Керівники навчальних закладів міста обговорили перспективи освітнього процесу у новому навчальному році

27 липня в залі засідань Переяславської міської ради відбулася робоча нарада керівників закладів освіти міста за участі міського голови Тараса Костіна. У роботі наради взяли участь: заступник міського голови Валентина Губенко, начальник відділу освіти Петро Ярмоленко, голова міської профспілки працівників освіти, Почесний громадянин міста Анелія Ковальська, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Переяслав-Хмельницького районного управління Головного управління Держспоживслужби у Київській області Олена Вовк.

Присутні учасники наради розглянули питання: застосування різних форм організації освітнього процесу в умовах адаптивного карантину та забезпечення закладів освіти пірометрами, засобами індивідуального захисту, дезінфікуючими засобами для рук та обробки поверхонь, формування мережі закладів освіти міста, стану забезпечення підручниками учнів закладів середньої освіти, зокрема першокласників, стану реалізації проекту «Нова українська школа», проведення відпускної кампанії та виплати заробітної плати і відпускних педагогічним працівникам та обслуговуючому персоналу, стану проведення поточних та капітальних ремонтів у закладах освіти, підготовки закладів освіти до осінньо-зимового періоду, стану укладення строкових договорів з керівниками закладів освіти міста, та реорганізації закладів освіти відповідно до законодавства.Начальник відділу освіти Петро Ярмоленко повідомив присутніх, що загальнонаціональний карантин, встановлений через пандемію COVID-19, продовжено до 31 серпня 2020 року. Тому у регіонах встановлюватиметься один з чотирьох рівнів епідемічної небезпеки. Два рівні мають обмеження для діяльності закладів освіти. Відповідне рішення Уряд ухвалив 22 липня 2020 року. Переважна більшість учнів 1 вересня традиційно підуть до закладів освіти. Міністерство вимагає, щоб навчальний процес проходив, як і раніше, в класах, аудиторіях, лабораторіях, спортзалах. Але з урахуванням карантинних обмежень. «-Ми чекаємо від МОН докладні алгоритми та роз’яснення щодо можливих дій та рішень в умовах адаптивного карантину» – сказав Петро Ярмоленко.

З 1 серпня 2020 року залежно від епідемічної ситуації в кожному з регіонів або окремих адміністративно-територіальних одиницях встановлюється один з рівнів епідемічної небезпеки поширення COVID-19 – “зелений”, “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний”. Рівень визначає Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за результатом оцінки епідемічних показників у регіоні. Зокрема, на території регіонів із “помаранчевим” рівнем небезпеки заборонено відвідувати заклади освіти учнями у групах більш ніж 20 осіб, крім закладів дошкільної та загальної середньої освіти. На території регіонів із “червоним” рівнем небезпеки здобувачам освіти заборонено відвідувати заклади освіти. МОН розглядає три можливих сценарії початку навчального року – не виключено, що навчальний процес відбуватиметься у змішаній формі.

  варіант перший – низький рівень захворюваності, відвідування закладів освіти дозволено у звичайному режимі;

  варіант другий – високий рівень захворюваності, освітній процес забезпечується дистанційно;

  варіант третій (найбільш імовірний) – середній рівень захворюваності, освітній процес забезпечується як дистанційно, так і в закладах освіти з дотриманням правил дистанціювання та гігієни.

Відділ освіти замовив 11 пірометрів для навчальних закладів міста.  Також замовлено дезінфікуючих засобів для рук та обробки поверхонь для дошкільних закладів освіти на суму 22 тис. грн. Для загальноосвітніх та позашкільних закладів освіти дезінфікуючі засоби будуть придбані до кінця серпня місяця.

У 2020-2021 навчальному році кількість учнів у загальноосвітніх навчальних закладах збільшиться на 112, відповідно кількість класів, у яких вони розмістяться збільшиться на 3. Кількість 1-х класів залишається сталою, а саме – 14. До 1-х класів зараховано 395 учнів, що на 19 більше ніж минулого року. У 2020-2021 навчальному році зменшиться кількість 10-х класів, замість 10, в яких навчалося 199 учнів, їх буде 9, в яких 172 учні. Середня наповнюваність учнів у класі зросте з 26,6 до 26,9.

