​​​​​​​Переяславці вже записуються на бустерну дозу вакцини. Кому вона потрібна і де зробити?

В Україні дозволили бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх повністю вакцинованих осіб віком від 18 років. Наказ 6 січня підписав міністр МОЗ Віктор Ляшко. Кому й навіщо вона потрібна, як і де її зробити жителям Переяславщини?

Що таке бустер?

Бустерна доза, тобто ревакцинація основного курсу, є важливою в період поширення чергової хвилі COVID-19, зокрема, нового штаму Омікрон. Вона сприятиме пролонгації та підсиленню рівня імунного захисту, що сформувався в період після другого щеплення, але відтоді значно послабшав. Тому бустерну дозу вводять не раніше ніж через півроку після основного курсу.

Для бустерної дози рекомендовані м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина. Тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer, йдеться в роз’ясненні МОЗ.

Коли можна щепитися?

– До нас телефонували люди ще в кінці грудня з запитаннями, чи можуть вони отримати бустерну дозу, –зауважує директорка Переяславського центру первинної медико-санітарної допомоги Наталія Царенок. – Але на тоді офіційний дозвіл був тільки людям віком від 60 років. Першими дозволили бустерну дозу медикам, і кілька наших колег її вже зробили. З 10 січня ревакцинацію основного курсу проводитимемо всім охочим. Єдине, що наразі в нас відсутня вакцина Модерна, тому поки працюємо з Пфайзером.

вакцинаціяВакцинація потрібна літнім людям Автор: Валентина Батрак

Наталія Царенок зауважила, що в них працює загалом чотири бригади медиків для щеплень, кожна пройшла спеціальну підготовку для роботи з певною вакциною. Пункти вакцинації в переяславському ЦПМСД приймали людей усі дні, окрім вихідних 1,2 та 7 січня. Хоча в цей період святкових «канікул» звернень було вкрай мало.

В очікуванні нової хвилі епідемії

 Люди, які категорично заперечують вакцинацію проти COVID-19 як були на початку вакцинальної кампанії, так вони є і зараз,– визнає Наталія Петрівна. – Ми стикаємося з фактами, що частіше до лікарів звертаються саме ті хворі, які не вакцинувалися. Нагадаю, що основний курс щеплення є добровільним, виконується тільки після письмової згоди людини. Бустерну дозу як ревакцинацію МОЗ наразі також рекомендує, а не зобов’язує.

Медики очікують, що потік охочих вакцинуватися зростатиме з середини січня. Хто досі вагався, стимулом може стати необхідність мати сертифікат для роботи чи поїздок. Для когось аргументом буде аналіз ситуації і дієвість вакцини, яка, за свідченнями медиків, насправді знижує насамперед ризик тяжкого перебігу хвороби та госпіталізації чи й інфікування загалом.

– На лютий-березень прогнозується нова хвиля спалаху COVID-19, – зауважує Наталія Царенок. – Підстави для цього очевидні: масові святкування людей без носіння масок і дотримання карантинних вимог, а також ці місяці традиційно є «найактивнішими» щодо зростання кількості хворих на різні вірусні інфекції загалом і на ковід зокрема.

Кому це потрібно?

Потреба в третій дозі (бустерній) є актуальною також для тих, хто збирається на роботу чи з іншою метою закордон. МОЗ оголосило, що після ревакцинації людина може отримати новий COVID-сертифікат з терміном дії іще на 270 днів після дати третього щеплення. Також після бустерної дози можна згенерувати і міжнародне свідоцтво.

Наразі багато країн Європейського Союзу вже починають запроваджувати вимогу мати бустерну дозу для в’їзду іноземців як альтернатива здачі тесту. Більше того, ЄС планує запровадити таку вимогу для в’їзду іноземців як обов’язкову.

В уряді обіцяють, що оновлений ковідний сертифікат можна буде згенерувати в Дії наприкінці січня автоматично, так само як було досі з основним цим документом. Вся інформація про щеплення людини відразу вводиться в єдину базу даних і потім «підтягується» на онлайн запит.

Бустерна чи додаткова: яка різниця?

Бустерну дозу не варто плутати з додатковою третьою. Вона рекомендована людям з ослабленим імунітетом, тобто онкохворим, ВІЛ-інфікованим, пацієнтам після трансплантації органів, хімієтерапії та лікування гормональними препаратами великими дозами. Вважається, вона дозволить підсилити дію двох доз, які через ослабленість організму могли не дати адекватного захисту проти коронавірусу, зокрема, його нових штамів.

На Переяславщині вакцинацію проти коронавірусу проводять тільки бригади Переяславського центру та медики Студениківської амбулаторії.

Додаткова доза вводиться через 28-90 днів після другого щеплення. Для цього використовується та ж вакцина, що й попередня

– Додаткова доза вакцини вводиться тільки за направленням сімейного лікаря, – пояснює директорка центру. – Крім того, обов’язково людина особисто заповнює відповідну заяву щодо добровільного щеплення. І перші пацієнти, яким ще в грудні вводили третю дозу, це були саме ті, хто потребував додаткового щеплення.

Загалом же кожна людина може отримати щеплення в будь-якому пункті вакцинації, який для неї доступніший. Важливо, щоб для першого звернення була наявна декларація з сімейним лікарем. На Переяславщині вакцинацію проти коронавірусу проводять тільки бригади Переяславського центру та медики Студениківської амбулаторії.

За даними сайту Київської ОДА, в області за добу з 10 по 11 січня кількість виявлених хворих на коронавірус зросла відразу майже удвічі — з 135 до 259 осіб.

Джерело

Додати коментар