У Переяславі відбувся турнір пам’яті Бориса Сонька з гирьового спорту: полтавчани у лідерах

Всеукраїнський турнір із гирьового спорту «Переяславська осінь», присвячений пам’яті почесного працівника фізичної культури та спорту України Бориса Сонька (1961-2017), уп’яте відбувся у Переяславі 22 жовтня – Переяслав.City

Реалії війни і тут дали себе знати: початок через оголошену повітряну тривогу довелося перенести на пів години, і відбулися урочиста частина, а згодом і перша зміна змагань у підвальному приміщенні університету – бомбосховищі. Лише після відбою тривоги спортсмени перемістилися до великого спортивного залу вишу, як відразу і було заплановано.

Під час невеликого мітингу до присутніх з вітальним словом звернулися очільник Переяславської територіальної громади Вячеслав Саулко, віце-президент Союзу гирьового спорту України Віталій Андріяш та головний суддя змагань Тарас Кириченко, відзначивши велику роль Бориса Сонька в розвитку спортивно-масової роботи в селах Переяславщини, а також все зростаюче значення нашого міста в розвитку гирьового спорту в країні.

Недарма ж на цьогорічний турнір прибуло аж 58 спортсменів, з них – 19 жінок, з м. Києва та дев’яти областей: Дніпропетровської, Донецької, Вінницької, Київської, Кіровоградської, Полтавської, Рівненської, Хмельницької і Чернігівської. Було б, звичайно, і більше, адже чимало гирьовиків, зокрема й колишніх учасників турніру, зараз перебувають в бойових частинах українського війська.

Про високий рівень турніру свідчить хоча б те, що його учасниками стали 14 майстрів спорту, 3 майстри спорту міжнародного класу та два заслужені майстри спорту. Почесне право відкрити змагання було надане дружині Бориса Сонька Ользі (згодом вона взяла участь і в церемонії нагородження призерів турніру).

Змагалися у вправі гвардійський ривок – потрібно здійснювати ривок гирі поперемінно обома руками протягом дванадцяти хвилин. Саме ця вправа є невід’ємною складовою системи фізичної підготовки у підрозділах та навчальних закладах ЗСУ. Щоб це підкреслити, виступали у військовій формі.

Першими до 16-кілограмових снарядів вийшли жінки. Змагалися у двох вагових категоріях: до 63 кг та понад 63 кг. У першій категорії два перших місця вибороли полтавчанки Любов Фаренюк та Єлизавета Мирна (чемпіонка здійснила ривок 269 разів). Третє місце – у представниці Бориспільщини Олени Короткової. Переяславка Алла Яковченко показала четвертий результат, в неї – 214 успішних спроб.

Учасниця достроково припинила виступ, утім оптимізму не втратила: «Значить, треба більше тренуватися – вже з четверга розпочну!»

У важчій категорії всі три призові місця посіли полтавчанки: відповідно Дарія Явір (результат – 256 ривків), Катерина Зуєва та Катерина Сулименко. У цій же категорії виступала найвіковіша учасниця – Олена Кожушко із с. Білогородка Бучанського район, яка нещодавно відзначила своє 60-річчя. Журналістові сказала, що не планувала змагатися, та організатори вмовили. Займається гирями з 2006-го, у свої найкращі роки в цій вправі показувала 250 ривків. Однак цього разу вирішила не проходити всю дистанцію і зупинилася на дев’ятій хвилині, піднявши гирю 149 разів. Сказала, і так зовсім непогано.

Власне, Олена приїхала до Переяслава заради своєї вихованки, яку тренує, Вікторії Вечори, нині учениці Київського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою. Та Вікторії цього дня не вдалося продемонструвати найкращий результат через прикрість – зідрала шкіру на руці і достроково припинила виступ, встигнувши викинути над головою снаряд лише 136 разів. Утім, трохи засмутившись, оптимізму не втратила: «Значить, треба більше тренуватися – вже з четверга розпочну!»

Чоловіки змагалися у трьох вагових категоріях зі снарядом вагою 24 кг. У категорії до 73 кг знов-таки весь п’єдестал зайняли представники Полтавщини: відповідно Руслан Срібний, Євген Остапчук та Олександр Свириденко. Результат переможця – 291 ривок. А найзапекліша боротьба розгорнулася серед учасників категорії до 85 кг. У першій зміні переміг Олександр Цибулько з результатом 299, перевершивши особистий рекорд на 33 підйоми!

Однак навіть такий показник не дозволив увійти до числа призерів, адже в другій зміні цієї категорії відразу четверо показали результат понад 300 ривків. 313 разів гирю підняв Олег Коломієць з Полтавщини, і це означало перемогу. Геннадій Тимофєєв з Кіровоградщини показав 309 – друге місце. З результатом 302 підйоми третє місце виборов полтавець Ігор Гавришко. Наш земляк Юрій Голота показав 301, тобто всього одного підйому йому не вистачило, щоб розділити «бронзу»!

А ось в категорії понад 85 кг підняти 24-кілограмову гирю більше ніж 300 разів вдалося лише двом спортсменам. Киянин Володимир Кульківський зробив це 311 разів, Валерій Коломієць з Полтавщини – 303. Третій призер – полтавчанин Віталій Кривич – впорався зі снарядом 287 разів.

Як повідомив голова оргкомітету турніру, керівник МСОК «Колос» Микола Середа, окрім медалей та грамот, кожен з призерів отримав з призового фонду, сформованого численними спонсорами, ще й грошові призи: за перше місце – 3000 грн, за друге – 2000 грн, за третє – 1000 грн. Традиційно переможцю кожної категорії було вручено пам’ятний кубок.

Додати коментар