До ліцею “Патріот” їдуть зі всієї Київщини. Знову набрали рекордну кількість вихованців

Чим ближче до початку нового навчального року, тим більше виникає запитань, як же він проходитиме. Адже упродовж тривалих літніх канікул коронавірус не лише не зник, на що багато хто сподівався, а навпаки, посилюється. Про підготовку до навчального року за таких умов з Василем Козієм (60 років), директором Переяславського ліцею-інтернату “Патріот”, спілкувався кореспондент Переяслав.City.

На вході до навчального корпусу встановлять дезінфікуючу раму

– Перше вересня все ближче, а нез’ясованих питань, здається, залишається багато?

– Особисто для мене, як директора, теперішня ситуація зрозуміла. Оскільки ми є закладом обласної комунальної власності, то ще з того часу, коли лише було впроваджено по всій країні карантин і дистанційне навчання, по всіх питаннях навчального процесу, утримання закладу працюємо у дуже тісному контакті безпосередньо з обласним департаментом освіти. І тільки з’являються якісь нові документи, настанови з цього приводу, нам їх розсилають в першу чергу. Тож у нас вже є інструктивно-методичні поради початку нового навчального року. Плануємо його розпочати не дистанційно, а традиційно у нашому навчальному закладі.

– З урахуванням умов карантину?

 – Так. Зараз, наприклад, готуємося до установки на головному вході до навчального корпусу спеціальної камери для дезінфекції. Це – пристрій у вигляді рамки на зразок тих, що встановлюють в аеропортах чи інших установах, де потрібна перевірка. Проте тут у неї буде інша функція. По всьому периметру рамки розміщені невеликі форсунки. Коли людина проходитиме через неї, вони спрацьовуватимуть автоматично. Випускатимуть спеціальний аерозоль, якого, можливо, навіть не буде помітно, але він має дезінфікуючу дію. Вартість такого пристрою разом з усім необхідним устаткуванням – 36 тис. грн. Кошти спеціальним призначенням виділені з обласного бюджету. Наш департамент КОДА навіть вже провів тендер на встановлення такого обладнання.

Доліцейних класів більше не буде

– Чи не перешкодив карантин набору дітей до ліцею?

– Набір у нас практично завершився. З першого вересня за парти сяде 230 ліцеїстів. Це більше, ніж минулого року, коли їх було близько 200. Тепер у нас буде два восьмих, два дев’ятих, три десятих і два одинадцятих класи. На конкурсній основі набирали з усієї області. Причому, що з нашого регіону кількість дітей дещо зменшилася. Якщо у минулому з міста було 30% (допустима норма), то зараз 21%. Натомість, скажімо, з Яготинського району їх число збільшилося майже до 40 осіб. Це вже приблизно стільки ж, як і з нашого району. У виборі нашого закладу для навчання, крім іншого, добре допомогли ще й військкомати у регіонах. Багато дітей приходять вже з конкретною метою – стати у майбутньому військовиками чи працівниками інших силових структур.

– Раніше у вас навчалися не лише ліцеїсти військового профілю, а й інші діти. Як буде тепер?

– Ліцейні класи цього профілю починаються з восьмого. Коли наш заклад лише отримав теперішній статус, вийшло так, що старшокласників одразу ж перевели на профільне навчання, вони одягли військову форму. А от молодші класи залишалися доліцейними, навчалися як і раніше. І поступово ми їх виводили. Тобто діти переходили у наступний клас, а нових на їх місце вже не набирали. Минулий навчальний рік був останнім, коли у нас ще було два сьомих класи (близько 50 дітей). Цього року вони перейшли у восьмий клас. Тепер у нас всі вихованці на військово-спортивному профілі. Будуть в однаковій формі, матимуть єдину систему навчань. А ще і певні преференції. Адже для ліцейних класів у нас з самого початку безкоштовне і харчування, і проживання у гуртожитку. Витрати на себе бере обласний бюджет. А для батьків це суттєва фінансова підтримка.

Благодійні акції ліцеїстів

Благодійні акції ліцеїстів

Для пожежної безпеки лише гуртожитку дадуть вісімсот тисяч

– Останнім часом для закладів освіти суттєвою проблемою стала ще й відсутність належної протипожежної безпеки. Мабуть, що ця проблема існувала завжди. Та підвищена увага на це звертається саме зараз.

– З вогнегасниками, іншими засобами пожежогасіння проблем не було ніколи. Та зараз вимагається встановлення в навчальних закладах систем пожежної сигналізації, обробка спеціальними протипожежним розчинами всіх дерев’яних конструкцій горищ. Щоб виконати ці вимоги, потрібні величезні кошти. З цього приводу вже проводилося немало нарад, інших зустрічей, перемовин на різних рівнях. Між тим пожежники роблять приписи, звертаються до суду, забороняють відкривати навчальні заклади без встановлення пожежної сигналізації. А така система, наприклад, лише для нашого гуртожитку коштує 800 тис. грн. Я вдячний нашому департаменту освіти КОДА, що вони вчасно відреагували на наше звернення з цього приводу. Виділили кошти для обробки горища та виготовлення сигналізації для спального корпусу. Вже розроблено проект і проводиться тендерна процедура.

– Як щодо навчального корпусу?

– Він теж цього потребує. Та я і на нарадах, і скрізь казав, що у цьому випадку послідовність повинна бути інша. Вже років з п’ятнадцять над цим корпусом проблемним залишається дах. І чим далі, тим шиферна покрівля світиться все більше. То по-господарськи було б спочатку замінити її, а вже потім робити обробку дерев’яних конструкцій, виготовлення сигналізації. Висновки обстежень, проведених експертиз, що доводять необхідність такого ремонту, документально оформлені. Обласне керівництво з розумінням ставиться до цієї ситуації. І, можливо, цього року вживались би якісь дії, але на перешкоді став коронавірус. Як відомо, через цю пандемію багато яких проектів було відтерміновано. За нинішніми цінами, щоб замінити цю покрівлю, потрібно десь мільйон гривень.

Вихованці "Патріоту" обов’язкові учасники загальноміських заходів

Вихованці “Патріоту” обов’язкові учасники загальноміських заходів

Завершується оновлення умеблювання спального корпусу

– Поточні ремонти робили, як і щоліта?

– Так. Окрім того, значно було поліпшено умови у нашому спальному корпусі, де маємо до 150 місць. За кошти обласного бюджету вже упродовж кількох років поступово замінюємо тут меблі та інше. То цього літа вже повністю замінили на нові ліжка, матраци. До завершення йде і заміна шаф у кожній кімнаті. Тумбочки, столи міняли раніше. Так що умеблювання гуртожитку у нас вже майже оновлене.

– Зазвичай наприкінці серпня проводяться різного роду масштабні педагогічні наради. Як вони плануються цього разу у зв’язку з карантином?

– З того часу, коли він розпочався, переважна більшість нарад з нашим обласним керівництвом та інших проводиться в онлайн-режимі (через інтернет). У великій нагоді для цього нам став мультимедійний кабінет. Там є і великий екран і відеокамери, інше необхідне оснащення. Так що і ми їх бачили, і вони нас. Обговорювали різні питання у реальному часі. Вже знаю, що головна передвереснева обласна педагогічна конференція теж проводитиметься в онлайн-режимі.

Додати коментар