На Київщині відбулася розширена нарада з питань діяльності інтернатних установ системи соціального захисту населення

Департаментом соціального захисту населення Київської облдержадміністрації 24 травня 2018 року у Ржищівському геріатричному пансіонаті проведено розширенунараду з питань діяльності інтернатних установ системи соціального захисту населення під головуванням заступника голови Київської облдержадміністрації В’ячеслава Кучера.

У нараді прийняли участь директор департаменту соціального захисту населення Київської облдержадміністрації Мещан І.В., заступники директора департаменту соціального захисту населення Крук О.О., Винник О.М. та директори інтернатних установ

Також, на запрошення департаменту, участь у нараді приймала представник департаменту охорони здоровя Київської облдержадміністрації Князька Т.В.

На нараді були розглянуті проблемні питання поточної діяльності інтернатів, обговорено стан виконання заходів Указу Президента України від 13.12.2016 № 553/2016 «Про заходи спрямовані на забезпечення додержання прав осіб з інвалідністю» та Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, визначено подальші кроки щодо реформування та деінституалізації інтернатних закладів психоневрологічного і геріатричного профілів.

Генеральний директор Переяслав-Хмельницького центру соціального захисту пенсіонерів та інвалідів Голованова Р.П. доповіла учасникам наради про напрями реформування стаціонарних закладів психоневрологічного профілю, що розроблені групою міжнародних експертів та міжнародних фондів  для системи інтернатних закладів України, з урахуванням європейського досвіду щодо догляду та надання соціальних послуг особам з психічними розладами.

Директор Білоцерківського дитячого будинку-інтернату Верещак А.Г. доповіла присутнім про напрями діяльності закладу щодо реформування інституційного догляду дітей з інвалідністю. Також директор проінформувала про стан реалізації пілотного проекту Українського Фонду соціальних інвестицій, щодо розвитку в Білоцерківському дитячому будинку-інтернаті інноваційних соціальних послуг для дітей з особливими потребами – послуги денного догляду, підтриманого проживання та транзитного перебування молоді віком від 18 до 35 років, паліативний догляд дітей віком від 7 до 18 років, тимчасового відпочинку батьків дітей з інвалідністю. Для реалізації вказаних заходів здійснюється вивчення потреб кожного вихованця, опис технічних характеристик нових послуг, налагоджена співпраця з місцевими органами управління освітою, службою у справах дітей та сімї, органами місцевого самоврядування.

Також на нараді заслухано звіти керівників Ржищівського геріатричного пансіонату Тутука В.В. та Ставівського психоневрологічного інтернату Личаченка П.О. про усунення порушень, виявлених робочою групою під час моніторингових візитів до вказаних закладів.

Директор департаменту соціального захисту населення Мещан І.В. окреслив основні напрями та заходи щодо подальшого реформування і подальшого розвитку інтернатних закладів, та надав доручення щодо початку підготовки до осінньо-зимового періоду 2018-2019 років.

Додати коментар