Всеукраїнський історико-культурологічний форум «Сікорські читання» вдесяте зібрав у Переяславі краєзнавчу еліту України

Сьогодні в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбувся традиційний Всеукраїнський історико-культурологічний форум «Сікорські читання». Він є традиційним майданчиком, де реалізуються творчі та наукові ініціативи в галузі історії та культури. Цьогоріч форум ювілейний – подвижницький поступ відомого музейного діяча Героя України Михайла Івановича Сікорського в стінах сковородинівської альма-матер вшанували уже вдесяте.

Зібрання містило у своїй програмі традиційні тематичні заходи з пошанування пам’яті Героя України Михайла Сікорського: наукові та культурно-мистецькі дійства, круглі столи, виставки, презентації, майстер-класи, творчі зустрічі та багато іншого. Перед тим як завітати в Університет учасники читань поклали квіти до могили Михайла Івановича на Заальтицькому кладовищі.

Слід зазначити, що у цей важливий день у гості до альма-матер завітала делегація Національної спілки краєзнавців України на чолі із головою, членом-кореспондентом НАН України Олександром Реєнтом, та почесні гості з Київщини, Прикарпаття й Черкащини. Серед інших впізнаваних, вагомих та поважних гостей слід відзначити політика, засновника та лідера руху «Рідна країна» Миколу Томенка, міського голову Вячеслава Саулка, заступника головного директора НІЕЗ «Переяслав» Олександра Колибенка, нинішнього в.о. ректора Віталія Коцура, голову Вченої ради університету, академіка Віктора Коцура, ректора Черкаського державного технологічного університету Олега Григора, очільника ГО «Старий Дніпро» Віталія Іващенка, письменника Івана Шпиталя та інших.⠀

Ранок розпочався з реєстрації учасників та відвідин мистецьких аудиторій університету, а безпосередня урочиста частина розпочалася з перегляду традиційного відеоролика пам’яті зодчого переяславських музеїв, при створенні якого були використані архівні світлини та кадри з документального фільму про Михайла Івановича авторства документаліста Миколи Мащенка. Потім почесні гості виголосили свої промови, після чого відбулося 9-те вручення Премії імені Героя України Михайла Сікорського, заснованої Національною спілкою краєзнавців України. У 2021 році лауреатами стали: Михайло Арсак (Коломия), Володимир Великочий та Михайло Косило (Івано-Франківськ), Надія Кукса (Суботів) та переяславка Людмила Набок, авторська рубрика якої  «Переяславщина історична»  є впізнаваною для глядачів каналу ProSLAV. Поза тим, ще один переяславський краєзнавець Микола Михняк був нагороджений Черкаською обласною краєзнавчою премією імені Михайла Максимовича, а письменник Іван Шпиталь – «Орденом Володимира Мономаха».

Проведення цього важливого форуму присвяченого пам’яті видатного музейника було б складно уявити без традиційних екскурсій музеями міста під назвою «Стежками Михайла Сікорського», відвідати які мали час та нагоду усі учасники зібрання. Тим часом в університеті розгорнулися виставково-презентаційний проєкт «Простір особистості» від кафедри мистецьких дисциплін і методик навчання факультету педагогічної освіти, менеджменту і мистецтва та творчого об’єднання «Полотно» й книжкова експозиція «Михайло Сікорський – гордість України» від бібліотеки університету.

У другій частині заходу, після проведення спільного засідання Правління  Національної спілки краєзнавців України та Переяславського міського осередку НСКУ, на якому було вручено членські квитки кільком новим членам Спілки та близько півсотні подяк та нагород причетним до організації «Сікорських читань» з допомогою платформи Microsoft Teams відбувся кругий стіл «Краєзнавство Переяславщини: дослідження, проблеми, постаті» за спеціальною темою «Людина в історії краю», презентація та анонси нових краєзнавчих видань «Переяславщина: сторінки історії краю» та ще одна тематична книжкова виставка «Краєзнавство Переяславщини».

Крім університету співорганізаторами форуму, який щорічно відбувається починаючи з 2012 року, є Національна спілка краєзнавців України та Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» та низка інших партнерських організацій та ініціатив.

Додати коментар