Першу звітну зустріч провів міський голова Переяслава: селу – дорогу, жінкам – квіти

Громадські слухання в Переяславській міській громаді розпочались 8 березня зі звіту міського голови Вячеслава Саулка перед жителями відразу двох старостатів: Дем’янецього (Дем’янці й Харківці) та Мазінського. Про головні запитання та відповіді, які там прозвучали, описав у репортажі кореспондент Переяслав.City.

Зібрання відбулося у Дем’янецькому будинку культури, для участі у слуханнях зареєструвалося 76 осіб. Головою зібрання обрали директора будинку культури Івана Погребного, секретарем – Анну Кулик. На початку оголосили хвилину мовчання в пам’ять про загиблих під час російської агресії та виконання державного гімну. Далі були звіти міського голови та старост, запитання від людей.

Вячеслав Саулко свій звіт розпочав із спогадів, як рік тому почалась війна між росією та Україною. Він розповів, що на захист батьківщини піднялись люди із усіх громад, як будували блок пости та організовували на них цілодобові чергування. міський голова подякував керівнику агрофірми «Альта» Василю Григоренку, який одним із перших перерахував один мільйон гривень у благодійний фонд, який на початку війни створили при міській раді.

У своєму виступі міський голова зокрема зазначив, що до бюджету міської громади від Дем’янецького старостату минулого року надійшло 6 мільйонів 161,7 тис. грн від сплати податків. Сума основних витрат – 4 мільйони 35,3 тис. грн. Зокрема, на заклад освіти витрачено 2 мільйони 733,1 тис. грн, заклад культури – 563,7 тис. грн, на обслуговування старостату – 681,3 тис. грн, на обслуговування ФАПу – 57,2 тис. грн.

До бюджету міської громади від Мазінського старостату надійшло податків на суму 2 мільйони 885,7 тис. грн, а видатків було 1 мільйон 657,5 тис. грн.

Таким чином обидва старостати закінчили рік із прибутком, зазначив міський голова. Зауважив, що не всі жителі цих сіл сплатили земельний податок, тож старостам треба над цим попрацювати.

Виступає депутатка міськради Оксана МиколаєнкоВиступає депутатка міськради Оксана Миколаєнко

Загалом 27 мешканців сіл: Дем’янці (12 осіб), Харківці (9 осіб), Мазінки (6 осіб) отримують соціальні послуги вдома, їх обслуговують чотири соціальні працівники переяславського Центру надання соціальних послуг та соціальної інтеграції. На початок березня цього року двоє людей з цих сіл поселили до геріатричного стаціонару Центру на постійне проживання.

Центр також надавав адресну допомогу жителям цих сіл, а саме: 45 продуктових наборів, 6 наборів із предметами особистої гігієни, 18 осіб забезпечені індивідуальними засобами реабілітації.

Міський голова подякував старостатам за активну роботу у сфері спорту та молодіжної політики:

Про розвиток Дем'янецького старостату за рік розповів Сергій Кузьменко Про розвиток Дем’янецького старостату за рік розповів Сергій Кузьменко

– Жіноча волейбольна команда села Дем’янці постійно бере участь в іграх кубку Переяславської міської територіальної громади. Футбольна команда села грає на першість Переяславщини, – нагадав Вячеслав Саулко.

– Проєктом передбачено на це 14 мільйонів гривень, – сказав голова міської громади. Він висловив сподівання, що після проведення тендеру ця сума, можливо, буде значно меншою.

Валентина Кузьменко задала кілька запитань міському головіВалентина Кузьменко задала кілька запитань міському голові

Після доповіді сільські жителі адресували міському голові чимало й незручних запитань. Дем’янчанка Валентина Кузьменко цікавилась, чому в планах міської ради є ремонт лише однієї дороги, тоді, як, наприклад, у сусідньому селі Єрківці Дівичківської громади проклали асфальт навіть на тих вуличках, де ніколи не було твердого покриття? «То, можливо, жителям села Дем’янці варто подумати та перейти до Дівичківської громади?» – сказала вона.

Міський голова зауважив, що не відає, за які кошти проводилось асфальтування доріг у Єрківцях, тож не може нічого на це відповісти.

