До Різдва Христового у Музеї трипільської культури презентували виставку «Ялинковий дивограй»

5 січня 2020 р. у Музеї трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбулася презентація виставки «Ялинковий дивограй», на якій представлені ялинкові іграшки 30-90-х рр. ХХ століття із приватної колекції Оксани Степаненко – жительки м. Переяслава, заступника директора з науково-методичної роботи Переяславської гімназії. На захід завітали  вихованці переяславських дитячих та навчальних закладів, представники переяславської громади, співробітники НІЕЗ «Переяслав».

Співробітники музею, Білоусько Валентина та Дмитро Тетеря, розповіли про звичаї і легенди, пов’язані із прикрашанням ялинки та першими ялинковими прикрасами. Як атрибут  християнського Різдва  та Нового року ялинка з’явилася у Німеччині в XVI ст. За християнською традицією ялинка уособлювала «Едемське дерево життя», яке стало недоступним людям після вигнання із Раю Адама та Єви. Ялинку прикрашали червоними яблуками, які відбирали ще восени і зберігали до зими. Крім яблук на ялинку вішали горіхи, печиво солодощі. Верхівку прикрашали віфлеємською зіркою. У святвечір на ялинці запалювали 12 свічок, що символізували ангельську чистоту.

Поява звичних нам скляних іграшок, пов’язана з переказами про неврожай 1848 р. Через нестачу яблук німецькі склодуви з містечка Лауша виготовили кулі, які швидко стали популярними із-за своєї легкості, адже важкі яблука нахиляли гілки до підлоги.

Оксана Серафімівна провела для всіх присутніх першу екскурсію по експозиції виставки, поділилася своїми  дитячими спогадами.  Її збірка нараховує насьогодні кілька сотень новорічно-різдвяних атрибутів, що охоплюють період від 30-х рр. ХХ століття до сьогодення. До колекції Оксани Степаненко входять не тільки ялинкові іграшки, а також фігурки Дідів Морозів із Снігурками, скляні намиста, серпантини, паперові прапорці, іграшки із пап’є-маше, гірлянди та, навіть, реле для блимання лампочок, бо раніше вони просто світилися. Генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Михайлович Лукашевич у ході заходу вручив Оксані Степаненко подяку та подарував сучасну новорічну ялинкову іграшку-символ 2020 року. Юні учасники дійства продекламували колядки та новорічні вірші, за що отримали солодкі подарунки.

Виставка «Ялинковий дивограй» відкрита для огляду до 20 січня 2019 р. Адреса Музею трипільської культури: м. Переяслав, вул. Шевченка, 10, тел.: 04567 5-16-75. Вихідні дні: понеділок, вівторок.

Молодший науковий співробітник НДВ археології                     Валентина Білоусько

Додати коментар