На час війни: в Україні заборонили рух човнів, катерів і яхт

В Україні заборонено пересування маломірних плавзасобів на водоймах країни під час воєнного стану. Про це повідомило Державне агентство меліорації та рибного господарства України.

Деталі

Обласні військові адміністрації встановили додаткову заборону на пересування під час воєнного стану маломірних плавзасобів, а саме моторних човнів, катерів та яхт. Заборона на пересування поширюється на каскаді Дніпровських водосховищ: Київському, Канівському, Кременчуцькому, Кам’янському, Дніпровському і Каховському.

Також діє заборона на період воєнного стану від Державної прикордонної служби на пересування маломірних плавзасобів у Чорному морі, Дністровському і Будацькому лиманах, річці Дунай та річці Дніпро в межах Чернігівської області.

Нагадаємо

Інтенсивні бойові дії, які продовжуються на території України, суттєво вплинуть на забруднення водойм та проблеми із наповненням річок. Чисельні руйнування мостів призведуть до зупинення течії та цвітіння водойм, а велика кількість закопаних трупів у землі матиме вплив у контексті отруєння грунтових вод.

Довідка

Відповідно до законодавства, до категорії маломірні судна відносяться моторні та вітрильні плавзасоби, довжина яких не перевищує 20 метрів, а потужність двигуна – не більше 75 кінських сил (маса не лімітована). Маломірні судна в Україні використовуються для прогулянок, приватного або промислового вилову риби, а також для службових цілей.

Відзначимо, що дана категорія плавзасобів досить велика. До неї відносяться:

Моторний човен. Плавзасіб, що обладнаний підвісним мотором
Катер. Судно до 10 метрів в довжину, оснащений стаціонарним двигуном (до 75 к.с. або 55 кВт) або ж з підвісним мотором, але обладнаний каютою або кокпітом.
Моторна яхта. Плавзасіб 10-20 метрів в довжину, має стаціонарний двигун та каюти, що обладнані всім необхідним для життя на борту.
Вітрильна яхта. Судно, що пересувається за допомогою вітрила.
Парусно-моторна яхта – гібридний плавзасіб, здатний переміщатися як за допомогою вітрила, так і стаціонарного двигуна.

Крім того, маломірними вважаються несамохідні плавзасоби, якщо їх місткість не перевищує 80 тонн. Що стосується прогулянкових суден, то вони можуть бути віднесені до даної категорії, якщо їх пасажиромісткість не перевищує 12 осіб.

Джерело: УНН

Додати коментар