Як вибрати саджанці плодових культур

Найкращим часом  для  висаджування  дерев є осінь, коли рослина перестає розвиватися, а бруньки  повністю  дозріли. Зазвичай  це середина – кінець жовтня.  Коренева система за низької  температури  розвивається  і пристосовується  до свого постійного місця. У такому випадку ми отримаємо дерево, яке гарно почне  розвиватися  ранньою весною. А висаджування  навесні, хоч і можливе,  втім відтягує початок плодоношення.                                                                                                                           

Купувати саджанці слід в розплідниках, або на спеціалізованих точках, де реалізується продукція розсадників, оскільки тут можна отримати копію сертифікатів, що засвідчують  сортові  та  товарні якості садивного матеріалу. Крім цього, саме  у розплідниках саджанці вирощують відповідно до умов  краю. Стихійні ж торговці часто продають саджанці, привезені з іншого регіону, тому є небезпека, що такі деревця можуть не перезимувати. Вибір сорту  дуже важливе питання, гарно родити  буде тільки той плодовий сад,  дерева якого максимально пристосовані до життя у вашій місцевості. Районовані сорти завжди дають більші врожаї і вимагають менше уваги.

Вік посадкового матеріалу також впливає на його приживання. Так, краще приймаються однорічні саджанці плодових з кісточками. Тобто, якщо стоїть вибір посадити однорічний  чи  дворічний абрикос, то краще обрати однорічний. Більше шансів, що він приживеться. З  насіннєвими плодовими  деревами простіше – гарно приймаються  і однорічні, і дворічні деревця (саджанці яблуні, наприклад).
Вибираючи саджанці потрібно уважно слідкувати за їх якістю, виключаючи рослини з механічними пошкодженнями  коренів, крони, стовбура. Коренева система гарно розвиненого  та здорового саджанця  повинна бути густою, свіжою, вологою і  складатися як мінімум з трьох скелетних розгалужень, що мають довжину до 35 см.  Краще, якщо  прикореневий грунт буде не видалений: наприклад, саджанці будуть в контейнерах або в поліетиленових пакетах.  На коренях не повинно бути ніяких наростів, так як це може вказувати на захворювання  рослини. Недопустимо щоб на кореневу систему  потрапляли прямі сонячні промені: хоч їх і кроплять водою, але коріння від променів дуже страждає, а то й зовсім гине. На кореневій шийці має бути видимим  місце щеплення. У разі його відсутності, саджанець може бути кореневою порослю. Кора гладка, без тріщин, без сухості та зморщеності. Якщо злегка дряпнути кору, то можна побачити зелений шар, який свідчить про те, що дерево здорове. Стовбур пружний, з  п’ятьма  різноспрямованими гілками.  Саджанці, які мають нарости  на стовбурі, купувати не рекомендується. Пагони мають бути щільними, здерев’янілими. Міцні і здорові плодові саджанці – запорука хорошого врожаю в майбутньому.

Щоб  посадити  саджанець правильно, необхідно так розмістити  його в посадковій ямі, щоб коренева шийка рослини  перебувала на 3-5 см  вище рівня краю ями. Якщо  ви посадите  плодове  дерево занадто  глибоко, то воно буде  повільно  рости, погано формуватися  крона, та й  рослина  буде часто хворіти. А при  високій  посадці  може  з’явитися  дика  поросль  нижче  рівня щеплення. Такі дерева погано переносять зиму. Для посадки  вибирайте достатньо  освітлене, захищене від вітру місце, з південного або південно-західного боку ділянки. 

Провідний  спеціаліст  відділу  контролю  в

сфері  насінництва  та  розсадництва  

ГУ Держпродспоживслужби  в  Київській області                                               О. М. Бражник         

Додати коментар