«Я буду вільна, країна сильна – нескорена ніким і ніколи»: аспірантка університету презентувала пісню про війну

З початком повномасштабного вторгнення російських військ на територію України наш культурний простір усе більше наповнюється піснями війни – композиціями про боротьбу, свободу і ненависть до ворога.

Якісь з них були написані давно, але чекали свого часу, інші створювалися в емоційному пориві на колінці, в укриттях і бомбосховищах. Вони вже увійшли в історію та зафіксували єднання українців. Серед таких пісень і композиція «Вільна» – її спільно зі своїм братом Андрієм написала та записала аспірантка університету Іванка Долженко.

Дівчина займається музикою з дитячого садочка, має музичну освіту та безліч перемог у музичних конкурсах та виступів на одній сцені з відомими виконавцями, зокрема гуртами «Антитіла», «O.Torvald», виконавицяими Наталією Бучинською, Аллою Кудлай та іншими виконавицями. Працювала в Будинку офіцерів Збройних Сил України, часто бувала з концертами для військовослужбовців, має про це багато цікавих історій. До Університету Григорія Сковороди в Переяславі вступила за порадою свого хлопця, який тут навчався. Нині навчається на другому курсі аспірантури університету.

«Пісню написали десь місяць тому зі своїм братом – він придумав музику, спільно придумували аранжування, писали текст. Тривалий час думали – публікувати чи ні. Врешті, вирішили що це теж буде частинка культурної оборони, важливої в наш непростий час. Пісня хоч і лірична, проте підбадьорює і підкреслює усе те, що довкола нас – ми писали її з думок, з огляду на все те що ми нині бачимо. Отримуємо на неї гарні відгуки. Хвилюємось, бо попри велику кількість попередніх виступів це якась така перша публічна історія» – розповідає Іванка та додає, що у композиції цікава історія запису. У перший день повномасштабного вторгнення виконавці виїхали з Києва, проте за декілька днів брат сковородинівки повернувся до столиці аби забрати обладнання з власної студії звукозапису. Андрій Долженко привіз його у прабабусин будинок, де вони облаштували таку собі домашню студію, де, в таких собі прадавніх умовах, і народилася пісня «Вільна».

«Не вистачить ні одної пісні  щоб вмістити все жахіття , яке коїться на нашій українській землі. Та попри все потрібно жити, вірити в нашу перемогу, допомагати тим хто цього потребує, підтримувати одне одного. Пам’ятаймо що ми вільні, ми сильні і ніколи не будемо скорені!» – йдеться у пресрелізі до композиції.

Наразі існує два кліпи на композицію які розміщені на сторінках Іванки та її брата у соціальних мережах. Поза тим виконавці з творчим псевдонімом «Navika & Andre» запропонували її кільком радіостанціям, наразі чекають відповіді щодо можливості ротації. Зараз брат і сестра працюють над українською танцювальною піснею та саркастичною реп-композицією, проте коли вони будуть оприлюднені поки що сказати не можуть.

Джерело

Додати коментар