Зі своїх прибутків підприємства Київщини сплатили 1,1 млрд грн

За перший квартал підприємства пристоличного регіону сплатили до бюджету 1,1 млрд грн податку на прибуток. За повідомленням начальника ГУ ДПС у Київській області Олени Виноградової, темп приросту до відповідного показника минулого року складає 50% або 369 млн грн. 

Найбільші суми податку сплатили підприємства Бучанського району – 286 млн грн, Броварського та Бориспільського районів – 160 та 106 млн грн відповідно.

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що згідно з п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування СГ може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, ним дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

Для суб’єктів господарювання, які перейшли на сплату єдиного податку із сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, що настає за наступним податковим (звітним) кварталом, у якому особу зареєстровано платником єдиного податку, і закінчується останнім календарним днем останнього місяця такого періоду.

Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених абзацами другим і третім п.п. 133.1.1 та п.п. 133.1.4 п. 133.1 ст. 133 ПКУ.

Тобто, платник податку на прибуток, у разі переходу на спрощену систему оподаткування в середині року, подає Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств за звітний період, що передує кварталу, з якого він переходить на спрощену систему оподаткування, у термін, передбачений п.п. 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 ПКУ, – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду.

ГУ ДПС у Київській області

 

Онлайн комунікацію з податківцями обрали 148567 платників Київщини

Наразі онлайн комунікацію з податківцями обрали 148567 платників Київщини. «Саме така кількість платників застосовує електронні сервіси та надає податкову звітність в електронному вигляді із використанням кваліфікованого електронного підпису», – зазначив в.о. заступника начальника ГУ ДПС у Київській області Денис Гергі. Приріст кількості до січня-березня минулого року становить 10509 платників.

Переважна більшість електронної звітності подана юридичними особами – 89% або 70066 підприємств, в той час як фізичними особами-підприємцями – 75% або 77400 платників.

За словами Гергі, майже 100% або 17,5 тисяч платників подають електронну звітність з податку на додану вартість, 91% – з акцизного податку, 83% – з податку на прибуток підприємств. Крім того, у поточному році 72% платників єдиного податку прозвітувало в електронному вигляді, а це на 13% більше за минулорічний показник.

Звертаємо увагу платників податків, що до завершення карантину Центри обслуговування платників надають адміністративні послуги виключно в онлайн режимі. Тому, радимо скористатися безкоштовним сервісом ДПС України «Електронний кабінет платника» і створювати та надсилати в електронному вигляді документи: податкової та статистичної звітності, звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ГУ ДПС у Київській області

 

Операція «Урожай»: власники сільськогосподарської техніки мають декларувати доходи, отримані від обробітку землі

В рамках проведення операції «Урожай», з метою повноти нарахування і сплати податків, неухильного виконання землевласниками вимог чинного законодавства, яке регулює земельні та трудові відносини, Головне управління ДПС у Київській області нагадує громадянам, які є власниками сільськогосподарської техніки та надають платні послуги з обробітку землі іншим фізичним особам (оранка, комбайнування, тощо), але при цьому не зареєстровані як  фізичні особи-підприємці (ФОП), що вони мають обов’язок подати річну податкову декларацію про доходи та майновий стан, у якій включити суму отриманих доходів до загального річного оподатковуваного доходу та сплатити податок із таких доходів.

Доходи від обробітку землі оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та  військовим збором за ставкою  1,5 %.

Якщо послуги надаються у поточному 2021 році, то отриманий дохід підлягає декларуванню у наступному, 2022 році.

Але водночас наголошуємо, що подати річну податкову декларацію зобов’язані мешканці громад, які минулого року отримали доходи від здачі в оренду сільськогосподарської техніки чи від обробітку землі власною технікою в період сезонних польових робіт з комерційною метою, тобто на оплатній основі.

Граничний термін подання декларації про майновий стан і доходи – 30 квітня  2021 року.

Пропонуємо декларантам для подання декларації скористатися можливостями Електронного кабінету. Зокрема, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку.

ГУ ДПС у Київській області

 

Повідомте податкову про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати до  податкових органів відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи  протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР (далі – Заява  № 5ДР).

Заява № 5ДР подається особисто ФО або через представника до податкового органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до податкового органу за новим місцем проживання.

ФО, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого податкового органу.

