Патріотично і модно: у Переяславі навчають вишивати українські сорочки

Українську сакральну традицію відродили у Переяславі: щотижня всі охочі майстрині збираються вишивати для себе сорочки за переяславськими мотивами та оздоблювати вишивкою сучасний одяг. Цьому на безкоштовних майстер-класах навчають співробітниці НІЕЗ «Переяслав». За процесом 16 червня спостерігала журналістка Переяслав.City

Етностиль завжди займав окрему нішу в сфері моди. У світлі нинішніх подій, коли у всьому світі спостерігається сплеск зацікавленості до всього українського, вбрання з вишивкою особливо затребувані.

У Всесвітній День вишиванки завідувачка музею Сковороди Тетяна Радіоненко та наукова співробітниця Музею трипільської культури Валентина Білоусько запровадили проєкт «Переяславська сорочка». Майстрині створили фейсбук-спільноту, де опублікували фото шістнадцяти найкрасивіших вишиванок із фондів заповідника, які побутували на Переяславщині. Охочі долучитися до проєкту можуть обрати дизайн, який найбільше до вподоби, і отримати схеми для вишивки, а далі опановуватимуть техніку різноманітних швів на заняттях, щоб відтворити їх на власних виробах.

Наразі до групи приєдналися майже 900 учасників. Оскільки це рукодільниці не лише з Переяслава, а й з інших міст і навіть країн, у спільноті з’являються відео-уроки для тих, хто не може особисто відвідати майстер-клас.

– З Валентиною Білоусько ми багато років захоплюємося вишиванням. Вирішили започаткувати проєкт, який би об’єднав залюблених у це мистецтво. Його ідея полягає в популяризації саме переяславської вишивки, щоб вона стала всеукраїнським визнаним брендом, впізнаваним феноменом, про який знатимуть усі, – розповідає Тетяна Радіоненко.

Фінал проєкту, коли учасниці презентують свої витвори, планується на 13 жовтня 2023 року – у день народження Михайла Сікорського, приурочивши до його 100-річчя. Завдяки його сподвижницькій праці музейні фонди нині наповнені найкращими екземплярами вишитого одягу нашого краю. А до того часу рукодільниці зустрічатимуться, навчатимуться новим технікам, ділитимуться досвідом виконаної роботи.

– Учасниці проєкту не обов’язково створюватимуть сорочки. Елементами вишивки з автентичними переяславськими етномотивами можна прикрасити і повсякденний одяг – блузку, спідничку. Чи вишити візерунок на клаптику тканини і декоративними швами оздобити джинси, це дуже модно і цікаво, – пропонує майстриня.

Вміння вишивати з давніх часів мало велике значення в українських родинах. На думку співорганізаторки проєкту Валентини Білоусько, рукоділля гармонізує внутрішній світ жінки.

– Коли після важкої роботи жінка сідала і вишивала квіти, голкою створювала красу, прикрашаючи себе і своїх близьких, вона заспокоювалась, наводила лад в своїх думках і душі. Далі спокійно йшла до рідних і заряджала їх цією гармонією, – каже музейниця.

Щотижня до гурту долучаються все більше учасниць, цього разу на заняття завітали двадять вишивальниць від шкільного до пенсійного віку. Переяславка Марина Світлична прийшла на майстер-клас у сукні, прикрашеній вишитими квітами. Це поки що не її рук справа, але дівчина старанно вивчає техніку вишивання, щоб уже власноруч створити для себе вбрання. Полотно з барвистими візерунками натягнуте на п’яльця, що дісталися Марині у спадок від бабусі. Вона навчила онучку вишивати «гладдю». У школі дівчинка опанувала «хрестик» і навіть сама вишила для себе весільний рушник.

– Я побачила у фейсбуці спільноту, де вишивальниці спілкуються, радяться, допомагають одна одній. Дізналася, що в актовій залі заповідника проводяться колективні зустрічі, мені ця ідея дуже сподобалася. Творча атмосфера неймовірно надихає, – каже Марина.

Долучитися до проєкту можна на будь-якому етапі, участь у майстер-класах безкоштовна. З собою необхідно мати матеріали для вишивання.

Телефон для довідок +38 (063) 622-86-06, Тетяна.

Додати коментар