Відбулися урочисті збори з нагоди 35-ої річниці Чорнобильської трагедії

          Минає вже 35 років від дня Чорнобильської аварії, коли ядерна трагедія радіаційним враженням накрила сотні населених пунктів і завдала безліч непоправних людських втрат. Звістка про Чорнобиль сколихнула тоді увесь світ, а його біль відгукнувся у серці кожного, назавжди залишаючи у пам’яті подвиг бійців з радіоактивним лихом.

          Страшна трагедія не обминула і жителів Переяславщини, які тієї квітучої весни відправились на зустріч невідомій небезпеці. За покликом серця  вони у перші ж дні прибули до Чорнобиля і практично голими руками закрили жерло зруйнованого реактора. Вони віддали своє здоров`я, ставши на шляху сліпої ядерної стихії, і захистили тим самим не лише українську землю, а й усе людство від поширення смертельної небезпеки.

           Масштаби цієї трагедії були б незрівнянно більшими, якби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії. Більше 2 мільйонів людей вважаються сьогодні постраждалими від вибуху на ЧАЕС… У нашому місті проживає 2584 особи, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, а також 231 особа з інших населених пунктів нашої новоствореної громади, для яких наш край став другою домівкою.

         23 квітня у рамках заходів з нагоди 35-ї річниці Чорнобильської трагедії в міській раді відбулися урочисті збори, в яких взяли участь: міський голова Вячеслав Саулко, його заступник Оксана Степаненко, старости Раїса Лещенко та Тетяна Постолюк, начальник УСЗН Микола Гуща,  керівник МГО інвалідів «Союз Чорнобиль України» Микола Кураченко, ліквідатори  аварії на Чорнобильській АЕС, постраждалі та евакуйовані. З міркувань безпеки було проведено два подібних заходи, для залучення якнайбільшої кількості учасників і забезпечення при цьому соціальної дистанції.                Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам’ять тих героїв, які врятували світ ціною власного життя. У цю скорботну мить кожен подумки дякував усім, хто ризикуючи власним здоров’ям, ліквідовував наслідки аварії, відроджував і нині відроджує нове життя на обпаленій радіацією землі.

         У рамках заходів відбулося нагородження чорнобильців за їх особисту мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час ліквідації наслідків аварії, та вагомий внесок у громадський чорнобильський рух.

         Пісню «Два кольори» для присутніх  виконала співачка Наталія Александрова. Власні віршові рядки зачитала Надія Сапура. Захід підготували та провели фахівці відділу культури і туризму та ЦКМ. Ведучий – Едуард Нікітін.

         Рана Чорнобиля болітиме в наших серцях ще багато років.  Тому всім нам не можна забувати імена героїв та цієї сумної сторінки нашої історії…

Додати коментар