Цифра дня: до державного бюджету платники Київщини спрямували  1,3 млрд грн

За перший місяць 2021 року платники пристоличного регіону спрямували до державного бюджету 1,3 млрд грн податкових зборів та платежів. Про це повідомила начальник ГУ ДПС у Київській області Олена Виноградова. За наданою інформацією, цей показник на 7% або 82,3 млн грн перевищує надходження січня 2020 року.

Серед топ-3 лідерів за обсягами надходжень – платники, зареєстровані у Бучанському районі – 346,2 млн грн, Білоцерківському – 223 млн грн та Броварському – 203 млн грн.

У розрізі основних платежів традиційно найбільшу долю забезпечила сплата ПДВ: за січень суб’єкти господарювання спрямували до скарбниці 969 млн грн. При цьому темп росту до відповідного періоду 2020 року складає 13% або 107 млн грн додаткових для бюджету коштів.

Зі своїх доходів мешканці Київщини сплатили 247,6 млн грн, що на 5% або 11,7 млн грн більше за надходження аналогічного минулорічного показника.

Підприємства та організації області забезпечили 29,3 млн грн податку на прибуток. На обороноздатність країни платники направили майже 64 млн грн.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

 

Які платники Єдиного податку у 2021 році не застосовують РРО?

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до норм п.296.10 ст.296 Податкового кодексу України  реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Крім того, з 01 січня 2021 року до 1 січня 2022 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються ФОП – платниками єдиного податку ІІ-ІУ груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року (1320000,0грн.), незалежно від обраного виду діяльності, крім тих видів діяльності, для яких застосування  РРО є обов’язковим. До таких видів діяльності відносяться:

-торгівля технічно складними побутовими товарами, які підлягають гарантійному ремонту;

-торгівля лікарськими засобами, виробами медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

-реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

У разі перевищення ФОП – платником єдиного податку ІІ-ІУ груп в календарному році обсягу доходу що становить 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосування РРО та/або програмного РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим.

Застосування РРО та/або програмного РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

ГУ ДПС у Київській області

 

ДПС у січні опрацьовано 4 млн розрахункових документів про сплачені суми податків на нові рахунки

З 1 січня 2021 року в Україні у зв’язку з врегулюванням територіального устрою відповідно до вимог постанови «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 № 807-ІХ, прийняттям Закону України «Про Державний Бюджет України на 2021 рік» та внесенням змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»:

введені в дію 183 тисячі нових бюджетних рахунків у розрізі територіальних громад для зарахування надходжень до державного та місцевого бюджетів;

змінені бюджетні рахунки за окремими кодами класифікації доходів бюджету;

відкриті нові небюджетні рахунки для зарахування єдиного внеску.

Інформація щодо реквізитів бюджетних та небюджетних рахунків була розміщена в електронному кабінеті платників, на вебпорталі ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки» (https://tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/) та в Центрах обслуговування платників.

Зазначені процеси призвели до значного збільшення бюджетних рахунків та відповідної інформації про надходження платежів від Казначейства.

Органами ДПС у січні поточного року опрацьовано 4 млн розрахункових документів про сплачені суми податків на нові бюджетні рахунки та
 2 млн розрахункових документів про сплату єдиного внеску.

Враховуючи великий обсяг масиву даних відображення сплачених сум в Електронному кабінеті відбувається поступово датою фактичного перерахування платниками сум до відповідного бюджету та / або фондів.

При цьому пеня та штрафні санкції за несвоєчасну сплату не застосовуються.

У разі виникнення питань щодо невідображення в Електронному кабінеті сплачених сум у січні 2021 року просимо звертатися за номерами телефонів контакт-центру ДПС 0800 – 501-007 або на «Пульс» ДПС (044) 284-00-07 для термінового їх вирішення.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

 

Особливості подання звітності з урахуванням оновленого КОАТУУ: на що звернути увагу?

ГУ ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, обов’язком яких є подання наступної звітності: декларації по землі, оренді землі, екологічного податку, з рентної плати, з транспортного податку, з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, збору за місця для паркування транспортних засобів, з туристичного збору в результаті територіально-адміністративної  реформи та децентралізації утворились нові райони, а також об’єднані територіальні громади відповідно змінено КОАТУУ.