На даний час тривають поточні ремонти у навчальних закладах міста. У 2020 році  на матеріали для поточних ремонтів витрачено 150 тис грн. Крім цього здійснено поточні ремонти в ряді навчальних закладів у рамках підготовки до нового 2020-2021 навчального року. Зокрема, у ЗОШ І-ІІІ ст.  №3 здійснено ремонт їдальні на суму 193,7 тис грн., у ЗДО №10 «Любавонька» здійснено ремонт підсобного приміщення харчоблоку на суму 160 тис грн., у ЗДО №7 «Берізка» здійснено ремонт стелі на суму 48.7 тис грн. Також триває ремонт підвального приміщення на суму 163,2 тис грн. у ЗОШ І-ІІІ ст. №1  та ремонт спортивного майданчика на суму 199.4 тис грн. у ЗОШ І-ІІІ ст. №7.

Обсяги субвенції передбачені постановою КМУ від 12.02.2020 №105-712,47 тис.грн., у тому числі:

  1. Засоби навчання та обладнання-153,03тис.грн. Договори на закупівлю укладені та проводиться доставка в відділ освіти.

2.Сучасні меблі-327,58 тис грн. Проведена  процедура публічних закупівель, укладено договір відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі».

3.Комп’ютерне обладнання -231,86 тис.грн. Проведена  процедура публічних закупівель, укладено договір та 24 липня здійснено доставку товару.

Обсяги співфінансування-306,00тис.грн.

1.Сучасні меблі-123,10 тис. грн. Проведена  процедура публічних закупівель, укладено договір відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі».

2.Комп’ютерне обладнання -182,9 тис.грн. Проведена  процедура публічних закупівель, укладено договір на закупівлю. 24 липня здійснено  доставку товару. Також перераховано кошти у сумі – 49,8 тис.грн. на придбання ламінаторів.

Обсяг субвенції передбачений постановою КМУ від 12.02.2020 №105 за 2019 рік- 639,0 тис. грн. Обсяг співфінансування за 2019 рік-1600,0 тис. грн.

Відповідно до Закону України «Про  освіту», прийнятого у 2017 році до серпня 2022 року засновникам навчальних закладів потрібно визначити типи навчальних закладів. Основні типи цих закладів за новим законом повинні відповідати рівню освіти: початкова школа, гімназія, ліцей. У місті Переяславі функціонує 8 закладів загальної середньої освіти, що реалізують освітню діяльність на I, II та III ступенях (з 1-го по 12-ий клас). Для того, щоб максимально дотриматись вимог Закону України «Про освіту» та оптимально визначити типи навчальних закладів, доцільно було б визначити один або два заклади в місті, які б отримали статус «ліцей» та забезпечили освітню діяльність ІІІ ступеня.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про освіту» Здобуття загальної середньої освіти забезпечують:

  • початкова школа – заклад освіти I ступеня (або структурний підрозділ іншого закладу освіти), що забезпечує початкову освіту;
  • гімназія – заклад середньої освіти II ступеня (або структурний підрозділ іншого закладу освіти), що забезпечує базову середню освіту;
  • ліцей – заклад середньої освіти III ступеня (або структурний підрозділ іншого закладу освіти), що забезпечує профільну середню освіту.

Початкова школа, гімназія і ліцей можуть функціонувати як окремі юридичні особи, або як структурні підрозділи іншого закладу освіти (зокрема, закладу загальної середньої освіти I-II, II-III чи I-III ступенів). Ліцеї функціонують, як правило, як самостійні юридичні особи. Заклад загальної середньої освіти, що реалізує освітні програми на декількох рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

На нарадах з керівниками навчальних закладів та на колегіях відділу освіти дане питання було розглянуте  і узагальнено таку пропозицію:

  • ЗОШ І-ІІІ ст. №1, ЗОШ І-ІІІ ст. №2, ЗОШ І-ІІІ ст. №3, ЗОШ І-ІІІ ст. №4, ЗОШ І-ІІІ ст. №5 матимуть статус гімназії – заклад середньої освіти І-II ступеня, що забезпечує початкову та базову середню освіту;
  • ЗОШ І ступеня №6 матиме статус початкова школа – заклад освіти I ступеня, що забезпечує початкову освіту;
  • ЗОШ І-ІІІ ступеня №7 буде реорганізовано в 2 заклади: початкова школа – заклад освіти I ступеня, що забезпечує початкову освіту та ліцей – заклад середньої освіти ІІ – III ступеня, що забезпечує базову середню освіту та профільну середню освіту.

Міська гімназія матиме статус ліцею – заклад середньої освіти ІІ – III ступеня, що забезпечує базову середню освіту та   профільну середню освіту.

По завершенні наради організатори наради відповіли на запитання присутніх керівників навчальних закладів.

Додати коментар