Відбулись громадські слухання у Вовчківському та Гланишівському старостинських округах: які основні питання підіймалися

Сьогодні, 21 березня, у сільському клубі села Гланишів відбулись громадські слухання голови громади Вячеслава Саулка за виконану роботу та діяльність виконавчих органів Переяславської міської ради за 2022 рік – Proslav. Також звітувалися старости села Гланишів Світлана Кондратенко та села Вовчків Тетяна Постолюк.

Зокрема, очільник громади виділив підприємства у селах Гланишів та Вовчків, які сплатили значну суму податків до міського бюджету.

Він зазначив, що найбільшими платниками у Гланишеві є:

  • ТОВ «Стейкагро», який сплатив до міського бюджету 2,8 млн грн, що становить близько 55% доходів громадян;
  • ФГ «Геркулес», внесок якого до бюджету громади склав 1,7 млн грн або 34% сукупного доходу громадян.

Основними статтями витрат є утримання:

  • закладу освіти – 1,6 млн гривень;
  • будинку культури, старостату та ФАПу.

Також, силами аграріїв, не байдужих підприємців та із залученням бюджету громади було зроблено укриття для учнів Гланишівської гімназії.

голова громади Вячеслав Саулко
голова громади Вячеслав Саулко

У селі Вовчків Саулко виділив ПП «Антарес», який є найбільшим платником з внеском до міського бюджету 1,8 млн грн, що становить близько 60% доходів громадян.

Основними статтями витрат тут є утримання:

  • закладу освіти – 1,3 млн гривень;
  • будинку культури, старостату та ФАПу.

Слід зазначити, що було проведено поточний ремонт дороги обласного значення, яка з’єднує села Гайшин, Гланишів та Вовчків.

Також голова громади подякував всім без виключення, хто допомагає селам під час повномасштабного вторгнення росії. Зокрема, під час виступу, Вячеслав Саулко навів основні дані про діяльність даних старостинських округів. 

Далі до звіту було запрошено Світлану Кондратенко та Тетяну Постолюк старост сіл Гланишів та Вовчків, відповідно.

У своїх промовах вони розповіли як жили й розвивались села у 2022 році.

Звіт по Гланишівському окрузі

Світлана Миколаївна відмітила, що минулого року проводилась тісна співпраця з усіма відділами виконавчого комітету Переяславської міської ради, керівниками організацій та господарств, які ведуть свою господарську діяльність на території старостинського округу.

староста села Гланишів Світлана Кондратенко
староста села Гланишів Світлана Кондратенко

«З початку військової агресії проводилась активна робота по створенню укріплень та груп добровільних загонів територіальної оборони. До цієї роботи долучались керівники фермерських господарств, надаючи техніку та матеріали, а також активісти села, які облаштовували та проводили цілодобове чергування на блокпостах та контролювали переміщення людей і техніки», – згадує початок минулого року Кондратенко.

Вона зазначила, що у вересні розпочали активно облаштовувати укриття для учнів НВО, щоб мати змогу дітям відвідувати садочок та школу у стаціонарному режимі. У жовтні ці роботи було завершено, а діти навчаються у приміщенні школи.

Також Кондратенко повідомила, що у 2022 році було передано централізоване водопостачання на баланс та обслуговування ВУКГ.

В комунальній власності на території Гланишівського округу знаходяться:

  • адмінбудівля сільської ради;
  • будинок культури села Гланишів, в якому розміщено бібліотеку;
  • ФАП села Гланишів;
  • приміщення дитячого садочка (не діюче);
  • два поверхові 8-квартирні будинки.

«Завдяки підтримці спонсорів вирішуємо виключно найбільш нагальні проблеми по комунальним об’єктах, пов’язаних із забезпеченням необхідних умов їх життєдіяльності», – зазначила староста села.

Окрім цього, Світлана Миколаївна повідомила, що в селі постійно проводиться робота з благоустрою та проводяться культурно-масові заходи. Також було забезпечення дровами для опалення ФАПу, три машини дров для якого було закуплено виконкомом міської ради.

Вона зазначила, що протягом 2022 року регулярно розглядаються звернення та заяви громадян, надаються нотаріальні послуги щодо заповітів, заяв на прийняття чи відмові від спадщини, довіреності тощо. За минулий рік було прийнято 342 звернення до старости села.

Також Кондратенко повідомила, що з початку війни на території старостату було зареєстровано 247 ВПО, офіційно стали на облік близько 200, які протягом певного часу отримували грошові виплати та гуманітарну допомогу.

Звіт по Вовчківському окрузі

Тетяна Постолюк відмітила, що кінець лютого початок березня 2022 року видались дуже напруженими й доводились працювати в особливому режимі.

староста села Вовчків Тетяна Постолюк
староста села Вовчків Тетяна Постолюк

Вона розповіла, що на території села діють:

  • старостат;
  • фельдшерський пункт;
  • гімназія з дитячим садочком;
  • сільський будинок культури;
  • бібліотека;
  • двоє соціальних працівників по обслуговуванню одиноких непрацездатних громадян;
  • водопровід;
  • три торгові точки та три СГ підприємства, які орендують земельні паї.

Тетяна Петрівна відмітила, що з початку навчального року школярів 1-4 класів везуть на очне навчання в Гайшин, а старші класи навчаються онлайн.

керівник агрофірми “Цвіт” Олег Дима
керівник агрофірми “Цвіт” Олег Дима

Староста села також повідомила, що фельдшерський пункт працює щодня, крім вихідних. У ньому надаються медичні послуги як безпосередньо в установі, так і з виїздом на вказану адресу.

«За звітний період на особистому прийомі у старости побувало 302 особи, видано 205 різноманітних довідок, проводилась робота з вхідною та вихідною документацією. Окрім цього, проводилась робота по актуалізації даних, яка завершена близько 90%. Також відбувалась плідна співпраця з ТЦК та СП щодо військового обліку», – сказала Постолюк.

Вона зазначила, що у 2022 році відбувся перехід церкви Преподобної Параскеви з УПЦ МП до ПЦУ.

Зокрема у селі Вовчків за минулий рік здійснили:

  • благоустрій на території села та сільського кладовища;
  • проведення поточного ремонту доріг села (ямковий ремонт, грейдерування);
  • кожної останньої суботи місяця організовано централізоване вивезення сміття.

Найбільш обговорюване питання обох старостинських округів – це проблема сміття. Адже, як зазначили старости сіл, значна кількість жителів сіл не оплачують послуги з вивезення побутових відходів. Зокрема, розпочалася жвава дискусія, під час якої Вячеслав Саулко додав, що це спільна проблема. А керівник ТОВ «Стейк-агро» Іван Забара пообіцяв придбати 8 сміттєвих баків для сіл.

керівник ТОВ «Стейк-агро» Іван Забара
керівник ТОВ «Стейк-агро» Іван Забара

«Підприємству необхідні кошти для надання якісних послуг. Якщо всі будуть сплачувати, то і вартість буде менша», – сказав голова громади.

Відеорепортаж Proslav дивіться на нашому Youtube-каналі.

Додати коментар