Джерелом інформації для оновлення КОАТУУ є рішення Верховної Ради України, опубліковані у “Відомостях Верховної Ради України”, а також оприлюднені дані про адміністративно-територіальні одиниці на порталі Верховної Ради України (рубрика “Ресурси”, довідник “Адміністративно-територіальний устрій”).

КОАТУУ призначений для забезпечення достовірності, зіставності, цілісності та автоматизованої обробки інформації у територіальному розрізі. ДК 014 – 97 “Класифікатор об’єктів адміністративно-територіального устрою України”, затверджений наказом Держстандарту України від 31.10.97 № 659 зі змінами, Верховної ради від 17.07.2020 № 807-ІХ “Про утворення та ліквідацію районів” та з врахуванням Розпоряджень Кабінету Міністрів № 715 від 12.06.2020 «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад” по кожній окремій області»

Тож, відбулися зміни у  адміністративно – територіальному устрої України – одні райони ліквідувались, а інші створено. Зверніть увагу: при подачі звітності платникам  податків потрібно вказувати у звітності на 2021 рік нові КОАТУУ.

Враховуючи зазначене, якщо одна юридична особа має декілька об’єктів оподаткування на території різних адміністративних одиниць, то до податкового органу за місцезнаходженням кожного з об’єктів подаються окремі податкові декларації, тобто за різними кодами КОАТУУ. Це стосується і випадку, коли всі території підпорядковуються одному податковому органу. Податкові зобов’язання за кожною з таких декларацій також сплачуються окремо щомісяця – до різних бюджетів за місцезнаходженням конкретного об’єкта оподаткування.

У випадку подання податкової звітності з невірно вказаним КОАТУУ в податковому органі за місцезнаходженням об’єкта виникає факт неподання або несвоєчасного подання податкової декларації. У такому разі до платника податку можуть застосовуватися штрафні санкції відповідно до статті 120 Податкового кодексу України.

У разі самостійного виявлення платником помилки платник повинен подати декларації:

— за КОАТУУ, який вказано невірно – уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити до зменшення податкове зобов’язання;

— за вірним КОАТУУ – податкову декларацію за типом «Звітна».

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

 

Семінар для ФОПів  платників єдиного податку відбувся у Вишгороді

Податківці Київщини провели черговий семінар для платників єдиного податку другої-четвертої груп щодо новацій у податковому законодавстві, застосування РРО та програмних РРО, а також кампанії декларування доходів, отриманих громадянами минулого року. Цього разу захід проведено у Вишгородській ДПІ. Серед запрошених були представники органів місцевої влади, керівники торгівельно-розважальних закладів та ринків. З боку обласного апарату податкової служби участь взяли заступники начальника Олександр Загорський, Валерія Буділовська, заступник начальника управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Анна Топка, начальник Вишгородської ДПІ Олександр Назарчук.

Заступник начальника Олександр Загорський наголосив, що новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій не поширюється на мікробізнес та не передбачають тотальної фіскалізації.

Найактуальнішим питанням зустрічі стало впровадження РРО та програмних РРО з 01.01.2021 року, основні кроки їх реєстрації та вимоги до застосування. Крім того, обговорили і коло платників, для яких передбачена відстрочка у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій до 01.01.2022 року.

Щодо декларування доходів, Анна Топка, заступник начальника управління адміністрування податків і зборів з фізичних осіб, підкреслила, що за результатами 2020 року громадяни, які отримали доходи, з яких не було сплачено податок на доходи фізичних осіб, обов’язково подають до податкового органу за своїм місцезнаходженням декларацію про майновий стан і доходи. Також вона наголосила, що декларацію необхідно подати до 1 травня поточного року, а скористатися правом на податкову знижку громадяни можуть до 31.12.2021 року.

Говорили також і про основні види порушень, пов’язані з використанням незадекларованої найманої праці та допуск до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

Доєдналися до семінару представники Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області – участь у заході взяла начальник фінансово-економічного управління Юлія Калита. Зокрема, вона детально розповіла, як розмір пенсії залежить від страхового стажу та заробітної плати.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

Додати коментар