Валентин Шуткевич – начальник відділу культури і туризму

Розпорядженням міського голови Вячеслава Саулка начальником відділу культури і туризму Переяславської міської ради призначено Шуткевича Валентина Сергійовича. 

Родом Валентин Сергійович із Вінницької області. Здобув вищу освіту в Переяслав-Хмельницькому державному педагогічному університеті імені Григорія Сковороди. Має ступінь магістра. Працює у сфері культури з 2001 року. 

Перед новим призначенням Валентин Шуткевич був на посаді завідуючого Харківським сільським клубом КЗ “Переяславський ЦКМ” Переяславської міської ради.

Одружений, має двох дітей. Проживає з родиною у місті.

***

ProSlav вирішив дізнатись детальніше які у нового керівника плани з розвитку культури, популяризації місцевого культурного надбання та як вплинуло повномасштабне вторгнення на діяльність відділу.

– Розкажіть в кількох словах про себе. Чи є подібний досвід керівництва відділом?

– Мене звати Валентин Шуткевич. Сьогодні мене було призначено начальником відділу культури і туризму Переяславської міської ради (інтерв’ю брали 12 жовтня – ред.). В галузі культури я працюю вже не один рік, якщо бути точним, то близько 10 років. Перше моє знайомство з культурою почалося з навчання в музичній школі нашого міста. Відтоді мені полюбилась ця справа й так крок за кроком почав працювати та розвиватись. Певний час працював у НЦК «Зустріч», потім обіймав посаду директора Центру культури й мистецтв Бориспільської міської ради. Загалом, робота мені добре знайома і є бажання реалізувати ідеї та мистецькі проекти аби працювати на благо громади.

У Переяславській громаді новий очільник відділу культури і туризму. Хто він та які плани в громаді для розвитку туризму? Спеціальне інтерв’ю для ProSlav

– Які плани у відділу культури під час воєнного стану? Тобто, крім звичайних заходів, можливо є додаткові задачі?

– Взагалі, повномасштабне військове вторгнення внесло дуже великі корективи у роботу всіх служб і наш відділ не є виключенням. Від 24 лютого всі структурні підрозділи переформатувались на скільки це було можливо. Ми зайнялись гуманітарною місією. Це, в першу чергу, був збір продуктів, одягу та речей першої необхідності для переселенців, військових і територіальної оборони. 

Відділ культури спільно з відділом освіти організували та забезпечили харчування усіх блок-постів по нашій міській територіальній громаді. Працювали 24/7.

Впродовж літа ми роздали 2000 благодійних пакунків  спільно з БФ «Переяслав» завдяки програмі Міжнародної благодійної організації «World Central Kitchen» (ProSlav писав про дані акції, ред).  Наразі гуманітарна місія продовжується. 

У нашого відділу є мета піднімати бойовий дух нашим воїнам, тому ми практикуємо і будемо продовжувати проведення концертів для наших захисників.

У Переяславській громаді новий очільник відділу культури і туризму. Хто він та які плани в громаді для розвитку туризму? Спеціальне інтерв’ю для ProSlav

– Як на Вашу думку повинна розвиватись українська культура? Чи змінило повномасштабне вторгнення відношення до нашої музики, виконавців, мистецтва загалом?

– Загалом ці військові дії, які зараз відбуваються перевернули все з ніг на голову. Дуже змінилось відношення до російськомовної культури й до всіх зразків мистецтва, що пов’язано з країною-агресоркою. Можливо хтось вважає, що це занадто радикально, але ми не маємо іншого морального вибору пропагувати таке мистецтво. Наскільки все це стало огидно і неприйнятно нашій свідомості, що все російське наразі асоціюється тільки з агресією та війною.

Стався дуже великий культурний вибух в українській пісенній творчості. Всі артисти сольно та у різних дуетах створили безліч пісень та кліпів про війну. Тому будемо рухатись шляхом популяризації свого українського.

– У Переяславі багато народних колективів, які кожного року радують слухачів своєю творчістю. Яким чином можна допомогти зберегти та популяризувати надбання місцевої культури? Можливо є якісь плани з просування місцевих артистів?

– Взагалі у кожного представника будь-якого жанру мистецтва є своя аудиторія. Молоді подобається одне, старшому поколінню – інше. Ми, як відділ, будемо допомагати, зберігати та розвивати місцеві надбання у всіх напрямках. Проте, водночас будемо намагатись проводити різноманітні фестивалі, конкурси, виставки, заходи.

Є у нас чимало колективів, які працюють тривалий час і мають звання  народних. Вони виступають не тільки у нашій громаді, але й по всій Україні. Важливим аспектом популяризації є фіксування заходів у відеоформаті та виготовлення відповідного аудіовізуального контенту. Це – вимога часу!

– Чи є в планах відділу культури популяризувати туризм містом та громадою? Чи можливо зайнятись цим питанням під час воєнного стану?

– Цей сегмент справді є важливим у роботі нашого відділу, але нажаль в теперішніх умовах практично неможливий.

Навіть попри військовий стан, у громаді працює Інформаційно-просвітницький центр, який очолює Микола Богатир.  Проводяться екскурсії та культурно-просвітницькі заходи для мешканців громади, ВПО та військовослужбовців. Напрямок туризму працює настільки дозволяють умови.

Тому я запрошую усіх українців відвідати наше прекрасне місто, яке багате на історію та сповнене архітектурними пам’ятками. 

 

Додати коментар