У Меморіальному музеї Г. С. Сковороди відбувся захід, присвячений зимовому календарному циклу українців «НАД ВИФЛЕЄМОМ ЯСНА ЗОРЯ ЗІЙШЛА…»

Провели захід наукові співробітники Музею українських обрядів. Світлана Зубер розповіла присутнім про обрядовість основних зимових свят: Різдва, Василя, Водохреща. Зокрема, про приготування до Свят-вечора, обрядодії, яких дотримувалася українська родина під час святкової вечері та після неї. Був охарактеризований звичай пахолкування, характерний для Переяславщини, зокрема мікрорайону Підварки. Розповідаючи про обрядодії Щедрого вечора, акцентувалася увага на театралізованому дійстві, головною героїнею якого була «коза». З цікавістю сприйняли присутні інформацію про звичай, коли батько ховався від дітей за пирогами – символом щедрості, багатства. Під час розповіді було наголошено, що саме на Голодну, а не Багату кутю у нашій місцевості господар закликав мороза. З цікавістю відвідувачі сприйняли інформацію про обряд «проганяння куті». Завершилася розповідь аналізом обрядів, які відбувалися на свято Богоявлення, відомим в народі як Водохреще або Йордан.

У виконанні педагогічного колективу дитячої музичної школи професійно прозвучала група колядок, щедрівок та віршовані привітання із зимовими святами. Хор храму Святого Володимира Великого також долучився до віншувань. Дитяча вокальна студія «Фортуна» ЗОШ І-ІІІ ступенів № 7 відтворила обряди колядування, щедрування з театралізованим дійством («коза», Меланка, Василь), засівання. Виконання величальних пісень – колядок, щедрівок поєднувалося із віршованими побажаннями. Організатори заходу щиро вдячні учасникам: директору дитячої музичної школи Анні Іфтоді, настоятелю храму Святого Володимира Великого Іоану Будняку, керівнику вокальної групи «Фортуна» ЗОШ № 7 Ларисі Дорошенко. Нехай успіх і щастя наповнюють ваші обійстя, як і ви наповнили душі оточуючих радістю.

Старший науковий співробітник Музею українських обрядів                                 Світлана Зубер   

Додати коментар