На Київщині надходження до зведеного бюджету зросли на 21% – Олена Виноградова

За період січень – вересень 2021 року платники податків Київщини спрямували до зведеного бюджету 25,7 млрд грн. Про це повідомила начальник ГУ ДПС у Київській області Олена Виноградова. Вона зазначила, що показник надходжень збільшився на 21% або 4,5 млрд грн у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.  

На 21% зросла сума податкових зборів та платежів до державного бюджету. Як зазначила Олена Виноградова, платники пристоличного регіону забезпечили 12,1 млрд грн з сумою додаткових надходжень 2,1 млрд грн.

До місцевих бюджетів від платників податків Київщини надійшло 13,6 млрд грн, що на 21% або 2,4 млрд грн більше за показник січня-серпня 2020 року.

Надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за січень – вересень 2021 року складають 9,4 млрд грн. Темп приросту до відповідного періоду 2020 року у приведених умовах складає 22% або 1,7 млрд грн.

ГУ ДПС у Київській області

 

Електронний сервіс «Реєстр платників єдиного податку» розміщений у Електронному кабінеті

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що за допомогою сервісу Електронний кабінет, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua), платники податків мають доступ, зокрема до сервісу «Реєстр платників єдиного податку».

Доступ забезпечено у відкритій та у приватній частинах Електронного кабiнету. Робота у приватній частині здійснюється з використанням електронного цифрового підпису (кваліфікованого електронного підпису), що сертифікований у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Щоб перевірити дані, зокрема, про дату (період) обрання або переходу платника податків на спрощену систему оподаткування, або дату виключення його з реєстру платників єдиного податку, достатньо здійснити пошук за податковим номером (серією та номером паспорта) або найменуванням/ПІБ платника податків.

Інформація про юридичних осіб – платників єдиного податку ІУ групи у відкритій та приватній частинах Електронного кабінету відсутня.

Дані про юридичних осіб – платників єдиного податку ІУ групи оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС окремим файлом від основного Реєстру платників єдиного податку у форматі xlsx за посиланням: Головна/Відкриті дані/Рєстр платників єдиного податку.

У даному реєстрі не зазначається ставка єдиного податку для платників ІУ групи (юридичних осіб), оскільки пунктом 293.9 статті 293 Податкового кодексу України визначено, що ставка єдиного податку встановлюється залежно від категорії (типу) земель, їх розташування.

ГУ ДПС у Київській області

 

Особливості визначення ліквідних активів для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року триває одноразове (спеціальне) добровільне декларування, яке передбачає сплату збору з одноразового  (спеціального) добровільного декларування.

Підпунктом 14.1.281 п. 4.1 ст.14 Податкового кодексу України визначено, що грошові активи фізичної особи для цілей підрозд. 9 прим 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ –  це кошти у національній та іноземній валютах, розміщені на рахунках в українських та іноземних банках, грошові внески до кредитних спілок та інших небанківських фінансових установ, права грошової вимоги (у тому числі кошти, позичені третім особам за договором позики), оформлені у письмовій формі з юридичною особою або нотаріально посвідчені у разі виникнення права вимоги декларанта до фізичної особи, а також активи у банківських металах, пам’ятні банкноти та монети, електронні гроші.

Термін «електронні гроші» – це одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж особа, яка їх випускає, і є грошовим зобов’язанням цієї особи, що виконується в готівковій або безготівковій формі – визначення наведене у Законі України від 05.04.2001 «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні.

Відповідно до Положення про електронні гроші в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 04.11.2010 №481 із змінами та доповненнями, обіг електронних грошей регулюється відповідним положенням, затвердженим Національним банком України.

Визначення «грошові активи фізичної особи» для цілей підрозд. 9 прим 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ не охоплює «віртуальні активи», визначення яких наведено у Законі України від 06.12.2019 № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», підпунктом 13 п. 1 розд. І якого визначено, що віртуальні активи – це віртуальний актив – цифрове вираження вартості, яким можна торгувати у цифровому форматі або переказувати і яке може використовуватися для платіжних або інвестиційних цілей.

