Голодомор та голоди ХХ ст. в Україні: Україна пам’ятає – світ визнає!

У другій декаді жовтня 2021 року в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбулась Міжнародна конференція «Голодомор та голоди ХХ ст. в Україні: Україна пам’ятає – Світ визнає!» за матеріалами однойменного проєкту. Її організаторами виступили Німецько-українське наукове Об’єднання імені Юрія Бойка-Блохина; Науковий центр імені Юрія Бойка-Блохина; Університет Григорія Сковороди в Переяславі, Інститут дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-Геноциду; Національний музей Голодомору-Геноциду та Академія праці, соціальних відносин і туризму.

Серед напрямків роботи конференції: соціально-економічні, суспільно-політичні, демографічні, морально-психологічні наслідки Голодомору-Геноциду в Україні; звіти газет та журналів про Голодомор в Україні; тема Голодомору українського народу 1932-1933 рр. в окупаційній практиці адміністрації Райхскомісаріату «Україна» в роки Другої Світової війни; дані про Голодомори в областях України. Окрім того, зібрання розглядало Голодомор в Україні в документах; увічнення пам’яті Жертв Голодомору та Голодів в Незалежній Україні; сучасний стан вивчення Голодомору в історії України у закладах освіти. Поважне товариство проводило аналіз виданої літератури та матеріалів про Голодомор і Голоди в Україні та за кордоном; резюмувало cпогади людей і їх родичів, які пережили Голодомор в Україні та закріплювало співпрацю з Інститутом історії АН України у Києві про Голодомор. Поза тим, на конференції презентувалися книжки, журнали, газетні матеріали, фотоальбоми та наукові проєкти.

На початку заходу усі присутні вшанували пам’ять жертв Голодомору в Україні хвилиною мовчання. Надалі з вітальним словом до учасників звернувся доктор історичних наук, кандидат політичних наук, в. о. ректора Університету Григорія Сковороди в Переяславі Віталій Коцур«Голодомор 1932-1933 років – це трагедія української нації, трагедія «штучно» влаштована радянським тоталітаризмом з метою знищення українського народу та нашої державності. Саме у ній вбачалася небезпека для тодішнього сталінського режиму. Історія має тенденцію повторюватися, тому ми повинні зробити все можливе для того, щоб подібні події ніколи більше не мали місця у нашій історії».

Потім до вітальних слів долучилася професорка, доктор філософії, член-кореспондент Української вільної академії наук, академік Академії наук  вищої школи України, лауреат премії Фонду імені Т. Шевченка Дарина Блохин, яка привітала учасників конференції, подякувала за роки плідної співпраці й окреслила плани на майбутнє: «Сьогодні ми зібралися в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, щоб разом вклонитися тим, хто загинув від Голодомору 1932-1933 рр. та в роки Голодів 1921-1922 рр., 1946-47 рр.

Цьогоріч ми вшановуємо 100-ліття Голоду 1921-1922 рр., 75-ліття Голоду в Західній Україні та наближаємося до відзначення у 2022 році 90-ліття Великого Голоду 1932-1933 рр. Це сумні сторінки в історії України, які не можна забути.

Ми закликаємо Вас, дорогі українці, об’єднатися у Слові і Молитві за тих, хто через Геноцид, створений  радянським  урядом, загинули і засвітити свічку Віри, Надії, Непереможності нашого славного українського народу у боротьбі за правду і незалежність України. Наш народ непереможний, і ніякі репресії й брязкання зброєю нас не залякають.

Перед всіма, хто загинув від Голодомору і Голодів та за полеглих у сучасній війні, схиляємо низько голови. Ми не забудемо Вас, і просимо для Вас у Господа Бога Царство Небесне. Україна і її народ пам’ятає Вас, світ – визнає!»

Пленарне засідання відкрив гість зі столиці, заслужений юрист України, генерал-лейтенант СБУ Микола Герасименко із доповіддю: «Кримінально-правова оцінка нищення української нації в 1932-1933 роках». Також на пленарному засіданні виступили із доповідями відомі українські дослідники: доктор історичних наук, професор, завідувач відділу історичних досліджень Голодомору-геноциду Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду Дмитро Білий – «Голодомор-геноцид українців Кубані 1932-1933 років»; завідувач кафедри історії світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук, професор Володимир Сергійчук – «Документи державного архіву Київської області про втрати під час Голодомору-Геноциду 1932-1933 років на Переяславщині». Гості подарували Університету чудові наукові книги, присвячені Голодомору в Україні.

У свою чергу професорка, доктор філософії, президент Німецько-українського наукового об’єднання імені Юрія Бойка Блохина (НУНО) в Німеччині Дарина Блохин виступила з доповіддю на тему «Людство не забуло Голодоморів. Голодомори в пам’яті очевидців 1932-1933 рр. (до 90-ліття голодомору 1932-1933 років)». Під час свого виступу Дарина Дмитрівна наголосила, що ми будемо доносити правду до всіх держав, які ще не визнали Голодоморів і Голодів  в Україні, і просити всіх визнати  ці жахливі Голоди і Голодомор.

У другій половині дня робота конференції продовжилася у двох секціях, де учасники висвітлювали різноманітні аспекти Голодомору 1932-1933 рр., як геноциду проти українського народу, а Дарина Дмитрівна мала промову на тему «Роль західноєвропейських вчених у поширені відомостей про Голодомор 1932-1933 роках в Україні» в ті ж часи. Промовцями було проаналізовано причини та наслідки Голодомору, методи, якими діяли комуністи. Виступи унаочнювалися світлинами, цінними документами з архівів.

Під кінець дня гості конференції мали змогу відвідати мистецькі аудиторії Університету Григорія Сковороди в Переяславі, а також побувати в Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав», переглянути тематичну книжкову виставку у книгозбірні сковородинівського університету. Слід додати, що повноцінний доступ учасників конференції, які не змогли прибути до Переяслава наживо, був здійснений з допомогою платформи «Microsoft Teams».

Голодомор – це трагічна, кривава й несправедлива сторінка історії українського народу. Результат злочину сталінської влади – мільйони загиблих. Надзвичайно важливо, аби таке більше не повторилось. Ми пам’ятаємо, ми не забудемо…

Ольга Науменко

Додати коментар