«Повернутися додому тими потягами, що приїхали сюди, а сум змінити на радість», – про це мріють всі жінки, які приїхали з територій, які знаходяться в тимчасовій окупації (ФОТО)

Російська повномасштабна агресія проти України призвела до  кардинальних змін у житті кожного українця. Велика кількість сімей змушена була покинути своє постійне місце проживання та переміститись до інших умовно безпечних регіонів.

Як це – раптом втратити все, що маєш: дім, безпеку, перспективи і водночас нести відповідальність за дітей, тікаючи з ними від війни? Як це – бути жінкою під час війни?

Багато наших співвітчизниць разом зі своїми родинами знайшли тимчасовий прихисток на Переяславщині.

Попри всі негаразди жінки з окупованих територій та територій, де ведуться бойові дії по-новому вчаться радіти життю, зустрічати схід сонця, насолоджуватися ароматом вранішньої кави.

Та іноді, для емоційного відновлення недостатньо власних ресурсів.

23 жовтня аби додати позитивних емоцій та повернути віру в себе внутрішньо переміщеним жінкам за сприянням Центру соціальних служб Переяславської міської ради,  в рамках проєкту  на підтримку внутрішньо переміщених жінок «VIDDANI з любов”ю» організаторки заходу Анна Кудінова та Ірина Дорош, а також відома блогерка та багатодітна мама Яна Осіпова провели «Фешен-базар»  на території дитячої оздоровчої бази «Славутич», що розташований на мальовничому березі Дніпра.

За допомогою дизайнерів близько 40 учасниць заходу мали нагоду підібрати собі авторське вбрання та отримати його в подарунок. Майстрині-візажисти доповнили яскраві луки героїнь вишуканим макіяжем. Фітнес-тренер продемонструвала правильну техніку виконання  фізичних вправ, а нутрициолог розповіла, як щоденний раціон харчування впливає на здоров’я людини.

В той час, коли кожна мама розквітала  перед об’єктивом фотографа на фоні художньої фотозони, яку підготувала волонтерка Наталія Шульга, представники Молодіжної ради  Переяславської міської ТГ Мар’яна Невертій та Кіра Радіоненко провели для діток майстер-клас з виготовлення оригамі. Також малечу зацікавила пальчикова техніка, якою вони  підготували  малюнки для мам. Патріотичні тату і українські символи на дитячих личках говорять про те, що саме зараз ми виховуємо нове покоління вільних українців.

Провідний фахівець із соціальної роботи Центру соціальних служб Лілія Конченко провела індивідуальні консультації для підлітків, які відчули на собі жахіття війни. Професійні поради, надані спеціалістом, допомагають долати стресові стани і сприяють адаптації в нових умовах.

За час проведення заходу організатори змогли зарядити своєю позитивною енергетикою, цілеспрямованістю і впевненістю в своїх силах всіх учасниць! Виявляється, що прості, але такі необхідні кожній жінці відчуття власної гідності, краси і гармонії нікуди не поділися! І це те, що допоможе нам вистояти і перемогти! І, як сказала одна із організаторок проєкту: «Віримо, що зовсім скоро ми повернимось додому тим потягом, яким тікали від війни!»

Ірина Пурденко, заступник директора центру соціальних служб

 

 

Додати коментар