Про хід вакцинації та вакцини на Київщині та в Україні

У Київській області від початку кампанії отримано 522 170 доз вакцини, використано закладами охорони здоров’я Київської області  288 772 щеплень.

Отримали одну дозу – 178 249 осіб, отримали дві дози – 106 628 осіб.

Щеплено вакциною КОВІШЕЛД – 21 599 осіб,

вакциною КОРОНАВАК – 93 083 особи,

вакциною КОМІРНАТІ – 118 110 осіб,

вакциною АСТРАЗЕНЕКА – 53 850 осіб,

вакциною МОДЕРНА – 2 130 осіб,

вакциною ДЖЕНСЕН  0 осіб

Це медики, освітяни, військові, соцпрацівники, літні люди та інші українці, які відповідальні щодо свого здоров’я та здоров’я своїх близьких, усвідомлюють ризики та небезпеку, яку несе COVID-19 і власним прикладом показали, що необхідно вакцинуватись. 

Україна постійно нарощує темпи вакцинації та робить щеплення доступними для нових цільових груп. Так, у червні в Україні здійснили майже в чотири рази більше щеплень ніж у травні, відповідно 1,5 млн та майже 409 тис.щеплень. А за 16 днів  липня проведено вже 1,3 млн.

Небезпечний штам “Дельта” загрожує українцям. За наявними даними, у нього дуже висока заразність та важчий перебіг хвороби. Наприклад, 96% нових випадків коронавірусної хвороби у Великій Британії – це штам “Дельта”.

Пам’ятайте, щеплення проти COVID-19 ефективно запобігають тяжкому перебігу хвороби й рятують життя. Лише вакцинувавшись, ми зможемо бути більш захищені. Навіть якщо ви захворієте, перебіг буде значно легший, ви зможете уникнути госпіталізації чи смерті.

Наприклад, відповідно до попередньої публікації досліджень від управління охорони здоров’я Великої Британії, деякі вакцини мають ефективність понад 90%  у запобіганні госпіталізації для штаму “Дельта”. 

У зоні найвищого ризику важкого перебігу та смерті від COVID-19 люди 60+, люди із супутніми захворюваннями, як-от цукровий діабет, серцево-судинні, онкологічні захворювання та ті, хто щоденно контактує з великою кількістю людей, наприклад медики, освітяни, працівники державних органів. Вони вже можуть вакцинуватись, тому ми наполегливо рекомендуємо цим групам захиститись від COVID-19 якомога швидше. 

Якщо ви вже щепились, ваша допомога необхідна, щоб захистити інших від COVID-19. Допоможіть людям, про яких ви піклуєтеся, знайти найближчий до них пункт вакцинації та записатись на щеплення. Час об’єднати зусилля, щоб захистити всіх від COVID-19.

Ключова мета вакцинації захищати від COVID-19, попереджувати COVID-19 та зберегти здоров’я.

Саме тому по всій Україні відкриваються центри масової вакцинації, де кожен охочий зможе вакцинуватись. За ініціативи місцевої влади, такі центри можна відкривати у кожному населеному пункті.

Якщо ви не байдужі до свого здоров’я, піклуєтесь про своїх рідних та близьких, не хочете тижнями лікуватись і довго відновлюватись після COVID-19, вакцинуйтесь вже зараз!

Усі вакцини які використовуються в Україні затверджені ВООЗ для екстреного застосування.

 Ви можете вакцинуватись у найближчому центрі масової вакцинації чи пункті щеплень.

Актуальний перелік та контакти є на офіційному сайті vaccination.covid19.gov.ua або за номером контакт-центру 0 800 60 20 19. Якщо ви організований колектив 50+ людей, запишіться за номером контакт-центру 0 800 60 20 19 і до вас приїде мобільна бригада. Інші професійні групи попередніх етапів також щеплюють мобільні бригади. 