ГУ ДПС у Київській області

 

Оподаткування доходу, отриманого ФОП від продажу власного рухомого майна

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що пунктом 1 ст. 325 Цивільного кодексу України визначено, що суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи.

Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 %, визначеною у п. 167.2 ст. 167 ПКУ – так визначає п. 173.1 ст. 173 ПКУ.

Відповідно до  п. 173.2 ст. 173 ПКУ, як виняток із положень п. 173.1 ст. 173 ПКУ, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою 18 %, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

Оскільки ЦКУ не встановлює такого суб’єкта права приватної власності як фізична особа – підприємець, дохід, отриманий фізичною особою – підприємцем від продажу власного рухомого майна, підлягає оподаткуванню за нормами, визначеними ст. 173 ПКУ.

ГУ ДПС у Київській області

 

Для отримання статусу неприбуткової організації з дня державної реєстрації, заява ф.1-РН подається державному реєстратору під час реєстрації, або податковому органу протягом 10 календарних днів з дня державної реєстрації

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що для включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій неприбуткова організація повинна подати до контролюючого органу за її основним місцем обліку реєстраційну заяву за формою 1-РН і засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою копії установчих документів неприбуткової організації (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України від 15.05. 2003  № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», а житлово-будівельні кооперативи – також засвідчені підписом керівника або представника такого кооперативу та скріплені печаткою (за наявності) копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом.

Неприбуткові організації, що діють на підставі установчих документів організації вищого рівня, відповідно до закону подають разом із реєстраційною заявою за формою 1-РН засвідчену підписом керівника або представника такої організації та скріплену печаткою копію документа, що підтверджує включення до організації вищого рівня та надає право діяти на підставі установчих документів організації вищого рівня.

Новостворені установи та організації, які в установленому порядку подали документи для внесення до Реєстру під час або протягом 10 днів з дня  їх державної реєстрації та які за результатами розгляду таких документів внесені до Реєстру, для цілей оподаткування вважаються неприбутковими організаціями з дня їх державної реєстрації.

Отже, для отримання статусу неприбуткової організації зареєстровані установи та організації (новостворені) мають подати реєстраційну заяву за формою 1-РН державному реєстратору під час їх державної реєстрації або контролюючому органу за основним місцем обліку протягом 10 календарних днів з дня їх державної реєстрації.

ГУ ДПС у Київській області

 

Порядок взяття на облік платників ЄВ – членів фермерського господарства

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що члени фермерського господарства (крім членів ФГ, які є застрахованими особами: найманими працівниками, фізичними особами-підприємцями) з 01 січня 2018 року зобов’язані стати на облік в контролюючих органах як платники єдиного внеску.

Обов’язок щодо постановки на облік не поширюється на членів ФГ, які отримують пенсію за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

У разі втрати членом ФГ статусу застрахованої особи або статусу особи з інвалідністю, або припинення виплати соціальної допомоги, такий член ФГ зобов’язаний стати на облік у податкових органах як платник єдиного внеску.

Для взяття на облік платником єдиного внеску, членам ФГ необхідно подати до податкового органу за місцем проживання заяву про взяття на облік платника єдиного внеску за формою № 12-ЄСВ ( додаток 2 до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162).

Члени ФГ подають Заяву та підтвердні документи щодо дати набуття членства у фермерському господарстві (договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статут фермерського господарства, тощо) протягом 10 календарних днів після внесення змін до установчих документів фермерського господарства.

Вказана Заява повинна бути додатково підписана головою ФГ.

Податковий орган наступного робочого дня з дня взяття на облік членів ФГ безоплатно надсилає (вручає) повідомлення про взяття їх на облік за формою №2-ЄСВ.

