На Київщині поліція проводить операцію «Зброя-вибухівка»!

З метою стабілізації оперативної обстановки на території обслуговування Переяслав-Хмельницького відділу поліції буде проведено ряд профілактичних заходів, спрямованих на виявлення та вилучення з незаконного обігу вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин, вибухових пристроїв, розкриття злочинів, скоєних з використанням зброї, припинення діяльності організованих груп та злочинних організацій. Злочини даної категорії є достатньо поширеним явищем та згідно зі статистикою є одними з найпоширеніших. Тож за яку вогнепальну зброю передбачена кримінальна відповідальність? Відповідно до ч. 1 ст. 263, ст. 2631 кримінального кодексу України передбачені санкції за незаконний обіг таких предметів:
1. вогнепальна зброя (усі види бойової, нарізної мисливської, спортивної зброї, крім гладкоствольної мисливської);
2. бойові припаси (патрони до нарізної вогнепальної зброї різних калібрів, артилерійські снаряди, міни, гранати, бомби);
3. вибухові речовини (тротил, динаміт, порох);
4. вибухові пристрої.
Поняття «незаконне поводження з вогнепальною зброєю» означає протиправне вчинення наступного переліку дій: зберігання, носіння, придбання, передача, виготовлення, переробка, ремонт, фальсифікація вогнепальної зброї, видалення чи зміна її маркування. Нагадуємо, що відповідно до статті 263 КК України «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами» особам, які незаконно зберігають зброю і вибухівку, загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років. Проте, у частині 3 цієї ж статті передбачено звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які добровільно здали органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини чи вибухові пристрої. За зберігання гладкоствольної мисливської зброї передбачено адміністративну відповідальність. Згідно зі статтею 190 КУпАП за придбання, зберігання, передачу іншим особам або продаж вогнепальної мисливської зброї, а також пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду без дозволу правоохоронних органів передбачено покарання у вигляді штрафу (від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією зброї або без такої).
Працівники поліції звертаються до всіх мешканців міста та району, з проханням добровільно здати зброю та вибухівку, які незаконно зберігаються в них.

Переяслав-Хмельницький Відділ Поліції

Додати коментар