У Великій Каратулі одноголосно утворили релігійну громаду Православної Церкви України та провели перше богослужіння

У перший ранок літа, 1 червня 2022 року, поруч з будинком культури села Велика Каратуль відбулись збори жителів щодо переходу храму Різдва Божої Матері з підпорядкування Української православної церкви (т.зв. Московського патріархату) до Православної церкви України. Нову релігійну громаду утворили одноголосно. Незгодні з рішенням представники УПЦ МП покинули залу під вигуки «Ганьба!». Про це розповідає ProSlav посилаючись на повідомлення міського голови Вячеслава Саулка.

Як і завжди в подібних випадках потреба інтенсифікації цього процесу виникла у зв’язку із численними зверненнями громадян та кількамісячною повномасштабною збройною агресією російської федерації та активною підтримкою цих дій церквами так званого московського патріархату. За повідомленнями ЗМІ, чимало отців з УПЦ (МП – прим.авт.), в умовах протистояння, стали пособниками окупантів – переховували в храмах зброю чи були навідниками. Вшанувавши хвилиною мовчання українців, що загинули в умовах цієї війни, великокаратульці обрали голову зборів та лічильну комісію й почала обговорення. 

З мотивуючими і переконливими промовами до вірян звернувся протоієрей Іоан (Іван Бобітко)та голова Переяславської громади Вячеслав Саулко. Як завжди вони акцентували увагу присутніх на причетності храму московського патріархату, а відтак РПЦ як другої сили російської федерації, яка відкрито благословляє російських військових на війну в Україні. Вячеслав Володимирович вкотре нагадав про те, що нещодавно Патріарх РПЦ Кирило (Гундяєв), якого не забувають згадувати в молитвах словами «владику и отца нашего» представники філії цієї церкви в Україні, благословив війська росії на війну проти України та подарував командувачу Росгвардії Віктору Золотову ікону, що має «надихати молодих воїнів» на війні в Україні. 

Представники УПЦ МП були незгодні з такою позицією і не розділяли аргументів, а відтак не знайшли нічого кращого ніж демонстративно покинути зал під вигуки люду «Ганьба!».

Врешті, після того як 161 мешканець села, учасник зібрання, одноголосно проголосували за те, аби Храм Різдва Божої Матері перейшов у підпорядкування Православної церкви України, усі пішли до храму і під керівництвом присутніх отців з ПЦУ Івана Бобітка, Івана Будняка, Михайла Юрченка та усіх охочих  провели перше богослужіння. 

Тепер новообраний староста релігійної громади має підготувати усі необхідні документи на храм та повноцінно зареєструвати утворену релігійну громаду. 

Додати коментар