«Споживачі платять не за трубу, а за її обслуговування». Так пояснюють фахівці

По всій Україні з 1 січня для населення запроваджено окрему плату за  розподіл (доставку) природного газу. Подробиці цього питання від керівництва Переяслав-Хмельницького відділення АТ «Київоблгаз» – на сайті Переяслав. Сіті

– Чим зумовлена необхідність таких змін?

Анатолій ЗУЄВИЧ, начальник відділення: – Із 2015 року розпочалося реформування газотранспортної мережі України. Функції видобутку, транспортування, розподілу (доставки) та газопостачання розділено між різними структурами, згідно з положеннями закону «Про ринок природного газу». Відтоді населення плату за газопостачання вносило на рахунок «Київоблгаз збуту». У загальному рахунку було враховано як складові різні вартості: власне газу (НАК «Нафтогаз України»), транспортування (ПАТ «Укртрансгаз»), постачання (газзбут) та розподілу (облгаз). Ціна газу відтоді шість разів змінювалася, переглядалися і тарифи за транспортування. А за розподіл Київоблгаз мав незмінний тариф – 0,68 коп. за кубометр газу.

(Зліва на право) Анатолій Зуєвич, Євгеній Гончаренко, Вадим Слонім(Зліва на право) Анатолій Зуєвич, Євгеній Гончаренко, Вадим Слонім

– Так за що відтепер населення платитиме Київоблгазу окремими платіжками?

– По-перше, наголошу, що це не є додатковою платою, а тільки зміною форми розрахунків. Із 1 січня із загального газового тарифу виведено вартість доставки газу, і за неї споживачі сплачуватимуть нам напряму.

По-друге, це є плата не тільки за фактичну доставку, а за весь обсяг робіт, які для цього виконуємо: повне обслуговування мереж, які відгалужуються від магістрального газопроводу високого тиску Укртрансгазу. На газорозподільних пунктах ми понижуємо тиск газу і доправляємо його до споживачів. Тариф на розподіл включає всі амортизаційні витрати: утримання, капітальний та поточний ремонти, технічне обслуговування та електрохімзахист газорозподільної мережі тощо. Також забезпечуємо повірку лічильників, роботу аварійних бригад, служби клієнтського сервісу та інше. На нас як оператора газорозподільної системи покладені обов’язки з безперебійного і безаварійного постачання газу. Водночас занижений тариф не покриває затрат, необхідних для належного утримання та експлуатації цієї системи.

По-третє, через недофінансування почався відтік кваліфікованих спеціалістів. Зокрема з-поміж робочого персоналу, бо у багатьох – мінімальна зарплата. Зараз є вакансії слюсарів, водіїв, майстрів. З новими тарифами розраховуємо і на підвищення зарплат.

Вадим СЛОНІМ, документознавець: – АТ «Київоблгаз» обслуговує близько 40 тис. км розподільних газопроводів, деякі ділянки яких застарілі й потребують оновлення. Ми багато разів зверталися до регулятора з проханням переглянути діючий тариф на розподіл, щороку подавали розрахунки витрат на капітальні ремонти. Отримували ж лише частину необхідної суми. Для розуміння, це приблизно 20 грн в рік на 1 км газопроводу.

– Минулого року газова мережа на території Переяславщини оновлювалася?

– Ми замінили 0,5 км газопроводів високого та низького тиску поблизу Сомкової Долини, в різних місцях чотири шафи ГРП та три станції катодного захисту, на території міста відновили 1 км пошкодженої ізоляції – це капітальні ремонти, а ще ж ряд матеріальних витрат на поточне обслуговування мережі.

– Наших читачів обурює, що колись більшість сільського населення за власні кошти прокладала газові мережі, а тепер змушена за них ще й платити?

А.З.: – Населення нам платить не «за трубу», а за її експлуатацію та обслуговування. Законодавством передбачено, що всі об’єкти підвищеного ризику мають обслуговуватися спеціалізованими структурами. Тож кожен власник газопроводу від початку мав би укласти з нами відповідний договір на його утримання. Тоді цього не зробили, але ж ми мережі обслуговували і несли затрати.

На сьогодні всі газопроводи, які є державною власністю, і ті, про які ви згадуєте, тобто збудовані в районі приблизно у 1980-90-х роках і є фізичною власністю громад, рішеннями сесій чи зборів офіційно передані Київоблгазу у господарське відання (Г.в. — право на володіння, користування і розпорядження майном власника без права відчуження. Ст.136 Господарського кодексу України — авт.).

– Чи потрібно побутовим споживачам підписувати з Київоблгазом нову угоду на послугу доставки?

В.С.:– Ні. Кожен споживач ще в 2016 році прийняв умови типового публічного договору про постачання природного газу і його розподіл (зі змінами від жовтня 2019 року). Тоді люди особисто підписували заяви-приєднання, які розповсюджувалися разом із рахунками, і передавали їх до відділу обслуговування споживачів, або ж документ автоматично набував чинності з моменту першої оплати рахунку. Наразі маємо новий тариф, затверджений постановою НКРЕКП від 24 грудня 2019 року.

– І цей тариф зріс, порівняно з груднем минулого року?

– Так, на період з 1 січня по 30 червня 2020 року він становить 0,936 грн, а з 1 липня становитиме 1,092 грн за 1 м3. За цим тарифом розраховується щомісячна плата, вона буде однаковою на весь зазначений період, але для кожного споживача індивідуальна.

– У людей виникають сумніви щодо справедливості розрахунку розміру їхньої щомісячної плати? Як це робиться?

Євгеній ГОНЧАРЕНКО, менеджер з продажів: – Методика розрахунку передбачена кодексом ГРС і запроваджена НКРЕКП. За основу береться весь обсяг спожитого газу конкретним абонентом за попередній так званий газовий рік – із 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року. Він обраховується за даними обліку фактичного споживання або замовленої потужності на об’єкт, зокрема, це для нових побутових споживачів, які не використовували газу в попередній період. Цей об’єм множиться на тариф за розподіл, встановлений держрегулятором для кожного облгазу окремо, а результат ділиться на 12 рівних платежів. Тобто щомісячно люди сплачують суму не за фактичний обсяг доставки газу на той час, а так звану абонплату.

– Але ж багато хто перейшов на альтернативне опалення і газу використовує мінімум, відтак для них ця плата є несправедливою?

– Поки що регулятор обрав єдину для всіх методику розрахунку. Споживачі, які таким чином зараз газ економлять, наступного сезону сплачуватимуть значно меншу плату за доставку.

– Чому в банках при оплаті нової комунальної платіжки беруть комісії аж 25 грн, тоді як за газопостачання – усього 0,5% від суми. Київоблгаз не уклав договору?

В.С.: – Розмір комісії визначає банк. Із головним офісом Ощадбанку, Приватбанку та Укрпошти ще до розповсюдження нових платіжок були підписані відповідні угоди на прийом платежів. Тому це питання роботи місцевих відділень згаданих установ.

Валентина БАТРАК

Додати коментар