14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (Фото)

Відповідно до  Указу Президента, починаючи з 2006 року, цього грудневого дня українці вшановують тих, хто ціною героїчних зусиль, а подекуди і власного життя, зумів зупинити ядерного монстра. Обрана вона була не випадково, адже саме цього дня, кількадесят років тому, відбулася здача в експлуатацію об’єкту «Укриття» – саркофагу, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Зруйнований реактор перестав бути джерелом радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Таким чином, цього дня було поставлено умовну крапку в боротьбі з чорнобильським лихом.

Чорнобильська катастрофа – найбільша за всю історію ядерної енергетики. В житті українців Чорнобиль є незаживаючою раною болю і втрат. Масштаби лиха та важкість наслідків стали найтяжчими в історії нашої планети. Героїзм ліквідаторів врятував мільйони життів, врятував світ.  Ціною свого життя і здоров’я, під великими дозами опромінення вони  зупинили невидимого і дуже підступного ворога. На жаль, не всі вийшли з того пекла живими, багатьох не стало згодом.

Серед тих, які боролися зі страшним лихом було чимало наших земляків, які ризикуючи життям та здоров’ям, в ті пекельні дні з честю виконали свій обов’язок перед Батьківщиною. Їхній подвиг неможливо переоцінити – як не можна переоцінити значення того, що вони зробили. Їхній героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом. Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, віддавши своє життя задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь.

Своїх героїв треба знати, шанувати і пам’ятати. Час може лікувати від усього, але не від пам’яті. Пам’ять… Саме вона є рушієм еволюційного поступу в майбутнє й оберегом найвищих загальнолюдських цінностей. І якщо народ пам’ятає уроки своєї історії, він вартий того, щоб дивитись у майбутнє.

Цього дня у місті, біля пам’ятного знака В. Правика, що в мікрорайоні Трубайлівка, відбувся меморіальний захід. Схилити  голови перед подвигом учасників ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС та покласти квіти прийшли учасники тих буремних подій, міський голова Вячеслав Саулко, його заступники, керуюча справами виконкому, секретар міської ради, депутати, представники рятувальної служби, ветерани пожежної частини, представники Центру зв’язку та управління ДСНС України, жителі громади. Вячеслав Володимирович: «Вшановуючи учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, ми, жителі Переяславської громади, схиляємо голови перед пам’яттю загиблих героїв і віддаємо данину пошани всім ліквідаторам аварії, які, рятуючи українців, а також народи інших країн від ядерної небезпеки, жертвували найдорожчим – своїм здоров’ям і життям. Низький вам уклін за мужність і героїзм та силу духу, проявлені при подоланні наслідків ядерної аварії. Вічна пам’ять і шана тим, чиє життя обірвав смертоносний атом!». Міський голова вручив Подяки ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС, за підписом голови Бориспільської РДА Руслана Дяченка. Гіркими спогадами  про ті дні із присутніми  поділився і ліквідатор аварії на ЧАЕС Григорій Карнаух.

Панахиду та освячення перенесеного та відреставрованого пам’ятника (перенесено та благоустроєно пам’ятник силами небайдужих жителів мікрорайону, депутата міської ради Ірини Присіч за підтримки міської влади) Герою Радянського Союзу, пожежнику Володимиру Правику провів настоятель храму Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого православної церкви України протоієрей отець Іван. Присутні на заході поклали квіти до пам’ятника та вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.

Ведуча заходу Людмила Леляк.

 

Додати коментар