Начальник відділу капітального будівництва та житлово-комунального господарства Переяславської міської ради Олександр Вітківський, розповідаючи про вартість ремонту дороги, повідомиив, що згідно з нинішніми цінами, квадратний метр асфальтового покриття коштує 1 тисяча 150 гривень. «Помножте на ширину і довжину в майже два кілометри дороги, й отримаєте суму, яку потрібно буде за це сплатити», – сказав він.

Звітує мазінська староста Раїса ЛещенкоЗвітує мазінська староста Раїса Лещенко

Валентина Кузьменко також зробила зауваження організаторам громадських слухань за відсутність інформування жителів села про їх проведення:

– Якщо в клубі якийсь концерт, то оголошення вивішують навіть у магазині, а про сьогоднішній захід повідомили лише в соціальних мережах. Тому й прийшло так мало людей. Тут більше приїжджих із Переяслава чим жителів села, – зауважила місцева мешканка.

– Вулиця Партизанська рахується у вас відремонтована чи ні? – запитав Юрій Гріненко, житель Дем’янець. – Там якісь роботи проводились, але хіба то ремонт? По вулиці скоро можна буде пересуватись лише на позашляховиках.

Юрій Гріненко поцікавився якістю ремонту вулиці Партизанська в Дем'янцяхЮрій Гріненко поцікавився якістю ремонту вулиці Партизанська в Дем’янцях

Олександр Вітківський відповів: – Там був проведений поточний ремонт, в планах є зробити капітальний ремонт вулиці Партизанської.

В’ячеслав Саулко: – Ми для того й проводимо слухання, аби дізнатись ваші нагальні потреби та виконати їх найближчим часом.

Алла Святенко, с. Дем’янці: – Чи можна буде використати старе покриття, яке зніматимуть із вулиці Слави під час її ремонту, на висипку інших вулиць у селі?

Запитання до міського голови від Алли СвятенкоЗапитання до міського голови від Алли Святенко

В’ячеслав Саулко: – Зняте покриття буде використане там же на підсипку узбіччя. Та якщо щось залишиться, то обов’язково буде використане на підсипку інших вулиць.

Василь Григоренко: – Силами господарства ми постійно ремонтували дороги в селі. Хочу, аби окрім названих доріг, до ремонту включили іще й вулицю Кучеренка, яка веде до школи. Тудою їздить шкільний автобус і вулиця має бути у гарному стані, а не така, як вона є зараз. На її ремонт я дам один мільйон гривень власних коштів. Думаю, що й інші фермери не стоятимуть осторонь. Дороги – це ж не лише комфорт, а можливість вчасно доїхати медкам для надання невідкладної допомоги.

Василь Григоренко пообіцяв дати мільйон гривень на ремонт дороги до школи Василь Григоренко пообіцяв дати мільйон гривень на ремонт дороги до школи

В’ячеслав Саулко: – Дякую, Василю Миколайовичу, ми скористаємося вашою пропозицією.

Тетяна Іванівна з Харківець: – Відремонтуйте 300 метрів дороги в Харківцях від магазину до комір. Ту дорогу не ремонтували вже 30 років і там утворились великі ями.

В’ячеслав Саулко: – Даю доручення Олександру Вітківському виїхати на місце та подивитись, що можна там зробити.

Валентин Роздобудько з Мазінок: – Прошу надати роздруківку надходжень та видатків по Мазінському старостату.

В’ячеслав Саулко: – Даю доручення найближчим часом підготувати таку довідку та відправити її листом на Мазінський старостат.

Присутні заслухали також звіти дем’янецького старости Сергія Кузьменка, та мазінської старости Раїси Лещенко, а також депутатки від цих старостинських округів Оксани Миколаєнко.

Привітання отримала Алла Таранущенко, діловод Мазінського старостату Привітання отримала Алла Таранущенко, діловод Мазінського старостату

Оскільки слухання проходили 8 березня, то на завершення зібрання міський голова вручив подяки та квіти Аллі Святенко та Аллі Таранущенко, а Сергій Кузьменко букетами тюльпанів привітав кожну жінку, яка завітала на слухання.

Сергій Кузьменко подарував квіти усім жінкам у залі Сергій Кузьменко подарував квіти усім жінкам у залі

 

Додати коментар