Хрещення Господнє: в усіх храмах Переяслава відбулося освячення води

Сьогодні, 19 січня, православні християни відзначають свято Хрещення Господнє або, як його ще називають, Богоявлення. Це одне з найдавніших свят, встановлене на честь хрещення Ісуса Христа в річці Йордан Іоанном Хрестителем.

Зранку в усіх церквах Переяславщини відбулися божественні літургії та освячення води. Зокрема, багато переяславців відвідали Свято-Єфремівський храм, що на території лікарні. Обряд освячення води здійснив його настоятель, військовий капелан Дмитро Волошин.

освячення водиАвтор: Олена Матвієнко

Історія та традиція свята Водохреща

Велике освячення води проводять два дні на рік – 18 та 19 січня. Напередодні Хрещення – тобто 18 січня – у Хрещенський Святвечір – віряни збираються увечері у храмі, де після служби священник проводить обряд. Вважається, що саме у цей день вода має найпотужнішу енергетику. Люди можуть або принести воду з дому – для цього достатньо буде невеликої літрової пляшки з чистою, негазованою та несолодкою водою, або взяти її безпосередньо у храмі.

 

Автор: Олена Матвієнко

А 19 січня воду святять зранку – після божественної літургії всередині церкви чи на вулиці. Також після служби священник окроплює святою водою всіх, хто прийшов у храм, бажаючи здоров’я та довголіття.

Вважається, що в день Хрещення Господнього вся вода – як у водопроводі, так і у водоймах – стає освяченою, змінює свої властивості та має чудодійну силу. Цього дня чимало вірян занурюються у річки та озера у спеціально облаштовані ополонки, вирізані у формі хрестів, які називають “йордань”. Перед цим священик проводить ритуал, вимовляючи молитви і занурюючи в ополонку хрест, а вода таким чином стає святою.

освяченняАвтор: Олена Матвієнко

Якщо у вас немає можливості сходити в цей день до церкви, ви можете 19 січня самостійно перетворити звичайну воду на святу. Для цього достатньо налити чисту воду в невелику миску і вимовити слова: “В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь” і тричі перехрестити її.

Як використовувати святу водохресну воду?

Як правило, воду, освячену в церкві 18 або 19 січня, зберігають у скляній тарі біля ікон. Важливо пам’ятати, що водохресна вода – це святиня, тому постійно пити її не рекомендується. Не можна також ставити її в холодильник або зберігати з іншими продуктами чи алкоголем. Якщо води у вас небагато, її можна розбавити звичайною водою. Свячена вода, як правило, довго не псується – вона може простояти і 12 місяців, тобто до наступного Водохреща.

освяення водиАвтор: Олена Матвієнко

У деяких сім’ях існує традиція – після служби у храмі 18 або 19 січня проходять усіма кімнатами та окроплюють кожен куточок квартири чи будинку святою водою. Вважається, що вона здатна відганяти злих духів. Після цього кожен член сім’ї повинен випити трохи свяченої води, і лише тоді сім’я сідає за святковий стіл.

Вживати водохресну воду можна і в інші дні, але тільки натщесерце і після прочитання молитви. Вважається, що вона здатна допомогти вилікувати навіть тяжкі хвороби, якщо людина вірить у це.

Джерело

Додати коментар