Заступниця міністра зробила бустерну дозу вакцини в Дем’янцях

23 січня близько 11.30 перед фельдшерсько-акушерським пунктом у Дем’янцях (Переяславська міська громада) було людно. Доки всередині тривали антиковідні щеплення, голова міської ради Вячеслав Саулко, староста села Сергій Кузьменко та директорка Переяславського центру первинної медико-соціальної допомоги Наталія Царенок очікували на гостей з Міністерства охорони здоров’я.

– Нам не соромно зустрічати представників міністерства, – сказав у коментарі Переяслав.City Вячеслав Саулко. – Загалом у громаді вакциновано 84% населення. А серед працівників міської ради цифра ще вища – 95 відсотків, тобто фактично нещепленими залишилися лише люди, у яких є протипоказання. Радує і відсоток вакцинованих освітян – за 90 відсотків. Взагалі працівники освітянської сфери були прикладом для інших: саме вони почали першими масово вакцинуватися.

Заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифровізації Марія Карчевич по прибуттю коротко пояснила для представників ЗМІ (окрім трьох місцевих видань, був також столичний телеканал СТБ) мету свого візиту.

вакцинаціяАвтор: Валерій Шкребтієнко

– Починаючи із середини літа, Міністерство особливо активно проводить імунізацію населення. Для цього було створено 800 мобільних медичних бригад, кожна має графік виїздів. І відрадно, що за цей час ми в країні значно підвищили відсоток вакцинованих. Більше того, ми маємо уже 203 тисячі бустерною вакцинованих, тобто тих, хто через пів року після другого вакцинування третім щепленням підвищив імунітет, а значить опірність організму проти коронавірусу. А сьогоднішній мій приїзд сюди – це моніторинговий візит: у міністерстві мають знати, як фактично все відбувається на місцях. До слова, сьогодні я теж вирішила зробити бустер саме тут, у цьому ФАПі.

Заходимо до приміщення. Відчуваються, що нещодавно був проведений ремонт, тут тепло і затишно. В коридорі невелика черга з тих, хто сьогодні прибув вакцинуватися. Першими пропускають людей літнього віку. Спочатку заходять у кабінет, де лікар мобільної бригади Людмила Домощиць допомагає заповнити анкету, щоб з’ясувати, чи немає в людини протипоказань щодо щеплення, а також заміряє температуру та тиск.

– Тиск міряємо більше з профілактичною метою, – каже, – а раптом людина не знає, що в неї гіпертонія? У такому разі даємо поради ще й щодо цього. А ось вакцину проти ковіду обирають самі, сьогодні це або Пфайзер, або Коронавак.

В іншому кабінеті медсестри з мобільної бригади вносять дані пацієнта до комп’ютера, потім протягом не більше трьох секунд триває саме щеплення – і людина вільна.

Олексій Шинкар, 71 рік, сьогодні вакцинувався вперше. Каже, довго сумнівався та врешті наважився: якщо всі це роблять, то треба і собі убезпечитися. Вибрав Пфайзер.

вакцинаціяАвтор: Валерій Шкребтієнко

Останнім цього дня зробили щеплення Сергію Бондаренку, 24 роки. Каже, це його перша вакцинація, не зробив раніше, бо на роботі не вимагали. Та ось змінив роботу – і без щеплення ніяк.

Також першу вакцинацію провели і завідувачці ФАПу Світлані Шинкар.

– Мене не треба переконувати в необхідності вакцинації, – сказала вона, – особливо ж після того, як я сама перехворіла коронавірусом. Протягом двох тижнів приймала антибіотики, бачила, як виносять тіла померлих з відділення. Не вакцинувалася раніше через застереження (цукровий діабет, гіпертонія), та сьогодні врешті наважилася. І надалі буду переконувати інших це робити. Хоча ситуація в Дем’янцях і до цього непогана – з п’ятиста пенсіонерів щеплення пройшли 350. А з працездатних залишилося кілька десятків невакцинованих.

вакцинаціяАвтор: Валерій Шкребтієнко

Загалом цього недільного дня в Дем’янцях вакцинували 18 осіб (12 – Пфайзером, 6 – Коронаваком).

Отримала бустер і Марія Корчевич. Зазначила, що їй сподобався цей сільський ФАП: і облаштуванням, і професійністю працівників. «Ви вже повірте, за останній час я їх перебачила немало», – підсумувала вона.

Джерело

Додати коментар