Переяславська школа навчає дітей за інноваційною програмою

З 1 березня розпочався запис першокласників, які у вересні сядуть за парти шкіл міста. У ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 відбувається набір школярів не лише до класів із традиційною програмою. Уже чотири роки учнів початкової школи тут готують за унікальним науково-педагогічним проєктом «Інтелект України» – Переяслав.City

Його програма вирізняється з-поміж інших впровадженням сучасних технологій та закордонних новітніх методик викладання. Розробниками проєкту є команда провідних вчених Харкова на чолі з доктором педагогічних наук Іриною Гавриш. Школа № 2 — перша в Переяславі, що ввела проєкт до освітнього процесу.

— Вперше про «Інтелект України» я почула від батьків, що переїхали до Переяслава й шукали для дітей школу, де навчають за цим проєктом, — розповідає директорка Переяславської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 Валентина Одинець (43 роки). — Тоді ж, у 2017 році, відвідала уроки за даною програмою в київських школах. Побачене вразило мене: вчитель працював на уроці за логічною структурою, кожен елемент якої був спрямований на розвиток певної навички — чи то грамотного письма, чи пам’яті, уваги, образного мислення, усе було продумано до дрібниць. Як мовник, відразу відмітила чітку дикцію учнів, їх виразне мовлення. Зрозуміла — проєкт треба вводити в нашій школі.

Нині 109 шкіл у Київській області працюють за цим проєктом, тоді ж у Переяславі про нього практично не знали. Валентина Одинець каже — звикла бути новатором, особливо в час, який потребує відповідати запитам суспільства.

— Повернулась — горю новою ідеєю. Сливка Олеся Володимирівна та Дерій Людмила Павлівна саме набирали перші класи. Вони закінчили курси підготовки педагогів, і ми ризикнули познайомити з проєктом батьків. Батьки довірились і повірили в нові для нашого міста починання, за що їм безмежна вдячність, та власним коштом придбали необхідне обладнання. Так, ми відкрили два перших класи в рамках проєкту «Інтелект України» та один за звичайною програмою.

У той час правила прийому були інші — за результатами тестів, на основі яких рекомендували зарахування до цього класу або ж традиційного. Згодом, зважаючи концепцію НУШ, яка категорично проти того, щоб при вступі в школу дитину певним чином перевіряли та тестували, відійшли від цієї практики, і наразі єдині критерії — бажання батьків та місце проживання дитини, згідно з правилами прийому, – стверджує директорка.

За даними розробників, використання новітнього обладнання, ілюстративність та науковість, доступність поданої інформації та залучення різних інтерактивних завдань сприяють розвитку творчого та критичного мислення, пам’яті, навичок для всебічного розвитку.

— Проєкт на теренах України існує понад 10 років. Навчальні програми для 1–11 класів затверджені Міністерством освіти та відповідають стандартам НУШ. Тобто після початкової школи діти продовжать навчання за програмою у 5 класі. Головне — побачити та розгледіти унікальний талант кожної дитини, — впевнена Валентина Вікторівна. — Це передусім заслуга вчителів — справжніх майстрів педагогічної справи. Усі вони молоді, цікаві особистості, сповнені бажанням працювати. Олеся Володимирівна — унікальна вчителька, адже записуватися до неї батьки приходять групами, і цього разу проєктний клас у неї сформувався одномоментно.

Вчителька початкових класів Олеся Сливка (39 років) уже вдруге набирає клас за інноваційним проєктом. Каже — негативних сторін у програмі не знайшла.

— Проєкт співпрацює з Інститутом охорони здоров’я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України, — розповідає педагогиня. — Фахівці контролюють безпечні умови навчання дітей за проєктом. Дозований перегляд відеоматеріалів, зміна кута зору, регулярні руханки, крім уроків фізкультури за розкладом. Завдяки поглибленому вивченню природничо-математичних предметів, вони стають дослідниками, вчаться шукати та аналізувати інформацію. Коли вивчаємо певний природний об’єкт, ми слухаємо про нього й дивимося на екрані.

Навчальні матеріали батьки оплачують власним коштомНавчальні матеріали батьки оплачують власним коштомФото: Із сайту kashalot.com

Крім загальношкільних предметів «Читання», «Письмо», «Математика», «Я пізнаю світ», у проєкті запроваджені предмети «Навчаємось разом» та «Еврика». Курс «Навчаємось разом» вчить працювати в колективі, бути дружніми та успішними не тільки в навчанні, а й у житті, аналізувати та доводити все до кінця, робити висновки. На уроках «Еврики» створюються ситуації, у яких діти стають винахідниками, розвивають креативне мислення. Усі уроки взаємозв’язані. Якщо на природознавстві діти вчили клас птахів, то й на читанні й математиці вони будуть розв’язувати задачі про них, такий підхід сприяє кращому запам’ятовуванню. Кожен наступний урок містить повторення попереднього, аби формувати довгострокову пам’ять. Також посилена увага відводиться вивченню англійської мови.