ГУ ДПС у Київській області

 

Термін подання заяви за формою №1-ПДВ при переході за добровільним рішенням на загальну систему оподаткування

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що для  переходу платника податків із спрощеної системи оподаткування, яка не передбачає сплати податку на додану вартість, на сплату інших податків і зборів, встановлених Податковим кодексом України, у випадках, визначених главою 1 розд. XIV ПКУ, за умови, що такі особи відповідають вимогам, визначеним пунктом 181.1 ст. 181 ПКУ, реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ.

У разі добровільної реєстрації особи як платника податку на додану вартість, реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних.

ГУ ДПС у Київській області

 

Хто сплачує ПДФО у разі укладання договору купівлі-продажу нерухомого/рухомого майна з ФО

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, що у разі, якщо стороною договору купівлі-продажу об’єкта нерухомого або рухомого майна є юридична особа чи самозайнята особа, то така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податку від такого продажу (обміну), тобто зобов’язана виконати всі функції податкового агента –  п. 172.7 ст. 172 та п. 173.3 ст. 173 ПКУ.

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену статтею 167 ПКУ – п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ.

Таким чином, при  укладанні юридичною особою з фізичною особою договору купівлі-продажу нерухомого або рухомого майна, юридична особа, як податковий агент, зобов’язана здійснити нарахування, утримання і сплату до бюджету податку на доходи фізичних осіб з доходів, отриманих фізичною особою від продажу (обміну) такого майна.

ГУ ДПС у Київській області

 

Подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації через Електронний кабiнет ДПС

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що у період з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року триває  одноразове  (спеціальне) добровільне декларування, яке  передбачає сплату збору з одноразового  (спеціального) добровільного декларування.

Форму Декларації та Порядок подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації затверджено наказом Міністерства фінансів України від 02.08.2021 № 439.

Вказана Декларація подається безпосередньо декларантом до контролюючого органу, в електронній формі.

Звертаємо увагу, що платник податків стає користувачем Електронного кабінету та набуває право, зокрема, подавати звітність в електронній формі після проходження в електронному кабінеті електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП) з дотриманням вимог Закону України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» із змінами та доповненнями та Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» із змінами та доповненнями або тих сервісів ідентифікації, використання яких дозволяється методологом Електронного кабінету.

Фізичній особі для подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація) через вебпортал ДПС необхідно:

  1. Увійти до Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. Вхід до приватної частини Електронного кабiнету через офіційний вебпортал ДПС ініціюється користувачем кнопкою «Вхід» у правому кутку верхньої горизонтальної навігаційної панелі.

Для входу до приватної частини Електронного кабiнету користувачу необхідно в полі «Оберіть АЦСК» обрати АЦСК, що сертифікував цей ключ, відкрити файл ключа кнопкою «Обрати», ввести пароль ключа у полі «Пароль захисту ключа», та натиснути кнопку «Зчитати». Кнопка «Увійти» активується після зчитування даних сертифікату ключа;

  1. Обрати меню «ЕК для громадян», розділ «Одноразова (спеціальна) добровільна декларація» та натиснути кнопку «Створити»;
  2. У запропонованій формі Декларації персональні дані підтягуються автоматично, але їх потрібно перевірити, та у разі наявності в таких даних помилок – виправити їх;
  3. Заповнити необхідні розділи та поля Декларації. При цьому для відображення інформації щодо вартості активів у розд. III – IX Декларації необхідно скористатися кнопкою «+»;
  4. Після того, як всі дані внесені, зберегти Декларацію шляхом натискання кнопок «Зберегти» та «Закрити»;
  5. Виділити рядок із створеною Декларацією, натиснути кнопку «Підписати» та підписати за допомогою КЕП (у спливаючому вікні здійснити дії аналогічно для входу до приватної частини Електронного кабінету) натиснути «Підписати»;
  6. Виділити рядок із підписаною Декларацією та натиснути кнопку «Відправити».
    Відправлену Декларацію можна переглянути у меню «Перегляд звітності».