Для заповнення Заяви за ф. № 5ДР використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

У разі зміни даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків (прізвища, місця реєстрації тощо) фізичній особі:

  1. Необхідно подати заяву за ф. № 5ДР (додаток 12 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822):

-до податкового органу за місцем реєстрації фізичної особи;

-до будь-якого податкового органу якщо фізична особа тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання.

Для заповнення Заяви за ф. № 5ДР використовуються дані паспорта та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

Якщо в паспорті відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія – необхідно пред’явити документ (довідку) про реєстрацію місця проживання/перебування.

  1. Термін внесення змін до облікових даних платника податків та виготовлення реєстраційного номеру облікової картки платника податків:

-до 3-х робочих днів – у разі звернення до податкового органу за місцем проживання;

– до 5-ти робочих днів – у разі звернення до будь-якого податкового органу.

  1. Картка платника податків, що засвідчує присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податків видається за умови пред’явлення податковому органу, до якого подавалась Заява за ф. № 5ДР, паспорта з відміткою про місце реєстрації та, у разі необхідності, документа (довідки) про реєстрацію місця проживання/перебування.

ГУ ДПС у Київській області

 

Подання розрахунку сум доходу, нарахованого на користь платників податків – ФО і сум утриманого з них податку

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє що особи, які відповідно до Податкового кодексу України мають статус податкових агентів, та платники єдиного внеску зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контролюючого органу за основним місцем обліку (далі – Розрахунок).

Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку – фізичній особі податковим агентом, платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) протягом звітного періоду  ( п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 ПКУ).

Звертаємо увагу, що пунктом 2 розд. ІІ Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773), Розрахунок подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує доходи платникам податку податковий агент та незалежно від того чи виплачені платником єдиного внеску суми такого внеску фактично після їх нарахування до сплати протягом звітного періоду.

ГУ ДПС у Київській області

 

Кампанія декларування: мешканці Київщини задекларували півтора мільярда гривень

Наразі мешканці пристоличного регіону подали 4 473 декларації про майновий стан і доходи, в яких зазначили дохід на загальну суму 1,5 млрд грн.

В розрізі основних задекларованих доходів питому вагу у 40% або 611 млн грн має дохід, нарахований (виплачений, наданий) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які нараховані (виплачені, надані) відповідно до умов трудового договору (контракту). Від оподаткування дивідендів громадяни задекларували дохід на суму 222,5 млн грн, що у структурі вказаних доходів дорівнює долі у 15%. Декларували мешканці Київщини і успадковане та отримане у подарунок майно на суму 153,3 млн грн (10% у структурі доходів)

На суму 372 млн грн (25%) вказано доходи, які не включаються до розрахунку загального річного оподатковуваного доходу. Їхня основна частина – 201,4 млн грн – доходи, отримані від провадження господарської діяльності за спрощеною системою оподаткування протягом звітного (податкового) року.

Прогнозовано до бюджету надійде 27 млн грн податку на доходи фізичних осіб, з яких скарбниця вже отримала 9,2 млн грн. Крім цього, платники спрямують 4,1 млн грн військового збору. З цієї суми вже сплачено 1,5 млн грн або 37% від задекларованої до сплати суми.

ГУ ДПС у Київській області

 

У першому кварталі податківці Київщини провели 170 позапланових документальних перевірок

Протягом січня-березня 2021 року управління податкового аудиту проведено 170 позапланових документальних перевірок.

За результатами проведених документальних перевірок підприємствам донараховано узгоджених податкових зобов’язань в сумі 110 млн. грн., з яких до бюджету вже надійшло 10,4 млн. грн. Крім того, зменшено неправомірно задекларовані підприємствами збитки на суму 1,5 млн. грн., що дозволить у майбутніх періодах упередити несплату зазначеного податку до бюджету на 0,3 млн. грн. Також зменшено суму від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом з ПДВ в розмірі 56,4 млн. грн. та зменшено суму ПДВ, заявлену до відшкодування з бюджету, яку зменшено за результатами перевірок на суму 11,4 млн. гривень.

Крім того, за січень-березень 2021 року проведено 282 фактичні перевірки платників податків, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. За їхніми результатами до порушників податкового законодавства застосовані штрафні санкцій на загальну суму 7,1 млн. грн., з яких 2,6 млн. грн надійшло  до бюджету.

