Відстань від депутата до виборця

Представництво — ефективний зв’язок між виборцями та законодавцями — є ключовим для задовільного функціонування сучасної демократії.

У 2024 році вибори до Верховної Ради України мають відбутися за виборчою системою, яка досі не застосовувалася на парламентських виборах в Україні — різновид пропорційної виборчої системи з відкритими списками. Вона була запроваджена у Виборчому кодексі, що був ухвалений 19 грудня 2019 року. Провідну роль відіграватимуть саме партії — і потрібні будуть нові підходи для належного забезпечення представницької функції. Адже стимули для депутатів щодо більш або менш активної роботи та взаємодії з виборцями, залежать також від виборчої системи.

У той же час, досі не проводилися дослідження, яким чином може змінитися робота народних депутатів в окрузі та зв’язок з виборцями, доступність та досяжність народних депутатів України («відстань від депутата до виборця») внаслідок застосування нової виборчої системи.

Таке дослідження здійснив Український центр суспільних даних за підтримки Програми USAID РАДА, яка виконується Фондом Східна Європа.

В рамках дослідження здійснено:
– огляд українського законодавства та практики,
– огляд міжнародного досвіду у сфері взаємодії з виборцями,
– збір та аналіз даних щодо наявної інфраструктури взаємодії з виборцями в Україні,
– моделювання впливу виборчої системи на «відстань від депутата до виборця»
– загальнонаціональне опитування громадян щодо пріоритетних способів взаємодії з депутатами.

За підсумками дослідження підготовано рекомендації для покращення зв’язку депутатів з виборцями.

Ознайомитися зі звітом можна за посиланням.

Головні висновки:

  • Пропорційна виборча система з відкритими списками збільшує теоретичну «відстань від депутата до виборця».
  • За нової виборчої системи головну роль відіграють не окремі депутати, а партії.
  • Місцеві осередки та приймальні партій мають стати комунікаційними центрами взаємодії виборців з депутатами.
  • Для розвитку мережі партійних осередків — слід зробити наявність осередку відповідного рівня умовою для висування кандидатів до ради такого рівня.
  • В частині державного фінансування політичних партій, слід передбачити фіксований відсоток коштів для цільового фінансування приймалень та персоналу на базі партійних осередків.
  • Слід розробити та впровадити стандарти, вимоги та настанови щодо способів, інструментарію для взаємодії з виборцями, функціональних обов’язків допоміжного персоналу, визначити та відповідно деталізувати напрямки і способи відповідних бюджетних витрат.
  • Для забезпечення представництва окремих територій, слід розробити формулу закріплення депутата за відповідною територією.
  • Потрібно розробити та впровадити універсальну систему онлайн-приймалень депутатів, в рамках інтегрованої системи електронного документообігу (з розподіленим доступом для виборців, депутатів, помічників, партій, фракцій тощо, та обміном даними з іншими інформаційними системами).
  • У зв’язку із зміщенням головної ролі у взаємодії депутатів з виборцями до політичних партій, необхідна масштабна інформаційна кампанія, що інформуватиме про способи і можливості комунікації депутатів з виборцями в умовах нової виборчої системи.

Додати коментар