У центральному парку Переяслава впорядковують Братську могилу

Вже другий тиждень коштом цеху “Благоустрій” з ВУКГ проводиться цілий комплекс робіт із впорядкування Братської могили, що в міському парку ім. Григорія Сковороди. Також здійснюється поточний ремонт скульптури солдата, яка була встановлена тут у 1953 році. Реставрація цієї півтораметрової фігури не проводилася останні 10 років. Принаймні так запевнив 29 квітня реставратор НІЕЗ “Переяслав” Валерій Руденко, 64 роки, якого найняли для проведення цих робіт – повідомляє Переяслав.City

– На цьому пам’ятнику є кілька шарів фарби. Добре помітно, що спершу він був сірого кольору. А кільканадцять років тому його пофарбували бронзовою фарбою. Бронзовим він буде й надалі – саме таку фарбу придбали для оновлення. Пофарбую, як тільки упораюся зі зняттям піддутої з роками фарби та із зашпаклюванням тріщин. Постамент, на якому встановлена фігура воїна, також потребує негайного ремонту. Гранітні плити на ньому розійшлися у кількох місцях, очевидно, через зливи та вітри. Певен, з цими роботами вправлюся за кілька днів до святкування Дня Перемоги, – сказав Валерій Петрович.

Облагородженням Братської могили та й загалом усього цього парку займаються також працівники цеху “Благоустрій”, зокрема Іван Біляєв, 35 років.

У зв’язку з карантином масових урочистостей з нагоди 75-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні не буде. 8 травня посадовці міста та району вшанують пам’ять визволителів Переяславщини хвилиною мовчання й тихою молитвою і покладуть квіти до пам’ятника.

Дещо із досліджень краєзнавиці Людмили НАБОК, 62 роки

  • Історія заснування цієї паркової зони розпочалася у 1947 році, коли переяславці почали активно впорядковувати центральний квартал в межах сучасних вулиць Б. Хмельницького, Г. Сковороди, Т. Шевченка та І. Мазепи. Після Другої світової війни цегляні крамниці, водонапірнна башта, корпуси трикотажної фабрики та й сама торговельна площа перебували у напівзруйнованому стані.
  • Міськвиконком прийняв рішення про використання залишків цегли на потреби вціліліших будинків, а саму площу засадити деревами. А 9 серпня 1947 року невідомо з чиєї пропозиції чи директиви, але явно з ідеологічних міркувань було прийняте рішення про перенесення останків воїнів, що поховані на Букрині, в Переяслав та влаштування могил Героїв Радянського Союзу на центральній площі.
  • В 1948 році навколо могил посадили 500 дерев.
  • В 1952 році тут збудували фундаментальний пам’ятник, а через рік встановили азбестобетонну фігуру воїна.
  • В 1970-х роках на могилах встановили гранітні стели, таким чином було створено меморіал Слави героям, загиблим у 1943 р. на Букринському плацдармі.

Додати коментар