ГУ ДПС у Київській області

 

Як ФОП на загальній системі оподаткування отримати довідку про доходи за інший, ніж річний, податковий період?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що за необхідності отримати довідку про доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, за інший період, ніж календарний рік, ФОП на загальній системі оподаткування має право подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за інший, ніж річний звітний податковий період, – тобто, квартальну податкову декларацію.

Така квартальна податкова декларація не звільняє підприємця від обов’язку подання податкової декларації в строки, встановлені для податкового звітного періоду відповідно до вимог п.п. 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України, тобто, за результатами календарного року, та не є підставою для нарахування та/або сплати податкового зобов’язання.

Податковий  орган повинен видати довідку про доходи, отримані від здійснення підприємницької діяльності, не пізніше п’ятнадцяти днів з дня отримання заяви.

ГУ ДПС у Київській області

 

Громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, мають право на добровільну сплату ЄВ

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що  дохід, отриманий фізичною особою за межами України, не є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Так, пунктом 1 част.1 ст. 4 Закону України №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначено роботодавців – ЮО та ФОП, зокрема тих, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з ЄДР  юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань).

Враховуючи положення частини першої ст. 7 Закону № 2464 роботодавці, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП) сплачують ЄВ за найманих працівників із сум нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сум винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Звертаємо увагу, що част.1 ст. 10 Закону № 2464 визначено, що громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, мають право на добровільну сплату ЄВ на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Отже, з метою отримання права на майбутнє пенсійне забезпечення, громадяни України, які працюють за її межами, можуть добровільно сплачувати ЄВ, уклавши договір про добровільну участь на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування у контролюючому орган

ГУ ДПС у Київській області

 

Витрати, які включаються до складу витрат ФОП загальної системи оподаткування

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що об’єктом оподаткування для ФОП  на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручкою у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої ФОП.
 До переліку витрат, які безпосередньо пов’язані з отриманням доходів від провадження господарської діяльності ФОП на загальній системі оподаткування, включено:

– витрати, до складу яких включається вартість сировини, матеріалів, товарів, що утворюють основу для виготовлення (продажу) продукції або товарів (надання робіт, послуг), купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, палива й енергії, будівельних матеріалів, запасних частин, тари й тарних матеріалів, допоміжних та інших матеріалів, що можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта – п.п.177.4.1 п.177.4 ст.177 ПКУ;

– витрати на оплату праці фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, які включають витрати на оплату основної і додаткової заробітної плати та інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів (робіт, послуг), витрати на оплату за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-яка інша оплата у грошовій або натуральній формі, встановлена за домовленістю сторін (крім сум матеріальної допомоги, які звільняються від оподаткування) – абз.1 п.п.177.4.2 п.177.4 ст.177 ПКУ;

– обов’язкові виплати, а також компенсація вартості послуг, які надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством, внески платника податку на обов’язкове страхування життя або здоров’я працівників у випадках, передбачених законодавством –  абз.2 п.п.177.4.2 п.177.4 ст.177 ПКУ;

– суми податків, зборів, пов’язаних з проведенням господарської діяльності ФОП (крім податку на додану вартість для ФОП, зареєстрованого як платник податку на додану вартість, акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб з доходу від господарської діяльності, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів житлової нерухомості) – п.п.177.4.3 п.177.4 ст.177 ПКУ;

– суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом – п.п.177.4.3 п.177.4 ст.177 ПКУ;

– платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності ФОП, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, пов’язаних з господарською діяльністю ФОП – п.п.177.4.3 п.177.4 ст.177 ПКУ;

– інші витрати, до складу яких включаються витрати, пов’язані з веденням господарської діяльності, які не зазначені в п.п. 177.4.1 – 177.4.3 п. 177.4 ст. 177 ПКУ, до яких відносяться витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв’язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов’язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг -п.п. 177.4.4 п. 177.4 ст. 177 ПКУ.

ФОП на загальній системі оподаткування мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат п.п. 177.4.6 п. 177.4 ст. 177 ПКУ.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар