Переяславські майстрині вишили сорочки для пари закоханих військових: і в бій, і під вінець

Переяславські вишивальниці долучилися до проєкту «Сорочка для захисника», в межах якого майстрині з усієї України створюють бойові вишиванки для військових. Сьогодні презентували унікальні сорочки ручної роботи для закоханих захисника та захисниці, які служать в одному підрозділі – Переяслав.City

У червні завідувачка музею Сковороди Тетяна Радіоненко та наукова співробітниця Музею трипільської культури Валентина Білоусько запровадили проєкт «Переяславська сорочка». Майстрині створили фейсбук-спільноту, де опублікували фото шістнадцяти найкрасивіших вишиванок із фондів заповідника, які побутували на Переяславщині. Охочі долучитися до проєкту обирали дизайн, який найбільше до вподоби, отримували схеми для вишивки, а далі опановували різноманітні техніки та відтворювали їх на власних виробах.

Втім рукодільниці вирішили не зупинятися на виготовленні сорочок лише для себе і, дізнавшись про проєкт «Сорочка для захисника», який ініціювала черкаська майстриня Оксана Поступак, відгукнулися на заклик і об’єдналися з 50 жінками з різних областей.

 

Національне вбрання для захисників – особливе, зауважують майстрині. Передусім через своє призначення: ці сорочки для повсякденного носіння, їх захисники одягатимуть в бій, тому й називають їх «бойовими». Їх виготовляють з темнішої тканини – аби вдало комбінувалися з камуфляжем. Крім того, матерія має бути міцною, цупкою, а ще зручною, бо ж носитимуть сорочки під бронежилетами.

– Нашу пару «бойових» сорочок ми вишивали на конопляній тканині польського виробництва, вона дуже міцна та зносостійка, – коментує Тетяна Радіоненко. – Чоловічу сорочку пошила Світлана Чубенко, жіночу – Валентина Білоусько. Вона також розробила орнамент для цих вишиванок. Виготовлення вимагало дотримання суворих вимог. Наприклад, застосування лише певних технік вишивки, які б не прорізували тканину: ми обрали «хрестик» – знайому більшості майстринь. На темному тлі гірше видно узор, ніж на білому, тому тканина виглядає делікатно, а наше шиття ще делікатніше.

Ці сорочки стануть оберегами для пари закоханих захисників – Яни та Олега, які служать в одному підрозділі. Сорочки їм передадуть волонтери. Маємо надію, що вони стануть для них ще й вінчальними. А ще наші жінки, збираючись щочетверга, виготовляли і обереги для військових – ляльки-мотанки, – підкреслила майстриня. – Захисники мають в них велику потребу, бо, створені з добрими побажаннями, вони несуть в собі дивовижну силу.

Організаторки проєкту «Переяславська сорочка» запрошують бажаючих долучатися до майстер-класів щочетверга у приміщенні офісу НІЕЗ «Переяслав» на вулиці Шевченка, 6, аби навчитися стародавнім технікам вишивки та створити унікальну вишиванку або прикрасити одяг автентичними орнаментами. Участь безкоштовна, з собою необхідно мати матеріали для вишивання.

Телефон для довідок +38 (063) 622-86-06, Тетяна.

Додати коментар