Новий вид шахрайства через Telegram: розповідаємо, як аферисти під виглядом виплат під час війни намагаються вкрасти гроші

Оскільки через війну постраждали чимало українських незахищених родин із дітьми, ЮНІСЕФ разом із Міністерством соціальної політики України розпочали багатоцільову програму грошової допомоги для таких сімей. Цим скористувалися шахраї. Вони створили Telegram-канал, де під іменем організації видурюють гроші.

Новий вид шахрайства через Telegram: розповідаємо, як аферисти під виглядом виплат під час війни намагаються вкрасти гроші
Експерти фактчекінгової платформи «По той бік новин» пояснили, як саме діють шахраї, та як уберегтися від небезпеки втратити гроші зі своїх карток.

Telegram-канал аферистів називається «Соціальні виплати, Допомога», а в його URL-адресі прописана назва поважної міжнародної організації UNISEF_OOH. Крім того, він уже має1690 підписників – це може ввести вас в оману.

«Контент каналу соціально спрямований, проукраїнський: тут тобі і про наші здобутки та поразки росії, і заяви офіційних осіб. Щоправда це не власний контент, а перепости. Одне слово – майже немає підстав сумніватися», – розповідають «По той бік новин».

З періодичністю раз на десять дописів публікується оголошення нібито від Організації ЮНІСЕФ про грошову допомогу «Спільно». Текст цього оголошення такий: «Офіційно! З 27-го червня Кабмін та Міжнародна Організація ЮНІСЕФ запроваджує грошові виплати всім українцям у зв’язку з війною. Грошова допомога від ЮНІСЕФ складає 6500 грн. Заявку можна подати на офіційному сайті», – далі наводиться гіперпосилання, за яким потрібно перейти, щоб отримати гроші.

Однак експерти радять: «Не ведіться! Це класичний фішинг. Допис про виплати – єдина мета цього каналу, всі інші пости, якими б шляхетними та патріотичними вони не здавалися – ні що інше, як прикриття шахраїв».

Вказаний сайт створений так, що все схоже на вхід до Приват24. Навіть адреса схожа – next24, є віконце для письмового звернення до співробітника банку. Але якщо написати, відповідь ви не отримаєте – це все імітація.

Як повідомляють експерти, функціональність сторінки обмежена та зводиться тільки до одного – спонукати вас ввести свій номер мобільного, пароль та пін-код.

Щойно ви це зробите, на ваш номер подзвонять зі справжнього банку та попросять підтвердити вхід у Приват24. Це означатиме, що шахраї вже намагаються увійти в ваш обліковий запис, їм лишається тільки обійти подвійну авторизацію, прив’язану до вашого мобільного номера.

Одним із найважливіших моментів є напис назви організації в адресі каналу – UNISEF. Коректне написання – UNICEF (United Nations Children’s Fund – Дитячий фонд ООН)

У ЮНІСЕФ запевняють, що «не мають жодного відношення до цих виплат та даної групи. На програму грошової допомоги від ЮНІСЕФ можна зареєструватись самостійно лише на сайті https://register.unicef.org/ або звернутись до соціальних працівників громади у окремих областях».

На справжньому сайті реєстрації є різні питання, в заявці навіть потрібно вказати банківський рахунок, але немає жодного пункту, де просили б вказати пароль і пін-код.

Додати коментар