-код нації. Режисер/оператор фільму – Олександр Ткачук, сценаристка/авторка ідеї – Леся Воронюк.

Завтра акція «Одягни вишиванку – підтримай захисника» продовжиться у місті – у сквері біля Вознесенського собору, біля фонту і «Серця Переяслава». З 13:00 в обидва дні працюватимуть фотозони, ярмарок-продаж «hand made» виробів, одягу та смаколиків. Також відбуватимуться майстер-класи з виготовлення патріотичної символіки, листівок й лозоплетіння та плетіння патріотичних браслетів. 18 травня протягом дня виступатимуть колективи Переяславської музичної школи імені Павла Сениці й Будинку художньої творчості дітей і юнацтва, о 17:00 – гурту «Драбадан». 19 травня о 14:30 відбудеться флешмоб, танцювальна композиція від вихованців садочку «Любавонька» під керівництвом музичного керівника Наталії Романенко під назвою «Вишиванка моя вишиваночка», о 15:00 розпочнеться «Вільний мікрофон» – свої таланти містянам та гостям даруватимуть співаки та музиканти, поети й стандапери. Запис до виступів відбувається за телефоном (063) 727-59-87 (Максим).

Поза тим, як вдячність кожен з вас може принести та подарувати для наших воїнів якусь необхідну річ (футболку, шкарпетки, засоби гігієни, смаколики тощо) та заповнити листівку з побажаннями для захисників, яку буде докладено до подарунка та передано землякам, що нині боронять Україну. Підтримайте акцію, підтримайте Україну!

Додати коментар