Відбувся урок-відеолекція «Голокост – злочин проти людства»

27 січня 1945 року війська 1-го українського фронту звільнили в’язнів нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів. Саме тому 27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Цій трагічній сторінці історії людства був присвячений сьогодні урок-відеолекція «Голокост – злочин проти людства», яку мали можливість подивитись та прослухати учні 11-х класів нашої школи.

Старшокласники дізнались, що голокост євреїв на окупованій нацистами території СРСР відрізнявся від подібних заходів у Європі. Там євреїв заганяли в гетто, з часом могли відправити до місць масових знищень у газових камерах. На українських землях більшість єврейського населення загинуло від куль у протитанкових ямах. Їх викопали ще за радянської влади військовополонені, місцеве населення чи самі жертви.

«Акції зачисток» уперше проводилися айнзацгрупами на території окупованої Галичини. Протягом тижня внаслідок погромів, ініційованих нацистами, у Львові загинули 6000 євреїв. «Остаточне вирішення» призвело до знищення євреїв Галичини у таборах і гетто Тернополя, Дрогобича, Борислава, Сколе, Стрия та ін. міст. Загалом загинуло 610 000 євреїв.

Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона – на території колишнього Радянського Союзу.

Щоб уникнути подібних злочинів у майбутньому, необхідно сучасному та наступним поколінням зберегти пам’ять про найтяжчий гріх і злочин – проти людяності, щоб більше ніколи знову не повторилися подібні трагедії, які прокотилися Україною й усією Європою.

Додати коментар