ГУ ДПС у Київській області

 

Як звітують ФОП, щодо яких до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності (ліквідацію)

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що фізичні особи, які перебували на загальній системі оподаткування та щодо яких до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань   внесено запис про припинення підприємницької діяльності ФОП, подають ліквідаційні податкові декларації про майновий стан і доходи щодо отриманих доходів на загальній системі оподаткування востаннє за звітний період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, у строки, встановлені Податковим кодексом України (далі – ПКУ) для місячного податкового періоду.

Нормами ПКУ не передбачено подання ліквідаційної звітності для фізичних осіб, які перебували на спрощеній системі оподаткування.

ФОП, які перебували на спрощеній системі оподаткування та щодо яких до Єдиного державного реєстру внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, подають податкові декларації платника єдиного податку – ФОП востаннє за податковий (звітний) квартал в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду на який припадає дата ліквідації.

Звертаємо увагу, що електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом припиняється, зокрема, у випадку наявності в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків інформації про припинення підприємницької діяльності ФОП чи незалежної професійної діяльності фізичної особи. Тому ліквідаційна податкова декларація про майновий стан і доходи та остання податкова декларація платника єдиного податку – ФОП подаються особисто (уповноваженою на це особою) або надсилаються поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

Згідно з п.п. 49.18.8 п. 49.18 ст. 49 ПКУ якщо платник податків ліквідується чи реорганізується (у тому числі до закінчення податкового (звітного) періоду), декларація, зокрема, з місцевих податків і зборів може подаватися за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, до закінчення такого звітного періоду.

З 01 січня 2021 року набули чинності накази Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578» (далі – Наказ № 752) та від 17.12.2020 № 783 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859» (далі – наказ № 783)», якими викладено у новій редакції:

–    форму податкової декларації платника єдиного податку, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578;

–     форму податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859.

Податкова декларація платника єдиного податку за оновленою формою, у редакції Наказу № 752, подається за податкові звітні періоди 2021 року (п. 2 Наказу № 752), тобто, у разі подання останньої податкової декларації платника ЄП – ФОП до 01.04.2021, така декларація подається за формою у редакції чинній до 01.01.2021.

Податкова декларація про майновий стан і доходи, у редакції Наказу
 № 783, подається з 01 січня 2022 року (п. 4 Наказу № 783).

ГУ ДПС у Київській області

 

За яких умов дохід ФО від продажу власної продукції тваринництва не оподатковується?

Головне управління ДПС у Київській області, з огляду на триваючу кампанію декларування доходів громадян, отриманих у звітному 2020 році, повідомляє, що при продажу власної продукції тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД,  доходи, отримані від такого продажу, не є оподатковуваними доходами, за умови що їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року (у 2020 році – 236150 грн.).

Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

Якщо сума отриманого доходу перевищує встановлений розмір, фізична особа зобов’язана падати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, що видається у довільній формі сільською, селищною, міською радою або радою об’єднаних територіальних громад, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за місцем податкової адреси (місцем проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджується вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, то оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня звітного (податкового) року.

У разі коли платник податку не підтверджує самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Звертаємо увагу, що відповідно до Довідника ознак доходів фізичних осіб, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773), доходи, отримані від продажу власної продукції тваринництва груп 01 – 05, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД (п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ) відображаються у Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за ознакою доходу «179».

ГУ ДПС у Київській області

 

Списання штрафних санкцій та пені, нарахованих на суму податкового боргу платників податків, який виник станом на 01.11.2020

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до п. 2 прим. 3 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, за умови погашення у повному обсязі грошовими коштами платниками податків протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом №1072 суми податкового боргу (без штрафних санкцій та пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), який виник станом на 01 листопада 2020, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Відповідну норму передбачено Законом України від 04.12.2020 №1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої распіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», що набрав чинності 10 грудня 2020 та який доповнив пунктом 2 прим. 3 підрозділ 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Звертаємо увагу, що положення п. 2 прим. 3 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не застосовується стосовно:

– великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним п.п. 14.1.24 п. 14.1 ст. 14 ПКУ;

–  осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства від 18.10.2018 №2597-VIII зі змінами та доповненнями;

– осіб, щодо яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено/відстрочено стягнення податкового боргу;

–  банків, на які поширюються норми Закону України від 23.02. 2012 «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» зі змінами та доповненнями;

– осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

–  осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню, а нараховані підлягають коригуванню до нульових показників.

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар