В Переяславі на Всеукраїнській науково-практичній конференції продовжили вишивати унікальний український рушник

22 травня 2018 р. в конференц-залі імені В.О. Сухомлинського Державного вищого навчального закладу «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» проходила Всеукраїнська науково-практичної конференції «Підготовка педагога ХХІ століття крізь призму ідей Василя Сухомлинського» до відзначення 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського. 

У програмі конференції було представлено культурно-мистецьку Акцію «Обніміться ж, брати мої!». Акція, яка має на меті долучити всіх небайдужих, активних, креативних українців до вишивання Рушника Великому Тарасу. Процес вишивання Рушника особливий – він поєднує вишивку з поширенням об’єднавчих ідей Шевченка. Щоб кожен українець відчував гордість за свій народ, за свій рідний край!

Майстер Переяслав-Хмельницького ЦПТО Оксана Петрівна Узенюк та учні училища Христина Янчіюк, Катерина Чуприна допомогли усі бажаючим долучитися до вишивання Рушника Великому Кобзареві. Це – Савік Дмитро Леонідович, викладач ЗОШ у с. Єрківці; Підборський Юрій Григорович, викладач ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»; Вашуленко Микола Самійлович, дійсний член Національної академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор; Ірина Іванівна Доброскок, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України; Леся Віталіївна Сухомлинська, науковий співробітник відділу історії освіти Державної науково-педагогічної бібліотеки України ім. В.О. Сухомлинського (онука Василя Сухомлинського).

Ось їхні відгуки: «Хочеться сподіватися, що кожен значок на цьому рушнику символізуватиме нашу згуртованість, а весь рушник стане символом українського народу, дружного, сильного духом і фізично у ці складні для України роки несхитної боротьби за нашу волю і незалежність. Слава Україні! Я зробив кілька стібків на цьому рушнику. У мене тремтіли руки від хвилювання. Думаю, що кожен із нас цими рухами руки доторкнувся до рушника своєю душею, серцем» (Микола Вашуленко 22.05.18 р.).

«Український рушник – наша генетична пам’ять, зв’язок з минулим і дороговказ у майбутнє. Дуже креативна ініціатива – долучення кожного до створення цілого, того, що залишиться пам’яткою на довгі роки. Слава Україні!» (Леся Сухомлинська 22.05.18 р.).

Завідувач НДС «Музей українського рушника»  Наталя Заїка

Додати коментар