Про вакцину Moderna

  • 18 липня Україна отримала 2 000 040 доз вакцини Moderna
  • Ця партія вакцин надається урядом США через глобальний фонд COVAX, доставив в Україну вакцину Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).
  • Вакцина з цієї поставки призначена для щеплення організованих колективів 50+ людей та професійних груп з попередніх етапів вакцинації.
  • Moderna — це мРНК-вакцина, розроблена фармацевтичною компанією Moderna спільно з Центром досліджень вакцин при Національному інституті алергії та інфекційних хвороб (NIAID), США. Має кодову назву mRNA-1273 та торговельну назву Spikevax
  • Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування.
  • Необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.
  • Ефективність вакцини становить 94.1% через 14 днів після 2-ї дози, згідно з тимчасовими рекомендаціями.
  • Термін зберігання 7 місяців за температури від -25 °C до -15 °C. 
  • Невідкриті флакони з вакциною можна зберігати в холодильнику, захищені від світла, за температури від 2 °C до 8 °C до 30 днів. Протягом цього періоду на транспортування можна виділити не більше 12 годин. Після розморожування вакцину не слід заморожувати повторно. 
  • Після вилучення з холодильника невідкриті флакони можна зберігати за температури від 8 °C до 25 °C до 24 годин.
  • Відкритий флакон можна зберігати до 6 годин за температури від +2 до +25 °C.
  • Зберігання й логістику мРНК-вакцин, отриманих від COVAX, із дотриманням правильного холодового ланцюга в Україні забезпечує Агентство США з міжнародного розвитку USAID. 

Протипоказання

  • Гіперчутливість до одного з компонентів вакцини
  • Температура тіла вище 38°C

Можливі реакції на вакцину

  • почервоніння, біль, набряк у місці ін’єкції
  • лихоманка чи озноб 
  • головний біль, біль у м’язах чи суглобах
  • збільшення лімфатичних вузлів
  • нудота чи блювання
  • втомлюваність
  • запаморочення

Як працює вакцина

Містить молекули мРНК, яка кодує шипоподібний білок коронавірусу. Ця мРНК потрапляє в клітини організму людини й надає їм своєрідну “інструкцію”, як створити такий білок. Імунна система розпізнає, що білок не належить людині та виробляє антитіла до нього. Так організм вчиться, як захиститися в разі зустрічі зі справжнім вірусом.

Безпечність

Вакцини мРНК є безпечними і не можуть змінити ДНК людини. Молекула мРНК знаходиться в організмі людини до кількох днів, і потім її утилізують наші клітини. За цей час за цією інструкцією клітини синтезують білок вірусу, до якого і розвивається імунітет. Проте проникнути до ядра, перетворитися з РНК в ДНК, та в прямому сенсі врізатися в хромосоми мРНК не може – немає відповідних інструментів. мРНК не може проникнути й до ядра клітини, бо на рівні ядерних пор діє суворий контроль того, що в ядро потрапляє, а що з нього виходить.

Про короновак

Вакцину СoronaVac створила  фармацевтична компанія Sinovac.

Це цільновірусна інактивована вакцина. Коли вакцину вводять в організм, імунітет реагує на весь вірус. Ця вакцина класична, вірус спочатку вирощується на культурі клітин, після чого його інактивують, і вже цей інактивований вірус і його фрагменти представляють собою вакцину. Тобто це не осередок гену, а фрагменти вірусу. І ця вакцина вводиться внутрішньом’язово, і одразу йде імунна відповідь.

Якщо говорити про дані, які є на сьогодні щодо ефективності вакцини, це на рівні 83%, 50% – запобігання будь-яким випадкам, 78-80% – запобігання середньому та тяжкому перебігу, у 100% запобігають тяжкому та критичному перебігу хвороби.

А саме пацієнти в тяжкому та критичному стані потребують госпіталізації до відділень інтенсивної терапії. Тобто, якщо говорити про необхідність, про ефективність вакцин, то у 100% вакцинація дозволяє уникнути госпіталізації у відділення інтенсивної терапії. Це дуже важливо  і ми можемо говорити про високу ефективність та безпеку застосування даної вакцини

Додати коментар