Пенсійна реформа 2017 року стосується кожного

Основна мета пенсійної реформи – відновлення соціальної справедливості пенсійного забезпечення та диференціація пенсії в прямій залежності  від тривалості стажу та рівня заробітку людини.

Основні засади урядової пенсійної реформи:

  • обов’язкове осучаснення пенсій, тобто їх перерахунок відповідно до зростання середньої заробітної плати.  Уряд пропонує з 01.10.2017 перерахувати раніше призначені пенсії з використанням показника середньої заробітної плати -3764,40 грн.;
  • з 1 жовтня, а не з 1 грудня , як передбачає бюджетний закон, розмір мінімальної пенсії зросте  до 1373 грн;
  • з 1 жовтня уряд пропонує скасувати 15% зниження пенсій працюючим пенсіонерам;
  • пенсію за віком призначатимуть у 60 років за наявності 25 років страхового стажу. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу збільшуватиметься на один рік, отже, у 2028 році аби  отримати пенсію у 60 років потрібно мати 35 років страхового стажу;
  • у 63 роки пенсію за віком призначатимуть у разі наявності страхового стажу від 15 до 25 років. Кожні 12 місяців вимога до кількості страхового стажу збільшуватиметься на один рік, отже, у 2028 році  25-35 років страхового стажу ;
  • починаючи з 01.01.2019 особам, в яких страховий стаж становитиме 15 років, пенсію за віком призначатимуть у 65 років. Особи, страховий стаж яких буде менше 15 років, матимуть право на призначення державної соціальної допомоги після досягнення 65 років за сукупним доходом сім”ї.

Якщо у майбутнього пенсіонера на момент призначення пенсії не буде необхідного страхового стажу, він матиме право обрати: допрацювати необхідну кількість років або придбати необхідну  тривалість страхового стажу (але не більше 5 років).

З 1 січня 2018 року  планується скасувати право на призначення пенсій за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров”я, соціального захисту та інших.  Пенсії за вислугу років призначатимуться лише військовослужбовцям.

Основна ідея  запропонованої реформи – відновити соціальну справедливість, як по відношенню до тих, хто вже перебуває на заслуженому відпочинку, так і до  майбутніх пенсіонерів. Якщо людина чесно працювала все життя, вона має гарантовано отримувати гідну пенсію.

Додати коментар