Чи ефективним було дистанційне навчання та що буде у вересні: розповідає начальник відділу освіти

29 травня в усіх школах Переяслава мало б відбутися свято Останнього дзвоника. Через карантинні обмеження цього року вперше до навчального процесу, традиційних шкільних заходів кінця травня-початку червня було внесено суттєві зміни. Про підсумки навчального року, перспективи розповів начальник міського відділу освіти Петро Ярмоленко (51 рік) – Переяслав.City.

– Як відомо, ще з 12 березня наші школи разом з іншими по всій країні перейшли на дистанційну форму навчання. Наскільки воно було ефективним на вашу думку?

– Розпорядження про перехід на таку форму навчання, як і саме поширення цієї небезпечної інфекції було несподіванкою для всього суспільства, можна навіть сказати, для всього світу. Рекомендації, інструкції про те, як його проводити, передавалися через обласний департамент освіти. Вже на місцях вчителі залежно від предмета, технічних можливостей вибирали ту чи іншу найоптимальнішу для них методику. Дехто використовував, скажімо, таку інтернет-платформу як Zoom. Вона дає можливість вести роботу одночасно з усім класом. Використовувалися інші можливості: електронні пошти, соціальні мережі, мобільні телефони. З квітня запрацювали телеуроки. Загалом для тих вчителів, які поставилися до цього з усією відповідальністю, а таких, на мою думку, переважна більшість, навантаження були значно більші, ніж коли вони проводили навчання у шкільних класах.

– З іншого боку до такого розвитку подій не були готові і учні.

– Так. Не секрет, що більшість дітей матеріал онлайн-уроків або ж дуже слабо опановували, або ж і взагалі не опановували. Причини різні: у когось не було вдома технічних можливостей, для інших – достатнього стороннього контролю, або ж просто діти не сприймали таку форму навчання, не були до неї готові. Тому на рівні всієї країни вже передбачено, що з першого вересня, коли школи розпочнуть звичне навчання, місяць чи навіть трішки більше буде відведено для повторення та узагальнення того, чому діти навчалися під час карантину.

Петро Ярмоленко: "Найскладнішим дистанційне навчання було для початкових класів"Петро Ярмоленко: “Найскладнішим дистанційне навчання було для початкових класів”

Особливо складним дистанційне навчання було для початкових класів. Тут вчителю потрібно постійно бачити, чи доходить до дитини та інформація, яку він дає. Або ж, якщо це, скажімо, стосується навиків письма, просто стояти біля кожної дитини і направляти її руку. Дистанційне навчання можливе і для початкових класів, але ж не такий тривалий період – майже три місяці. Воно ніколи не замінить звичного у класі, тому потрібно буде багато чого надолужувати.

– А як з підсумковими оцінками за рік?

– Вони будуть виставлятися. На це вчителям дається два тижні, до 15 червня. Що стосується випускників дев’ятих класів, вони державну підсумкову атестацію не здають. Ті, кому потрібно, в індивідуальному порядку отримають свідоцтва про базову загальну освіту. Але більшість продовжать навчання у своїх школах.

Одинадцятикласники здаватимуть зовнішнє незалежне оцінювання. Основна сесія – з 25 червня по 17 липня. У Переяславі, очевидно, буде три предмети. Українську мову міські діти здаватимуть в університеті, діти з району – у сьомій школі. Також у ЗОШ №7 планується історія України та географія. Більшість предметів здаватимуть у Борисполі, а фізику та хімію – у Києві. У зв’язку з карантином передбачені відповідні вимоги під час проведення ЗНО: соціальна дистанція, захисні маски тощо. Передбачена навіть присутність у аудиторіях спеціальних інструкторів.

– У зв’язку з онлайн-навчанням не було змін в оплаті роботи педагогів?

– Ніяких змін в оплаті не було як для працівників шкіл, так і дошкільних закладів. Проте вже з 1 травня всі працівники дитсадочків були у відпустці. Працівники садочка “Сонечко” повертаються з неї, оскільки з 1 червня він відновлює свою роботу, як черговий у місті. Чергові садочки у нас працюють щоліта. Але цього разу запускаємо його раніше, оскільки інші не працюють. Вже вивчили потребу. Націлювали батьків, якщо є хоч найменша можливість краще, щоб не вели дітей. Тож цього літа за наповнюваністю він буде меншим, ніж у попередні роки. Перебуватиме у ньому до 140 дітей у восьми групах. Є цілий ряд вимог карантинного періоду, яких дотримуватимуться у цьому садочку.

У садочку "Сонечко" заразУ садочку “Сонечко” зараз Олена Матвієнко

– До навчального року, який закінчився тривалим карантином, готувалися і у школах, і в садочках: виділялося фінансування, заготовлялися продукти харчування інші матеріальні ресурси. Як з цим?

– Якщо у подальшому буде все нормально, роботу всіх садків плануємо розпочати з 1 серпня. Основні продукти харчування, які закуповувалися раніше і не були використані у зв’язку з карантином, зберігаються у морозильних камерах. Навіть моркву працівники садків перетерли і склали у морозилки. Частину із цих запасів передамо для чергового садка. Але певну частину сезонних овочів, ту ж картоплю, капусту будемо списувати. У фінансовому виразі це не будуть великі втрати. У деяких школах, де овочі зносили батьки, їх їм і віддали.

Щодо витрат з міського бюджету на комунальні послуги (опалення, електро, водопостачання, вивезення сміття), а також коштів на харчування за два карантинних місяці вимушена економія склала 1 млн 300 тис. грн. У садочках, де батьківська плата за харчування становить 60%, через відсутність потреби не було отримано від батьків за цей період до 300 тис. грн.

 

Додати коментар