— Хотілося б відзначити ще одну цікаву вправу, — доповнює директорка. — На фізкультхвилинці діти разом з учителем співають пісні та рухаються під музичний та візуальний супровід на екрані. А згодом кожна дитина вийде до дошки, і тепер уже вона стане актором! У ній формується розкутість, артистизм, вміння володіти увагою публіки, зацікавлювати, приковувати погляди. Під час останнього конкурсу «Переяславська осінь Кобзаря» діти читали вірші перед камерою. Двоє учнів із класу «Інтелекту» виділялися впевненістю та сценічною майстерністю, — ділиться Валентина Вікторівна.

До проєкту розробники пропонують власний навчально-методичний комплекс: зошити з друкованою основою, посібники для вчителя, аудіо- та відеозаписи до кожної теми, плакати та карти. Усі матеріали мають необхідні грифи Міністерства освіти й науки України, відповідають Державному стандарту початкової освіти. Вартість такого комплекту на місяць 240 грн, батьки оплачують його власним коштом.

— Батьки є рівноправними учасниками освітнього процесу, — вважає директорка. — Потрібно зазначити, що проєкт розрахований на інтелектуально обдарованих дітей та свідомих батьків, які розуміють, що навчання — це праця, і потрібно інвестувати ресурси, як час, так і фінанси, адже деякі батьки категоричні в платі оплати навчання. Але ці посібники закуповуються персонально для кожної дитини й залишаються в них. Проєктний клас відкривають тільки коли всі батьки класу приймають одноголосне рішення. Проєкт гнучкий до змін, і постійно враховує побажання батьків. Коли сталася перша хвиля локдауну минулого березня, «Інтелект України» першим завантажив навчальні відео на своєму сайті, швидко підлаштувався до нового формату навчання — онлайн уроків та тестувань.

Завдання з математики для першачківЗавдання з математики для першачківФото: Із сайту kashalot.com

Оксана Грушецька (36 років) — мама п’ятьох дітей, троє з них навчаються в рамках проєкту «Інтелект України» — старші в четвертому та другому класах, молодший йде до першого, відвідує підготовчі заняття.

— Я від програми «Інтелекту» в захваті, — ділиться Оксана. — Якщо старший мій син чотири роки тому йшов до першого класу з певними навичками, то на підготовку другого я не мала достатньо часу і лише знав букви. Однак я прийняла рішення віддати і його до проєктного класу, адже вже бачила прекрасний результат старшого сина. Приходячи зі школи, він із захопленням розповідав мені все, що дізнався в школі, зізнаюсь, багато нового було і для мене. Й ось другий син уже в першому півріччі першого класу показував вищу від норми техніку читання!

Уроки діти завжди роблять самі, я лише перевіряю. Але коли й потрібна моя участь, мені легко зрозуміти завдання в посібнику, бо воно містить чітку покрокову інструкцію. Хоч у мене тепер троє школярів і навчальні матеріали маю придбати кожному з них, вважаю, що ця вартість абсолютно виправдана. У період локдауну «Інтелект» оперативно створив спеціальні зошити, і діти не гуляли, а виконували завдання під час карантину. Програма насичена, можливо більш повільним діткам буде важко охопити великий обсяг інформації, але ймовірніше за все, навіть слабші діти, потрапивши до звичайного класу, матимуть переваги серед інших учнів.

— Щоб підготуватися до першого класу, дошкільнята відвідують підготовчі курси, — пояснює директорка Валентина Одинець. — Вони також дають можливість батькам прийняти рішення на користь проєкту чи навчання у звичайному класі. Програма курсів розрахована на 5 місяців. Заняття проводяться щосуботи. Якщо в дитини є потенціал, але на етапі підготовки вона дещо не дотягує до необхідного рівня, це лише означає, що потрібно докласти зусиль. Першачки — особливі трудівники, наші бджілки. Хоча зайшовши до кожного класу з «інтелектуалами», ми звернемо увагу — діти сидять, спокійно, сконцентровано трудяться й сопуть носиками, — усміхається Валентина Вікторівна.

Наразі в другій школі набраний один перший клас за проєктом «Інтелект України» на новий навчальний рік та один за стандартною програмою Нової Української Школи. Чи буде ще один клас, який набирає Дерій Людмила Павлівна, проєктним — вирішать батьки.

інтелект УкраїниФото: Із фейсбуку

— Мені, як матері, завжди хотілося, щоб наші переяславські діти були конкурентоздатними в масштабах цілої країни. Ми пишаємося тим, що ми не незнаюча периферія, ми відкриті до інноваційних методів навчання, які здатні виховати обдарованих дітей. Обдарована людина — найбільша цінність суспільства. Сподіваюсь, що наші «інтелектуали» стануть справжньою гордістю батьків. Цього року на нас чекає реструктуризація, відтепер ми будемо навчати 1–9 класи. 10–12 класи будуть у ЗОШ № 7 та Гімназії, які матимуть статус академічного ліцею. Ми хочемо бачити Україну щасливою. Якщо ми будемо свідомими громадянами, збагачені духовно та інтелектуально, нація матиме своє продовження, — підсумувала директорка школи.

Додати коментар