Рада інвесторів Київщини – спосіб залучити кошти в регіон

Визначна для Київщини подія відбулася 19 лютого. Відомі українські та закордонні інвестори і бізнесмени зустрілися, щоб обговорити питання інвестування в регіон.Голова КОДА Олексій Чернишов виступив ініціатором цього заходу. Участь взяли також представники міжнародних інвестиційних установ і банків, центральних і регіональних органів влади, місцевого самоврядування і правоохоронних органів, юридичних, консалтингових установ, НГО. Всього були присутні понад 100 гостей. На найвищому рівні учасники обговорили проблеми і перспективи інвестування в Київщину. Поділилися досвідом своєї діяльності, кейсами, які можуть бути у нагоді для залучення коштів в розвиток регіону.«Інвестиції є рушійною силою економіки, від якої напряму залежить розвиток країни. В стратегічних цілях на цей рік багато уваги ми з командою Київської облдержадміністрації приділили розбудові Київщини як інвестиційно привабливого регіону. Потужного та стабільного», – підкреслив Олексій Чернишов на початку засідання.

Ідея Ради полягає у створенні механізму для реальної підтримки інвестицій.

Обласна влада планує реалізувати проєкти, що сприятимуть покращенню бізнес- та інвест-клімату в регіоні. Для цього в КОДА проводять аналіз вразливих факторів і співпрацюють з інвестиційними установами Київщини.

Один з механізмів сприяння ефективному веденню економічної діяльності – Агенція регіонального розвитку. Її завдання – підготовка для інвесторів проєктів під «ключ», супроводження інвестпроєктів, формування позитивного іміджу та бренду Київської області, взаємодія з міжнародними фінансовими організаціями та донорами.

Голова Агенції регіонального розвитку Дмитро Кріпак розповів про головні завдання організації. Наголосив на важливості надання підтримки бізнесу, що  існує, і вживання всіх можливих заходів для залучення в регіон нових інвесторів. «Агенція регіонального розвитку громадам буде допомагати просувати активи, а інвесторам – продавати продукт», – зазначив керівник Агенції.

Також про взаємодію бізнесу і державних органів розповіла виконавчий директор «Європейської Бізнес Асоціації» Ганна Дерев’янко. Від державних органів виступив керівник Служби безпеки України Сергій Болдир.

Київська область займає 6 місце в країні за кількістю об’єктів малої приватизації. Це досить привабливий за кількістю можливих варіантів для інвесторів регіон. Голова Фонду Державного майна Дмитро Сенниченко розповів про плани ФДМУ, в які входить його осучаснення,  створення інвестиційного меню, а також про об’єкти, які будуть роздержавлювати цього року. «Не має завдання просто продати все, що є в державі. Завдання – продавати на конкурентній основі. Ми маємо пропозицію на будь-який гаманець: від маленького гаража, до столичного готелю, або заводу», – розповів голова фонду.

Засновник і керівний партнер венчурного фонду AVentures Capital і голова наглядової ради UVCA Андрій Колодюк як успішний інвестор в ІТ галузь поділився своїм досвідом і дав поради як будувати успішні стосунки між владою і бізнесом.

Засновник холдингової компанії UFuture і фонду K.Fund Василь Хмельницький зазначив, що західні інвестори бояться найменших ризиків які очікують на них в Україні, але з готовністю беруть площі в оренду. Він порадив будувати в області приміщення, цехи, заводи, які іноземний бізнес зможе брати в оренду під свої виробництва. «А ще, для того, щоб мати людський капітал замало платити високу зарплатню, люди хочуть безпечні та комфортні умови життя для себе і своїх дітей. Їх треба створити», – наголосив В. Хмельницький.

Олексій Чернишов звернув увагу присутніх, що не зважаючи на багато привабливих факторів, Київський регіон за усі минулі роки спромігся отримати лише  близько 1,6 млрд дол. інвестицій. Але має достатньо успішних кейсів, щоб увійти до топ-країн із високим рівнем інвестиційної привабливості, та отримати ще 1,6 млрд за найближчий період.

«Ми з вами – Агенція Регіонального розвитку та Рада Інвесторів – є запорукою змін та розвитку. Щиро сподіваюсь, ми всі це розуміємо та віримо в Київщину як інвестиційну вітрину України. Вірити мало. Давайте це зробимо», – звернувся до присутніх Олексій Чернишов.

Налагодження відкритих взаємостосунків влади і бізнесу – це те, чого прагнуть обидві сторони діалогу. Гості і учасники Ради інвесторів зійшлися на думці, що спільна робота в подібному форматі дасть можливість залучати набагато більше фінансів для розвитку підприємств регіону, стане запорукою успішного розвитку Київської області. Попереду плідна робота, які сьогодні отримала свій початок.

Перше засідання Ради інвесторів було представлено компаніями «Dragon Capital», «NCH Advisors Inc.», UFuture і K.Fund, «Sigma Bleyzer», «Horizon Capital», Pulse, «City Capital Group», «Concorde Capital», AVentures Capital, UVCA, «ТАС», ТОВ «СКАЙ СТАРТАП», ПрАТ «РОСАВА», КАН, «Biopharma», «МХП», ТОВ «Lifecell»,  ТОВ «ФІНАНСОВА ІНВЕСТИЦІЙНА ГРУПА», BASF, «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед», UTG, «ДТЕК», ПрАТ «Чумак», ТОВ «АТ Каргілл», ДАБІ України, ЕВА, АТ «Ощадбанк», «UkraineInvest», та багато інших представників бізнесу, що вже довгі роки успішно працюють на території Київської області та України.

 

Додати коментар